Tarpukario sąsiuvinyje – šeimininkės receptai

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.
Radviliškietė Danguolė Dabašinskienė tebesaugo giminaitės Juzefos Lukoševičienės tarpukario receptų sąsiuvinį.
Radviliškietė Danguolė Dabašinskienė savo šviesaus atminimo mamos archyve saugo aptrintą, 1933 metų rugpjūčio 20 diena pažymėtą sąsiuvinį. Receptus, patarimus į jį rašė mamos pusseserė Juzefa Jurgaitytė-Lukoševičienė, Stepono Lukoševičiaus (1934–2016), inžinieriaus, išradėjo, visuomenės veikėjo, spaudos darbuotojo, mama.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Sąsiuvinyje užrašyti ne tik įvairūs receptai, bet ir patarimai.

Liko sąsiuvinis

D. Dabašinskienė atverčia seną sąsiuvinį, jame dailia rašysena surašyti receptai, patarimai šeimininkėms. Juos užrašė Juzefa Lukoševičienė – jos mama ir D. Dabašinskienės močiutė Kotryna Domkienė buvo seserys.

J. Lukoševičienė buvo gimusi apie 1900 metus, jos gimtinė Bertužiuose. D. Dabašinskienės žiniomis, mergina mokėsi jaunųjų šeimininkių kursuose Dotnuvoje.

„Kurį laiką tarnavo pas kleboną kaip gaspadinė, o vėliau talkindavo ruošiant vestuvių, krikštynų ir pakasynų pasibuvimus. Taip 1947 metais Žiūronų kaime ruošė mano tetos vestuves ir tas sąsiuvinis pas mus ir užsiliko“, – sako D. Dabašinskienė.

Šeimą sukūrusi J. Lukoševičienė gyveno Šilėnuose. Kai sūnus Steponas po studijų tuometiniame Šiaulių pedagoginiame institute išsikėlė į Vilnių, į sostinę išvyko ir mama. D. Dabašinskienė prisimena, kad moteris dirbo ligoninės virtuvėje.

Sūnus Steponas Lukoševičius (1934–2016), baigęs Šiaulių pedagoginio instituto Fizikos-matematikos fakultetą, iki 1992 metų dirbo inžinieriumi konstruktoriumi Vilniaus skaičiavimo mašinų specialiajame konstravimo biure.

Visuotinė lietuvių enciklopedija nurodo, kad S. Lukoševičius – vienas pirmųjų lietuviškų skaičiavimo mašinų projektuotojų, 11 išradimų informacijos, įrašomos į laikmenas, kodavimo ir dekodavimo srityje autorius ir vienas autorių.

Biure su inžinieriais E. Gudavičiumi ir Z. Didžiuliu 1967 metais įkūrė krašto kultūros ir istorijos pažinimo klubą „Alkas“, buvo jo pirmasis pirmininkas. Organizavo talkas Tolminkiemyje, rengė pažintinių kelionių maršrutus po Karaliaučiaus kraštą. Inicijavo laikraščio „Donelaičio žemė“ leidybą.

Įdomūs receptai

„Sąsiuvinis gerokai apsitrynė, matyt, buvo paklausus. Mano mama daug iš jo išmoko. Yra visko: ir labai įmantrių patiekalų iš mėsos, įvairių kepsnių ir pyragų, prieskonių aprašymų, patarimų ruošimo darbuose. Yra ir labai paprastų, greit paruošiamų, gaminti galimų iš bet kokių turimų produktų ar net likučių“, – sako D. Dabašinskienė.

Versdami puslapius, įsitikiname, kad užrašyti receptai – patys įvairiausi, nuo ruginės duonos iki arbūzų prie mėsos ar pusmigdolinio torto.

D. Dabašinskienė pasidalija ir šiandien aktualiu perskaitytu patarimu: plikant kavą, vanduo neturi būti verdantis.

Sąsiuvinyje rašoma ir apie prabangų prieskonį šafraną, įvairių uogų, vaisių naudą. Nemažai receptų, kaip pasigaminti vyno iš uogų ar net iš bulvių, kmynų.

D. Dabašinskienė ir pati yra išbandžiusi receptus iš paveldėto sąsiuvinio: gamino girą ir kepė bobą. Pavyko.

Moteris išsaugojo ir savo mokyklinį sąsiuvinį su receptais. Radviliškio moksleives apie 1960 metus namų ruošos mokė mokytoja, žemės ūkio agronomė, dirbusi ir Kutiškių bandymų stotyje.

„Aš dabar stebiuosi – mus išmokė daugybės dalykų, ir kaip indus serviruoti, ir kaip patiekti patiekalus, visokių paslapčių,“ – sako D. Dabašinskienė.

Receptai

Pateikiame keletą receptų, užrašytų Juzefos Lukoševičienės. Receptų kalba netaisyta.

Omletas iš bulbių

Išmušti lengvai keturis kiaušinius, pridėti druskos, pipirų, 2 šaukštus bulbių košės ir gerai viską išmaišyti. Ant skardos išleisti šmotelį sviesto, supilti plakinį ir kepti pajudinant, sukrečiant skauradą. Kuomet apačia apkeps, išversti, suvynioti ir greit paduoti.

Obuolių gira

1 kg džiovintų obuolių, cukraus sulig skoniu ir 50 g mielių, 1 citrinos.

Nuplovus obuolius, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti per naktį. Rytą perkošti, sušildyti ir sudėti cukrų, pjaustytą citriną, ištrintas mieles, pridengti ir palikti šiltai. Kai gerai išsivaikščios, perkošti, supilti į butelius, į kiekvieną dėti kelias vynuoges (razinas), gerai užkimšti ir pastatyti šaltai.

Morkų uogienė

Supjaustyti morkas ir virti, kol suminkštės. Į 1 kg morkų dėti 1 kg cukraus, o tada pridėti citrinos su žieve arba c. rūgšties.

Tortas pusmigdolinis

Ištrinti svarą nesūraus sviesto, iki pabals, kaip grietinė, pridėti vieną svarą su ketverta dalių smulkaus cukraus, pusę svaro saldžiųjų ir 15 grūdų karčiųjų sukapotų migdolų, išmaišyti ir tada sudėti putas iš 8 kiaušinių baltymų; palengva išmaišyti ir tuojaus, sudėjus mierelėn popierinėn pastatyti pečiun.

Tortas čiokoliadinis

12 trynių su stikline cukraus trinti kolei pasidarys balta kaip grietinė, pridėti truputį cinamonų, smulkiai kapoto citrinos luobelio, įdėti stiklinę trintos čiokoledos, 3 šaukštus miltų, sudžiovintos, sugrūstos ir per sietą persijotos duonos; ant galo sudėti putas iš 12 kiaušinių baltymų; palengva sumaišius, sudėti mierelėn ir tuojaus kišti pečiun. Išėmus apliukruoti ir apdabinti kaip norint.

Tortas iš bulbinių miltų (krakmolo)

Stiklinę cukraus su 12 trynių trinti smagiai čerpėje. (Tame laike antra žmogysta tegul plaka putas iš 12 kiaušinių baltymų). Pridėti prie trynių smulkiai sukapoto citrinos luobelio ir pilną stiklinę miltų bulbinių gražiai persijotų; sudėjus miltus, nebetrinti, bet išmaišyti ir sudėti putas; sumaišyti palengva ir dėti popierinėn mierelėn. Šis tortas ir čekoliadinis galima sudėti vienan indan, perdėjus kokiomis norint uogomis, paliukravus, pastatyti ant 15 minučių pečiun.

Saldainiai angliški

Svarą sviesto nesūraus ištrinti iki baltumo pridedant (po vieną) 11 kiaušinių, svarą cukraus, tiek pat miltų, truputį citrinos luobelio, truputį kapotų migdolų ir saują nuplautų ir apdžiovintų razinkų, išminkius gerai sudėti putas nuo 11 kiaušinių, išmaišyti palengva ir išdėti mažuose popierinėse mierelėse, išteptose sviestu ir tuojas statyti pečiun.

Viščiukai šutinti su grybais

Didesnį viščiuką išvalius supjaustyti į 4 dalis ir lengvai apšutinti svieste. Tame pačiame svieste paspirginti smulkiai supjaustytą svogūną, keletą grybų šviežių nuplauti šaltu vandeniu, supjaustyti ir sudėti į rundelį ir sykiu su viščiuku uždengus šutinti ant lengvos ugnies, pridėti truputį pipirų ir druskos.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Receptai nesunkiai įskaitomi, tik kai kurie žodžiai šiandieninėje kalboje nebevartojami.

Komentarai

Mėginsiu    Ant, 2020-05-19 / 17:56
Reikės pamėginti omletą iš bulvių, nedaug darbo ir atrodo skanu
Ramus    Tre, 2020-05-20 / 08:45
Labai patiko kad originalia kalba, nė vieno rusiško pavadinimo ką dabar pamėgo politikais vadinami asmenys ir jų garbintojai. Nustebino omleto pavadinimas, mes kaime tai vadinom ,,kiaušyni'' (ne kiaušiniene, nes kiaušinis yra vyr. giminės dalykas). ,,Antra žmogysta" irgi prarado tikrą prasmę, jei dabar taip savo vyrą arba bobą pavadintų, tai anie labai supyktų. Arba jei pasiūlytum ,,apliukruoto čekoliadinio torto"? Kažin ar ten nebuvo per mišias vartojamų patiekalų receptų, nes juk buvo klebono gaspadinė?
ina    Tre, 2020-05-20 / 15:07
labai atidžiai perskaičiau receptus - jie žavūs. Būtinai pabandysiu ką nors pasigaminti. Ir ta kalba, nukelianti į praeitį, kai patiekalus gamino iš maisto produktų, o ne iš "ingredientų" .Dabar gi, kur be paskaitysi vien igredientai, vis kuo mandriau, kuo nemūsiškiau

Komentuoti

Paprastas tekstas

  • HTML žymės neleidžiamos.