Ligoninėje stiprinama maisto kontrolė

Ligoninėje stiprinama maisto kontrolė

Ligoninėje stiprinama maisto kontrolė

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba paskelbė, jog Respublikinė Šiaulių ligoninė dėl maisto tvarkymo yra priskiriama padidintos rizikos įstaigų grupei.

Rūta JANKUVIENĖ

ruta@skrastas

Ligoninė suinteresuota kontrole

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, jog šalyje trijų ligoninių maisto tvarkymo skyriai yra padidintos rizikos. Tarp jų – Respublikinės Šiaulių ligoninės (RŠL). Rizikos grupės ligoninių skyriai tikrinami dažniau nei kiti – du kartus per metus.

„Rizikos grupėje esame ne dėl to, kad kas nors įvyko, o dėl to, kad nieko neįvyktų. Kontrolė stiprinama, kol naujas paslaugos teikėjas įeis į vėžes, – „Šiaulių kraštui“ sakė Petras Simavičius, RŠL generalinis direktorius. – Bet kol kas neturime jokių nusiskundimų nei iš pacientų, nei iš medikų. Priekaištų nepateikė ir tarnyba.“

Ligoninė iš privataus sektoriaus perka maisto gamybos ir tiekimo paslaugą. Prieš pusmetį į ligoninę atėjo naujas paslaugos teikėjas, pakeitęs ankstesnį, kuris paslaugą teikė 7 metus.

Maistą dabar gamina ir tiekia viešąjį konkursą laimėjusi UAB „Smulkus urmas“. Ligoninė bendrovei nuomoja savo maisto skyriaus patalpas. Sutartis sudaryta vėl 7 metams. Pasak ligoninės vadovo, pagal sutartį investuojama į patalpų atnaujinimą, numatoma įdiegti ir naujas maisto gamybos technologijas.

P. Simavičius teigia, jog ligoninė pati suinteresuota, jog neįvyktų jokių incidentų. Abipusiu susitarimu su VMVT stiprinama išorės ir vidaus kontrolė.

„Ligoninė teikia maitinimo paslaugą, nes tai viena iš sudedamųjų gydymo dalių, – sakė ligoninės vadovas. – Ūkis didelis, padaliniai išsidėstę per tris vietas, nutolusias viena nuo kitos per kelis kilometrus, vienu metu gydoma 800-1000 pacientų pagal 46 gydymo profilius. Todėl ypatingi reikalavimai keliami maisto ruošimui, transportavimui ir sanitariniu-epidemiologiniu požiūriu.“

Pažeidimų nerado

Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjo laikinoji pavaduotoja Ingrida Stankuvienė „Šiaulių kraštui“ patvirtino, jog ligoninė į rizikos grupę įtraukta dėl pasikeitusio maisto gamintojo.

„Šiuo atveju taikomi kiti kriterijai, – sakė I. Stankuvienė. – Ligonių grupė priskiriama jautriai grupei, maistas ruošiamas ir kūdikiams, o šiemet ligoninėje pasikeitė gamintojas, gamybos apimtys didelės – gamina per 1500 porcijų per dieną, dirba apie 100 darbuotojų, todėl ir sugriežtinta kontrolė“.

Per atliktą patikrinimą, VMVT atstovės teigimu, jokių pažeidimų nebuvo nustatyta nei dėl maisto ruošimo, nei dėl patalpų netinkamumo.

Buvo tik smulkių pastabų, rekomendacijų, kaip spręsti problemas, jeigu iškiltų, – sakė I. Stankuvienė.

Pažeidimai – kas antroje

VMVT per praėjusius metus ir pirmąjį šių metų ketvirtį atliko 302 patikrinimus asmens sveikatos priežiūros įstaigų maisto tvarkymo skyriuose. Įvairių pažeidimų nustatyta 55 procentų tikrintų įstaigų.

Iš Šiaulių apkrities ligoninių Kelmės ir Pakruojo ligoninės įvardijamos tarp tų, kuriose nustatyti bendri higienos pažeidimai, susiję su patalpų būkle ar susidėvėjusia įranga, inventoriumi.

Per minėtą laikotarpį VMVT gavo 17 gyventojų skundų dėl prasto maitinimo gydymo įstaigose, kuriuos ištyrus, 5 buvo pagrįsti. Nė vieno skyriaus maisto tvarkymo veikla nebuvo sustabdyta, taip pat gydymo įstaigose nebuvo užregistruota dėl maisto kilusių ūmių žarnyno infekcijų protrūkių ar apsinuodijimų.