Kaklaraiščių paroda Rudiškiuose

Elenos KARNIŠAUSKIENĖS nuotr.
Parodos lankytojus pasitinka įvairiausi kaklaraiščiai, juostelės, peteliškės.
Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus Rudiškių filiale iki liepos 1 dienos veikia kaklaraiščių paroda, kurioje galima pamatyti įvairiausių spalvų egzempliorių, vienas jų – netgi grojantis.

Muziejaus Rudiškių filiale lankytojus pasitinka apie šimtą dailiai išdėliotų kaklaraiščių. Vieni tamsūs, kiti – ryškūs, traukiantys akį, treti – margi, dryžuoti, languoti, marginti taškučiais, gėlėmis, drugeliais. Tarp jų galima rasti ir proginių arba pritaikytų pagal pomėgius. Greičiausiai žvejui mėgėjui dovanotas kaklaraištis su žuvies atvaizdu ir kabliukais, šerno galva „nugulė“ ant medžiotojo kaklaraiščio, kompiuteris ir pelė dekoruoja egzempliorių, tinkamą kompiuteristui ar šiaip šiuolaikiniam žmogui, kuriam šie daiktai itin aktualūs. Tarp kalėdinių vienas kaklaraištis – su baterija, groja iki skausmo pažįstamą šventinę melodiją.

Greta plačių šeštojo septintojo praėjusio amžiaus dešimtmečių kaklaraiščių vietą rdo ir po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išpopuliarėjusios tautiniais raštais margintos juostelės, keletas peteliškių, nosinaičių, dėtų į viršutinę švarko kišenaitę ant krūtinės, vadinamųjų „fantazijų“, kurios, pasak įvairios literatūros ta tema skaičiusios muziejininkės Vladislavos Bogužienės, buvo skirtos ne tik papuošti kostiumą, jomis vyrai ir prakaitą nubraukdavo.