
Naujausios
Bus reitinguojamos maitinimo įstaigos
Ar visose viešojo maitinimo įstaigose maistas yra saugus? Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba numato įdiegti naujovę – reitinguoti tikrinamus restoranus, kavines ir užkandines.
Justina MARCINKUTĖ
vasara@skrastas.lt
Dažniausiai nesilaiko higienos reikalavimų
Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis per 2013 metų birželį ir liepą buvo užregistruota 15 vartotojų skundų dėl sugedusio ar netinkamai paruošto maisto Šiaulių viešojo maitinimo ir prekybos įmonėse.
Tarnybos viršininko pavaduotoja – valstybinė maisto produktų inspektorė Audronė Mikalauskienė pasakojo, kad daugiausia nusiskundimų būta dėl blogos savijautos pavalgius kavinėse, pykinimo, viduriavimo taip pat dėl maisto produktų pardavėjų higienos reikalavimų nesilaikymo.
Per pirmą šių metų pusmetį Šiauliuose buvo atlikti 189 viešojo maitinimo įmonių patikrinimai, rasti 56 pažeidimai.
Nustatyti 32 bendrų higienos pažeidimų (neužtikrinama patalpų, įrangos, smulkaus inventoriaus higiena), 6 laikymo sąlygų, tinkamumo vartoti terminų nepaisymo atvejai.
Šiemet pažeidimų mažiau
Lyginant su praėjusiais metais, vartotojų skundų užregistruota mažiau. Taip pat šių metų pirmą pusmetį viešojo maitinimo įmonėse nustatyta 20 proc. mažiau pažeidimų nei 2012 metais.
A. Mikalauskienė tikisi, kad nustatytų pažeidimų skaičius mažėja dėl augančio maisto tvarkovų sąmoningumo.
„Kiekvienais metais organizuojame mokymus, seminarus įvairioms maisto tvarkymo subjektų grupėms siekdami supažindinti su naujais reikalavimais, kontrolės rezultatais, taip pat išsiaiškinti iškylančias problemas“, – aiškino inspektorė.
Būtina skaityti etiketes
A. Mikalauskienė informuoja, kad apie higienos reikalavimų nesilaikymą kavinėje ar restorane galima spręsti iš patiekalų kokybės. Taip pat labai svarbi bendra higiena (salės tvarka, stalų, indų, įrankių švara), aptarnaujančio personalo higiena.
Pirkėjams parduodami maisto produktai turi būti saugūs ir kokybiški. A. Mikalauskienė pataria maisto produktus pirkti tik patvirtintose prekybos vietose (parduotuvėse, turgavietėse).
Būtina žinoti, kad greitai gendantys produktai (žuvies, mėsos ar pieno gaminiai, konditerijos kepiniai su kremo įdarais) turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip + 6 C temperatūroje.
Negreitai gendantiems maisto produktams ypatingų laikymo sąlygų ar šaldymo įrenginių nereikia. Svarbu, kad fasuotų produktų pakuotės būtų nepažeistos.
Maisto produktai turi būti paženklinti: nurodytas pavadinimas, tinkamumo vartoti terminas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, gamintojo adresas, laikymo sąlygos, kilmės šalis, alkoholio koncentracija (jei produkto sudėtyje jo yra).
„Šiandien rinkoje yra daug ir įvairių maisto produktų pagal kiekvieno poreikius ir galimybes, tiesiog reikia ne „šluoti“ nuo lentynų kas yra po ranka, bet skaityti informaciją pateiktą ženklinimo etiketėje“, – perspėja A. Mikalauskienė.
Įsigijus nekokybišką produktą visų pirma reikia kreiptis į pardavėją, jis privalo grąžinti pinigus arba pakeisti prekę. Jei to padaryti nepavyksta – kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.
Reitinguos kavines ir restoranus
Tarnyba dar šiais metais, pasinaudodama užsienio šalių patirtimi, planuoja sukurti internete viešai prieinamą programą, kurioje viešojo maitinimo įmonės bus įvertintos balais už vykdomos veiklos higieną ir kokybę.
Papildomai programoje bus pažymimos įmonės, kurios savo patiekalus ruoš iš Lietuvos ūkininkų įsigytų produktų ir žaliavų.
Autorės nuotr.
REITINGAVIMAS: Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba viešojo maitinimo įmones vertins balais už vykdomos veiklos higieną ir kokybę. Žmonės turės galimybę sužinoti, kur valgyti saugu, o kur ne.