Kleboniškių kaime darbavosi amatininkai ir edukatoriai, o klojime išnarpliotas detektyvas

Augustės LABENSKYTĖS nuotr.
Kleboniškių kaimo buities muziejuje darbavosi amatininkai.
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities skyrius (Radviliškio r.) vėl atgijo gausiomis veiklomis: gryčiose ir kiemuose vyko „Senųjų amatų ir edukacijų diena“, o senajame klojime tęsėsi renginių ciklas „Šeštadienių popietės klojimo teatre“.

Amatų pradžiamokslio ir vingrybių lankytojus mokė patyrę meistrai – kalvis, varkalys, medžio drožėjas, siuvėja, sodų rišėjas, pintinių ir juostų pynėjos, audėja ir kiti tradicijų tęsėjai. Gryčiose vėl prabudo audimo staklės, ritmingai adatą durstė siuvimo mašina, į juostas gulė siūlai, kiemuose skambėjo, dunksėjo, plakė drožėjo, kalvio, varkalio įrankiai.

Dirbtuvėse iš skiaučių gimė lėlės, iš popieriaus – karpiniai, iš šiaudų – sodai, iš vytelių – pintinės ir suvenyrai. Vasaros skonius atskleidė kvapnios Kleboniškių kaime užaugintų žolynų arbatos. O kur dar kasdieniai darbai! Muziejininkės mokė, kaip paruošti ir suverpti linus, kaip išskalbti, išlyginti skalbinius su senoviniais buities pagalbininkais.

Šeštadienio popietę lankytojams atsivėrė senojo Kleboniškių kaimo klojimo scena – Rokiškio liaudies teatras vaidino spektaklį „Kur dingo Elizabet?“ (režisierė Violeta Mičiulienė). Žiūrovų prisipildė pilnutėlis klojimas.

Spektaklio aktoriai Valerijus Rancevas, Arūnas Skardžius, Mantas Meškuotis, Ieva Kilienė, Rima Bielovienė akimirksniu įtraukė į painų ir nuotaikingą detektyvą bei iki paskutinių minučių išlaikė intrigą, kurgi ta tikroji Elizabet?!

Po spektaklio žiūrovai ir teatro trupė vaišinosi pagal XX amžiaus pradžios receptus iškeptais gardumynais, su etnografiniu ansambliu „Aidija“ šoko Aukštaitijos regiono šokius, žaidė žaidimus.

Renginių ciklas „Šeštadienių popietės klojimo teatre“ tęsis rugpjūčio 13 dieną – jaukiose Kleboniškių kaimo erdvėse teatras „Labas“ vaidins spektaklį „Nedingęs“.

Amatininkai ir edukatoriai Kleboniškių kaime lankytojų lauks dar du savaitgalius – rugpjūčio 21 bei rugsėjo 3 dienomis.