Jubiliejinėje parodoje – Kornelijaus Užuoto „Kelionė“

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Kornelijus Užuotas pristato jubiliejinę parodą „Kelionė“.

Penktadienį Šiaulių dailės galerijoje jubiliejinę parodą „Kelionė“ atidarė šiaulietis dailininkas Kornelijus Užuotas. Sausio 16 dieną dailininkui sukako 50 metų.

Pasveikinti K. Užuotą su jubiliejine paroda ir praėjusiu gimtadieniu gausiai susirinko kolegos, artimieji, draugai, buvę dėstytojai ir studentai.

Dviejuose galerijos aukštuose eksponuojama paroda – dailininko kūrybos retrospektyva. Ankstyviausias tapybos darbas – 1995 metų, naujausi sukurti šiemet.

„Paroda – kelionė per kūrybinį gyvenimą“, – sako K. Užuotas.

Kūrdamas dailininkas atviras įvairioms technikoms ir stiliams. Parodoje „Kelionė“ eksponuojami peizažai, portretai, medžio skulptūros, pristatomi ir naujausi kūriniai – grafika-raižiniai juodo medžio plokštėse.

„Prieš Kalėdas darau dovanėles, graviruoju taures, stiklines, puodelius. Atėjo idėja paimti juodo medžio plokštę ir vietoje graverio pasiimti medžio frezą. Tai ganėtinai sunku, nes kiekvienas mostas nepataisomas, trintuko, teptuko nebebus. Susigalvoji eskizą, apmąstai, prieini ir vienu ypu darbą sukuri“, – apie naujausius kūrinius sako K. Užuotas. Dešimt sukurtų darbų susijungė į ciklą „Ten gyvena žiurkės“.

„Nežinau, kaip pavadinti, ar tai raižinys, ar grafikos darbas, ar piešinys. Atradau naują techniką, naują išraiškos būdą, tikiuosi, žiūrovams tai patiks.“

Parodos metu vyko ir aukcionas – K. Užuotas pakvietė lankytojus prisidėti prie akcijos „Radarom“. Tapytojo šių metų kūrinys „Lenkti draudžiama“ buvo įsigytas už 500 eurų.

Pasak menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio, meninėje kūryboje K. Užuotas netelpa į rėmus: išbandė visas įmanomas kūrybos sritis ir saviraiškos būdus, eksperimentuoja su įvairiomis medžiagomis, yra pilnas netikėtų idėjų.

„Tapyboje Kornelijus žaismingai ir spalvingai naudojasi įvairių žanrų galimybėmis, tačiau labiausiai išpuoselėjo portreto ir peizažo meną. Drąsūs spalvų deriniai, emocionaliai įelektrinti pastoziniai potėpiai kuria ekspresyvaus, žaisme žaižaruojančio pasaulio vaizdinį. Skulptūroje jau matome kitą, juodai baltą degintos medienos griaučių estetiką. Tai nyksmo, transformacijų ir netikėtų atgimimų erdvė, kurioje gyvenimo instinktas įveikia naikinimo įniršį ir įsikomponuoja gamtiškų formų kontūruose. Labai įtaigi Kornelijaus grafikos kūrinių energija. Mechaniškai raižydamas dideles, juodai dažytas medžio plokštes menininkas išgauna pribloškiantį neoekspresionistinio šėlsmo įspūdį“, – K. Užuoto kūrybą apibūdina V. Kinčinaitis.

Žemaitijos dailininkų sąjungos ir Lietuvos dailininkų sąjungos narys K. Užuotas gimė Kelmėje. 1996 metais baigė Šiaulių pedagoginio instituto Dailės fakultetą, o 1998 metais – magistrantūrą Šiaulių universiteto Dailės fakultete.

Dirbo Radviliškio dailės mokykloje, Šiaulių miesto kultūros centre „Laiptų galerija“. Keturiolika metų, nuo 1998 iki 2012-ųjų, dėstė Šiaulių universiteto Edukologijos, Menų fakultetuose.

2012–2020 metais vadovavo Šiaulių universiteto Dailės galerijai. Uždarius galeriją, K. Užuotui teko kreiptis į Užimtumo tarnybą. Dailininkas pasirinko netikėtą sprendimą – mokytis kirpėjo amato, dabar dirba viename iš Šiaulių grožio salonų.

Parodose K. Užuotas dalyvauja nuo 1997 metų, dailininko kūryba eksponuota Lietuvoje ir užsienyje.

Paroda „Kelionė“ Šiaulių dailės galerijoje veiks iki vasario 18 dienos.