Kiemai tapo gatvėmis, skyla namų sienos

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Kol aplinkui pluša miesto gražintojai ir komplikuojamas atliekų surinkėjų privažiavimas, Vasario 16-osios gatvės gyventojai kenčia ir tokius vaizdus.
Šiauliečiai, Vasario 16-osios gatvės 29–33 namų gyventojai, sako tapę vykstančių rekonstrukcijų įkaitais. Nuo ankstyvo ryto iki vėlaus vakaro burzgianti statybinė technika tiek iš Vasario 16-osios gatvės pusės, tiek iš daugiabučių kiemų, kur įsibėgėja Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“ rekonstrukcija, vargina žmones. Maža to, gyventojai įsibaiminę ne tik dėl butuose skylančių sienų, bet ir dėl savo saugumo. Mat uždarius eismą minėta gatve, keliukas ties įėjimais į laiptines tapo vienintele arterija ne tik į neprivažiuojamus daugiabučius, bet ir į parduotuves.

Kieme – lyg greitkelyje

99 metų tėvuką slaugantis Giedrius Bašys sako negalintis ramiai žiūrėti, kaip senyvo amžiaus kaimynai greitkeliu tapusiu kiemu bando patekti į savo laiptines. Kiemo keliukas – vienintelis, kuriuo kaimynai gali sugrįžti į namus – šaligatvio čia nėra.

Prieš kelias savaites aklinai uždarius Vasario 16-osios gatvę minėtas kiemų keliukas tapo vieninteliu privažiavimu ir prie kitų kiemų bei parduotuvių, į kurias kas dieną vežamos prekės.

„Liūdniausia, kad 1964 metais statyto 40-ies butų 31-ojo namo gyventojai – daugumoje senyvo amžiaus, kiti neįgalūs, kai kurie neturi artimųjų, kiemo „greitkeliu“ rizikuodami priversti eiti iš parduotuvės, iš vaistinės, iš poliklinikos“, – apgailestavo G. Bašys.

Vyras klausia, ar tam, kad rekonstrukcijos iniciatoriai pasirūpintų senyvo amžiaus gyventojų ar vaikų, kurie gali tiesiog išbėgti į itin judriu tapusį kiemą, reikia tragedijos?

Maža to, anot G. Bašio, pas gyventojus atvykusi net ir greitoji neturėtų, kur pasistatyti savo automobilį, nes kieme tučtuojau susidarytų pravažiuojančių transporto priemonių kamštis.

Neramu dėl turto

Ne tik intensyvaus eismo ir dėl to susvyravusio saugumo kiemuose klausimas Vasario 16-osios gatvės daugiabučių namų gyventojams rūpi. Žmones neramina įsibėganti „Saulės“ pastato rekonstrukcija. Esą jau dabar, atliekant gatvės rekonstrukcijos darbus, daugiabučiai dreba lyg epušės lapas. Kas bus, kai tuo pačiu metu, tik iš kiemų pusės, grius seni medžiai, o kasamos tranšėjos, reikalingos „Saulės“ požeminiams tinklams atnaujinti, grėsmingai priartės prie šeštą dešimtį skaičiuojančių daugiabučių?

Buvusi 31-ojo namo bendrijos pirmininkė Angelė Paulauskienė rodo suskilusias savo buto virtuvės sienas. Neseniai čia pakeistos plytelės prieš kelias dienas sutrūkinėjo po vienos gatvės rekonstruktorių „operacijos“. Moteriai neramu, kad miesto modernizavimas patuštins jos asmeninę piniginę, jei namas dėl iš abiejų pusių vienu metu vykdomų rekonstrukcijos darbų dar labiau įsilinguotų.

A. Paulauskienė sako, apie gyventojų būstams kylančias grėsmes bandžiusi kalbėti su miesto valdžia, su meru. Jo atsakymas buvęs tiesus – „aš vykdau ankstesnio mero projektus“.

Šiaulietė sutinka, kad atnaujinimai miestui yra reikalingi, bet dėl jų neturėtų būti užmiršti gyventojai, paminti jų interesai.

„Nusikaltimas, kad, keičiant miesto vaizdą ir įvaizdį, šiauliečiai patirtų nuostolių dėl asmeninio turto sugadinimo“, – sakė moteris. Teigia, jei būtų žinojusi, kokiame chaose teks gyventi, greičiausiai būtų savo butą pardavusi.

O štai 99 metų gyventojas gali guostis tuo, jog gyvena trijų kambarių bute, kurio vieni langai žiūri į Vasario 16-osios gatvę, o kiti – į kiemą. Ligotas žmogus kambariuose turi pasiklojęs dvi lovas – ilsisi pasirinkdamas, kurioje pusėje konkrečiu laiku mažiau triukšmo.

Pirmame aukšte gyvenantis pensininkas dėl dulkių kamuolių ir baisaus triukšmo jau pamiršęs, ką reiškia atsidaryti buto langus ir išvėdinti patalpas.

Apie pasisėdėjimus ant prie namų laiptinių pastatytų suoliukų, kuriuos kone liečia prošal važiuojantys automobiliai, ir pabendravimą su kaimynais garbaus amžiaus žmonės jau pamiršo. Todėl dauguma laiką leidžia sėdėdami prie uždarytų langų.

Buvo įpareigoti užtikrinti saugumą

Vakar minėtuose Vasario 16-osios gatvių kiemuose vėl apsilankė Kelių policijos pareigūnai – aiškintasi, kodėl rekonstrukcijos darbus iš namų abiejų pusių atliekantys rangovai nepasirūpino gyventojų saugumu ir kiemų kelyje, kuriuo eismas tapęs itin intensyvus, neatitvėrė ruožų pėstiesiems.

Šiaulių apskrities Kelių policijos tarnybos Veiklos organizavimo ir prevencijos poskyrio viršininkas Teisutis Beržinskas „Šiaulių kraštui“ patikino, kad rangovai buvo įpareigoti kuo skubiau pastatyti tvorelę, skiriančią praėjimą pėstiesiems nuo važiavimo dalies transporto priemonėms.

„Aišku, kad yra grėsmė pėstiesiems. O ir vaikas staiga iš laiptinės gali išbėgti. Nesuprantu, kodėl nurodymas užtikrinti žmonių saugumą neįvykdytas“, – sakė policijos komisaras.

„Šiaulių kraštui“ prakalbus apie gyventojų problemą, rangovai pažadėjo rytoj, penktadienį, Vasario 16-osios gatvės atkarpas, kurios palengvintų transporto priemonių patekimą į tam tikrus objektus, atverti transportui. Tokiu atveju automobilių srautas per žmonių kiemus turėtų sumažėti.

Seniems daugiabučiams grėsmingo virpėjimo, dulkių ir triukšmo, apsupusio gyvenamuosius namus, problemos gyventojams ir toliau lieka opios.