Muziejus sulaukė ypatingos dovanos

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Ida Vileikienė „Aušros“ muziejui perdavė savo įtėvių apdovanojimus.
Ketvirtadienį Venclauskių namuose Šiaulių „Aušros“ muziejaus muziejininkai sulaukė dovanos – šiaulietė Ida Vileikienė padovanojo savo įtėvių Zofijos ir Adolfo Staškų Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiaus ir Pasaulio tautų teisuolių apdovanojimus.

Renginyje jautriais gyvenimo prisiminimais pasidalijo I. Vileikienė, apie brangią dovaną, žydų likimus ir didvyriškus poelgius gelbstint gyvybes kalbėjo muziejaus direktoriaus pavaduotoja Virginija Šiukščienė, Istorijos skyriaus laikinoji vedėja Vilma Karinauskienė, Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis.

V. Šiukščienė, dėkodama I. Vileikienei už jautrius gyvenimo prisiminimus ir perduotas vertybes, dovanojo naująjį muziejaus leidinį „Chaimo Frenkelio vila Šiauliuose. Lietuvos žydų istorijos liudijimai“.

I. Vileikienė Šiaulių gete gimė 1942 metų vasarą Arono ir Liubos Rozengardų šeimoje. Rozengardai dukrai nusprendė ieškoti saugesnės vietos – mergaitę perdavė geraširdei Zofijai Staškienei. Staškai Idai tapo antrąja šeima. Idos tėvai, kiti giminaičiai atsidūrė Štuthofe: tėvas žuvo Pomeranijoje, mamos likimas nežinomas.

Adolfas ir Zofija Staškai po mirties apdovanoti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi, o Yad Vashem institutas jiems suteikė Pasaulio tautų teisuolių vardus.

Pasaulio tautų teisuolio vardas suteikiamas Izraelio valstybės kitų šalių piliečiams, gelbėjusiems Holokausto aukas.

Venclauskių namai taip pat glaudžiai susiję su žydų gelbėjimu. Muziejuje saugomi Stanislavai Venclauskienei ir jos dukroms Danutei ir Gražbylei įteikti Pasaulio tautų teisuolių, taip pat Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiaus apdovanojimai.