„Šiaulių naktys“ kviečia į „postapokaliptinius Šiaulius“

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Į festivalio „Šiaulių naktys“ renginius spaudos konferencijoje kvietė jo organizatoriai (iš kairės) Viktoras Gundajevas, Remigijus Ruokis ir Tomas Sobutas.
Šiandien prasidedančios „Šiaulių naktys“ pakvies šiauliečius ir miesto svečius naktinėti aštuonias naktis. Renginių gausa ir netikėtomis socialinėmis akcijomis kasmet stebinantis festivalis šiemet kviečia gvildenti „Postapokaliptinių Šiaulių“ temą – nedejuoti dėl pandemijos, neužsiimti diskusijomis apie skiepus, o pagalvoti apie tai, kaip atstatyti sugriautą kultūros rūmą tada, kai pasibaigs visos pandemijos.

„Šiaulių naktys“ startuos jau šį savaitgalį

Festivalio renginius spaudos konferencijoje pristatęs renginio sumanytojas ir organizatorius Remigijus Ruokis pabrėžė, kad šių metų tema jam labai artima – „Postapokaliptiniai Šiauliai“. Ketvirtadienio vakarą Zubovų rūmuose žadama įdomi diskusija šia tema, joje dalyvaus profesorius Gintautas Mažeikis.

„Nors pandemija dar nesibaigė, bet gal jau pats laikas pagalvoti, kas mieste bus po jos“, – postapokaliptinių Šiaulių idėją komentavo R. Ruokis.

„Šiaulių naktų“ festivalis startuos jau šį šeštadienį. Menininkas Karolis Grubis grafiti technika pradės piešti didžiulį piešinį „Vanduo brangesnis nei auksas“. Jo atidarymas planuojamas penktadienį arba kitą šeštadienį. Darbas bus ilgalaikis, jis liks puošti miestą.

Sekmadienį bulvaro languose bus atidaryta šiauliečio fotomenininko Ričardo Dailidės paroda „Gyvenimas džiaze“, vainikuojanti visą jo kūrybinį darbą.

O vakare Zubovų rūmuose prasidės unikalių socialinių-kūrybinių dirbtuvių „Kilowac“ parodos. Jose šiais metais dalyvaus nemažai žinomų meno pasaulio atstovų: Aurelija Maknytė, Aušra Kleizaitė, Birutė Zokaitytė, Vaiva Kovieraitė-Trumpė, Eglė Vertelkaitė, Ričardas Grinius, Ričardas Peleckas, Linas Taraškevičius, Žaneta Jasaitytė ir Žilvinas Jagėla. Tradiciškai menininkai kurs kūrinius, kurie bus pristatyti visuomenei trumpalaikėje parodoje, o vėliau bus padovanoti įvairioms šalies socialines įstaigoms.

Tradiciniai ir nauji renginiai

R. Ruokis pasidžiaugė, kad Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos vadovybė suprato, kad „Šiaulių naktys“ yra socialinis renginys ir sutiko festivalį įsileisti į Zubovų rūmus. Ten vyks didelė dalis renginių, įvairios kūrybinės dirbtuvės. Ten skambės ir 16-asis alternatyvios muzikos konkurso „RUMSHK“ laureatų apdovanojimų renginys, jame pasirodys šeši konkurso laimėtojai, bei tradicija tapęs 20-asis džiazo festivalis „Šiauliai Jazz‘2021“. Džiazo festivalyje pasirodys ne tik lietuvių atlikėjai, bet ir žinomi muzikantai iš Latvijos, Ukrainos, Didžiosios Britanijos, Danijos.

Rugpjūčio 28-osios vėlyvą vakarą bulvaru keliaus tradicinė šviečiančių žmonių ir transporto priemonių eisena. Ji, kaip jau įprasta, prasidės nuo „Trijų nykštukų“ skulptūros Kaštonų alėjoje bulvare ir tęsis iki „Auksinio berniuko“, kur bus apdovanotas įspūdingiausias-šviesiausias žmogus, originaliausia šviesiausia transporto priemonė ir „Šiaulių naktų“ šviesuoliai.

Netrūks ir meno mylėtojams skirtų renginių: bus atidarytos 5 parodos. Tarp postapokaliptinę tematiką plėtojančių renginių itin išsiskirs įvairioms amžiaus grupėms ir auditorijoms skirtos edukacinės dirbtuvės, kurių dalyviai galės išbandyti ir mokytis eksperimentinės grafikos, įsigilinti į tapybos, fotografijos ar muzikavimo subtilybes.

Šiauliečiai ir miesto svečiai galės pažinti ir tamsiąją miesto pusę – penktadienį Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje vyks susitikimas su mafijos „kronininku“, rašytoju Dailiumi Dargiu, o kitomis dienomis laukia įdomios ekskursijos su gidu Donatu Jokūbaičiu-Dygliu, sekant Šiaulių krašto naujienas. Po Šiaulių miestą taip pat kursuos ekskursijos autobusu „Pietinia kronikas gyvai“ su gidu Aivaru Rusevičiumi.

Kino seansai lauke ir „dronistų“ čempionatas

Vienas iš „Šiaulių naktų“ organizatorių Viktoras Gundajevas kviečia šiauliečius ir miesto svečius į P. Višinskio aikštę, kur stovės didelis LED ekranas. Čia penkis vakarus bus demonstruojami lietuviški filmai, vyks susitikimai su režisieriais bei aktoriais. Pirmadienį organizatoriai kviečia į kino seansą Šiaulių botanikos sode. Čia bus rodomas švedų filmas „Aš esu Greta“.

Šiais metais „Šiaulių naktys“ paminės ir Šiaulių sporto šimtmetį: Talkšos ežere vyks buriavimo sporto šakos pristatymas, krante – naktinio tinklinio varžybos, Šiaulių sporto gimnazijoje – Lietuvos imtynių čempionatas.

Kitą savaitgalį Didždvario gimnazijos stadione vyks atviras dronų čempionatas „Dronahell#3“. Jų organizatorius Tomas Sobutas žada įdomų renginį, nes dronai naudos įvairius efektus, triukus. Jei situacija dėl pandemijos nepasikeis ir į čempionatą atvyks Latvijos „dronistai“, Šiauliuose varžysis apie 30 dalyvių.

R. Ruokis apibendrino, kad visiems „Šiaulių dienų“ renginiams iš Kultūros tarybos, Šiaulių savivaldybės, autorinių teisių bendrijos LATGA bei rėmėjų surinko apie 80 tūkstančių eurų. Anot organizatoriaus, tai nėra daug, todėl kai kurie renginiai – pavyzdžiui, Kultūros centre, – vyks su bilietais.

Organizatoriai taip pat sakė tikį, kad dauguma jų žiūrovų bus pasiskiepiję arba persirgę COVID-19, nes atsakingai žiūrima į saugos priemones renginiuose, kurie vyksta pandemijos sąlygomis.