Chaimo Frenkelio viloje eksponuojama paroda „Oda ir mada“

Jolitos KIRKILAITĖS nuotr.
Šiauliuose, Chaimo Frenkelio viloje, veikia paroda „Oda ir mada“.
Šiauliuose, Chaimo Frenkelio viloje, veikia paroda „Oda ir mada“, siejanti odininkystę ir odinių gaminių madą. Parodos pristatymas vyks spalio 19 dieną.

Didžiąją dalį parodos sudaro Aleksandro Vasiljevo fondo kolekcijos artefaktai, ekspoziciją papildo eksponatai iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus ir kitų Lietuvos muziejų rinkinių: archeologiniai ir istoriniai eksponatai iš Lietuvos nacionalinio, Lietuvos aviacijos, Kernavės archeologinės vietovės ir Ukmergės kraštotyros muziejų.

Iš Aleksandro Vasiljevo fondo eksponuojami 1860–2000 m. laikotarpio aprangos komplektai, atskiri drabužiai ir aksesuarai, sukurti mados dizainerių ir garsių mados namų: Christiano Dioro, „Givenchy“, „Thierry Mugler“, Pierreʼo Cardino ir kt.

Iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkinių rodomi istoriniai ir archeologiniai eksponatai, pristatoma „Elnio“ avalynės fabriko batų kolekcija.

Šiaulius galima įvardyti odininkų miestu. Vienas didžiausių odos išdirbėjų buvo Chaimas Frenkelis (1857–1920). 1879 m. jis Šiauliuose įsigijo vietinio žydo nedideles odų apdirbimo dirbtuves ir pradėjo plėtoti odininkystės verslą.

1894 m. Ch. Frenkelis pradėjo gaminti padų odą. Ištobulino odų raugimo procesą ir jau tada gamino „raudonuosius padus“, kurie buvo itin atsparūs drėgmei. „Raudonieji padai“ turėjo didelę paklausą rinkoje ir išgarsino Ch. Frenkelio odų fabriką. Jo sėkmė skatino ir kitų odų apdirbimo įmonių atsiradimą Šiauliuose – čia XIX a. pab. įsikūrė ir savo veiklą sėkmingai plėtojo brolių Vulfo ir Boriso Nurokų, brolių Naumo ir Saliamono Choronžickių ir brolių Rogalinų odų fabrikai.

„Oda ir mada“ – penktoji Aleksandro Vasiljevo fondo paroda Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje – Chaimo Frenkelio viloje.

Paroda veiks iki 2022 metų sausio 16 dienos.