Ukrainos nepriklausomybės dieną Šiauliuose – ukrainiečių baleto trupė

Ukrainiečių šiuolaikinio šokio grupė „Ethno contemporary balete“ rodys spektaklį „Say it quieter if you can“ („Jei gali, sakyk tyliau“).
Rugpjūčio 24 dieną Valstybiniame Šiaulių dramos teatre vyks ukrainiečių šiuolaikinio šokio grupės „Ethno contemporary balete“ spektaklis „Say it quieter if you can“ („Jei gali, sakyk tyliau“). Pirmą kartą Lietuvoje šoksiantys menininkai atvyksta iš Charkivo, prieš tai su šiuo šokiu lankęsi Suomijoje bei Čekijoje. Spektaklis – vienas iš „Šiaulių naktų“ akcentų.

Grupės vadovė Nina Bulgakova sako, kad spektaklyje panaudoti įprasti buities rakandai ir įrankiai – šluotos, dubenys ir kiti akcentai, kuriuos stereotipiškai visuomenė dažniau sieja su moterimis.

„Mes labai įprastus daiktus paverčiame ritualiniais įrankiais, mistiškos atmosferos detalėmis, kuriant moters apsivalymo ar išsilaisvinimo ritualą“, – sako N. Bulgakova.

Jos teigimu, spektakliu stengiamasi parodyti, kad moteris yra ne trapi ar bejėgė, o stipri asmenybė, moteris – kūrėja, moteris, kaip stipri visuma. Suteikianti gyvybę, kaip žemė, kaip neatskiriama gamtos dalis.

Šokis kurtas prieš trejus metus, su juo apvažiuota Ukraina, taip pat šokta festivaliuose Čekijoje bei Suomijoje. Šokio kalba – universali, todėl žiūrovai spektaklio jo siunčiamas žinutes supranta ir be žodžių.

Pasak N. Bulgakovos, šiandienos kontekste spektaklis atskleidžia papildomų prasmių apie moters stiprybes.