Liuksemburge skambėjusi „Romuva“ grįžta su apdovanojimu

Orkestro „Romuva“ nuotr.
Džia­zo or­kest­ras „Ro­mu­va“ pel­nė pir­mą­jį pri­zą Eu­ro­pos big­ben­dų kon­kur­se.
Šiandien iš Liuksemburgo sugrįžta Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos džiazo orkestro „Romuva“ muzikantai su vadovu Romualdu Žukausku. Grįžta netuščiomis – su Europos bigbendų konkurse laimėtu pirmuoju prizu.

Po konkurso baigiamojo renginio sekmadienį prie Ešo prie Alzeto miesto teatro netilo plojimai. Taip „Romuvos“ orkestrantai sveikino savo mokytoją R. Žukauską.

„O tu, rupūže, kaip pasisekė!“ – sureagavo „Romuvos“ meno vadovas ir dirigentas.

Patys orkestrantai pasakojo nesupratę, kas vyksta, ir iki pat paskutinės akimirkos netikėję, kad yra įvertinti pirmuoju prizu.

Šeštadienį Ešo prie Alzeto konservatorijoje orkestras grojo pusvalandžio muzikinę programą: joje – ir privalomas, ir laiko patikrinti „Romuvos“ atliekami, ir nauji kūriniai.

Konkurso dalyvius vertinusi tarptautinė džiazo profesionalų komisija orkestro pasirodymą įvertino 83,2 balo iš šimto galimų. Tai reiškia, kad pirmasis konkurso B kategorijos prizas keliauja būtent į Šiaulius.

„Manau, kad tai yra daug“, – sako R. Žukauskas, jau dešimtmetį vadovaujantis „Romuvos“ orkestrui.

Į Šiaulius atkeliaus konkurso statulėlė ir diplomas. Orkestrantai teigia parsivešiantys ir neįkainojamą patirtį rimtoje scenoje, taip pat galimybę išgirsti kitus atlikėjus.

„Romuva“ nusileido tik pagrindinio prizo laimėtojams iš Belgijos – kolektyvui „Uncle Mike’s Big Band“.

„Romuva“ laukia komisijos narių pastabų – jas organizatoriai atsiųs artimiausiomis dienomis. Pasak R. Žukausko, pagyrų kolektyvas girdi daug, tačiau kur kas svarbiau išgirsti kritikos iš profesionalų.

Į Ešą prie Alzeto „Romuva“ turėjo vykti dar 2020 metais. Aktyvų pasiruošimą nutraukė staigi COVID-19 pandemija. Konkurso organizatoriams tik šiemet pavyko surengti atidėtą džiazo muzikos renginį.

R. Žukauskas įsitikinęs: jau ir taip sunkiai dirbę orkestrantai už kelionę neturi mokėti. Todėl ieškojo išeičių. Didelę naštą prisiėmė pati gimnazija su direktoriumi Vytautu Giedraičiu. Padėjo ir verslininkas Stanislovas Grušas.

Europos bigbendų konkurse varžėsi devyni bigbendai iš Lietuvos, Šveicarijos, Vokietijos, Liuksemburgo, Belgijos.