Apie gaisrų prevenciją – nuotaikinga knygelė vaikams

Šiaulių PGV nuotr.
Knygelės „Gimtadienis be torto“ autorius ir iliustratorius Dainius Šukys sako siekęs, kad istorija ne tik sudomintų vaikus, bet ir pamokytų juos elgtis su ugnimi atsakingai.
Saugiausias gaisras – knygoje: ugnis iš jos niekur neišplis! O į atmintį įstrigs ne vienam. Ypač vaikui. Tai ir paskatino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos specialistus ieškoti, kas sukurtų įdomią pasaką apie gaisrą. Netrukus buvo išleista knygelė „Gimtadienis be torto“, kurioje vaikai gali sužinoti, kodėl atsargiai reikia elgtis su ugnimi.

Knygelės autorius ir iliustratorius Dainius Šukys norėjo, kad istorija ne tik juos sudomintų, bet ir pažadintų supratimą, jog ugnis yra pavojinga, kad net degančios ant torto žvakutės gali sugadinti šventę ir sukelti daug nemalonių rūpesčių. Autoriaus teigimu, jam buvo svarbu ir tai, kad edukuodamas „neperlenktų lazdos“ ir nesunaikintų vaikų tikėjimo pasakomis.

„Norėjau, kad vaikams skirtos edukacinės knygelės turinys nebūtų nuobodus ir pamokslaujantis, o liktų įsimintinas ir patrauklus, todėl, leidau sau paišdykauti su piešinukais. Vaikai nepraleis nei smulkiausios detalės, pastebės, bet kokį pokštą ir ilgiau įsimins turinį,“ – sakė D. Šukys.

Pasakojimas prasideda nuotaikingu Lokiuko, Slibiniuko, Drambliuko ir Ežiuko atėjimu į Triušio gimtadienio šventę, o baigiasi... gaisru. Slibiniukas, paprašytas uždegti žvakutes ant torto, per stipriai kostelėjo, ir ugnies liežuvis pagriebė užuolaidas, kurios akimirksniu užsiliepsnojo. Išsigandusius draugus iš pavojingos situacijos puolė gelbėti Drambliukas. Jo teisingi veiksmai išgelbėjo draugų gyvybes ir turtą.

„Gimtadienis be torto“ – aštuntoji D. Šukio knygelė. „Dar penkios mano pasakos guli stalčiuje ir laukia, kada pradėsiu piešti joms iliustracijas“, – sako rašytojas ir dailininkas, jau iliustravęs dvidešimt knygelių vaikams.