Išleistas antrasis „Šiaulių „Aušros“ muziejaus metraštis

Muziejaus nuotr.
Šiaulių „Aušros“ muziejus, tęsdamas tradiciją, išleido knygą „Šiaulių „Aušros“ muziejaus metraštis. 2005–2017“.
Šiaulių „Aušros“ muziejus, tęsdamas tradiciją, išleido knygą „Šiaulių „Aušros“ muziejaus metraštis. 2005–2017“.

Pirmasis muziejaus metraštis, apėmęs 1992–2004 metų laikotarpį, buvo išleistas 2008 metais.

Knygos redakcinė kolegija: Raimundas Balza (pirmininkas), Viktorija Lozaitienė, Sigita Milvidienė, Odeta Stripinienė, Audronė Šapaitė, Virginija Šiukščienė (knygos sudarytoja), Vilija Ulinskytė-Balzienė, dizaineris Vilmantas Dambrauskas, maketuotojas Artūras Jaugėla, redaktorė Lina Kazlauskaitė.

Gausus autorių-muziejaus darbuotojų kolektyvas knygoje rašo apie muziejaus rinkinius, mokslinius tyrimus, ekspozicinę-parodinę, leidybinę, edukacinę veiklas, pristato įgyvendinus investicinius projektus, sukurtas naujas erdves.

Tai – Chaimo Frenkelio vila su ekspozicijomis, koncertų ir parodų salėmis bei parku, Žaliūkių malūnininko sodyba su restauruotu malūnu ir atstatyta malūnininko sodyba, Fotografijos muziejus su galerinėmis salėmis, edukacinėmis erdvėmis ir stogo terasa.

Knyga suskirstyta skyriais: „Rinkiniai. Tyrimai“, Restauravimas“, „Ekspozicijos. Parodos“, „Edukacija“, „Leidyba“, „Renginiai“, „Mūsų muziejininkai“, „Priedai“.

Tyrimų skyriuje išsiskiria Raimundo Balzos ir Vilijos Ulinskytės-Balzienės didelės apimties mokslinė publikacija „Šiaulių Prisikėlimo aikštės istoriniai tyrimai“, joje skelbiama daug naujų įdomių faktų ir ikonografinės medžiagos apie pagrindinės Šiaulių miesto aikštės raidą.

Šio skyriaus poskyryje „Archeologiniai tyrimai 2005–2017 m.“ publikuojami muziejaus archeologų Birutės Salatkienės (1951–2018), Audronės Šapaitės (1968–2017) Virginijos Ostašenkovienės, Tomo Grigo straipsniai apie Šiaulių miesto ir regiono vietovių archeologinius tyrimus, suteikusius naujų duomenų apie Šiaulių, Kurtuvėnų, Kuršėnų, Rėkyvos, Bubių dvarų sodybas, Lieporių I gyvenvietę.

Dr. Ernesto Vasiliausko publikacija „Dailininko Julijaus Dioringo 1852 m. kelionė į Italiją ir Lietuva“ kėlė susidomėjimą dar iki knygos išleidimo.

Daug statistinės, faktinės informacijos susisteminta ir paskelbta apie vertingiausius įsigytus eksponatus, surengtas parodas, renginius, išleistus leidinius, įgyvendintas edukacines programas ir kt. Skyriuje „Mūsų muziejininkai“ kalbama apie muziejaus darbuotojus. Prisiminti ir išėję Amžinybėn.

Leidinys gausiai iliustruotas. Pateikiama muziejininkų darbų bibliografija, joje – 946 pozicijos. Sudaryta asmenvardžių rodyklė. Knygos apimtis – 408 puslapiai.