„Šiaulių krašto“ žurnalistės knyga apie tremtį pristatyta Druskininkuose

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Knygas Druskininkuose pristatė kelionės į Irkutsko sritį bendražygiai: Živilė Kavaliauskaitė („Trispalvė Irkutsko karštyje“) ir Edmundas Ganusauskas („Ekscelencija, monsinjoras ir...“).
Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje „Šiaulių krašto“ žurnalistė, istorijos magistrė Živilė Kavaliauskaitė auditorijai pristatė savo knygos „Trispalvė Irkutsko karštyje“ antrąjį papildytą leidimą, o žurnalistas aviatorius Edmundas Ganusauskas savo knygą „Ekscelencija, monsinjoras ir...“

Abu šiuos autorius sieja 2013 metais įvykusi ekspedicija į lietuvių tremties vietas Sibire, į Irkutsko sritį. Jie abu buvo ekspedicijos nariai. Renginyje dalyvavo dar vienas ekspedicijos dalyvis druskininkietis Romualdas Stašinskas.

Ž. Kavaliauskaitė į savo knygą, kuri yra įvertinta Antano Macijausko premija, sudėjo Sibiro ekspedicijos reportažus, tremtinių ir jų palikuonių liudijimus, prisiminimus, atskleidė šeimų likimus. Antrajame papildytame leidinyje yra ir poetės Ramutės Skučaitės, ir neseniai anapilin išėjusios Gražinos Ručytės-Landsbergienės prisiminimai.

Rezistencijos ir tremties muziejaus Druskininkuose įkūrėjas Gintaras Kazlauskas padovanojo svečiams, knygų autoriams, savo sudarytą tremtinių prisiminimų knygą.

Renginyje dalyvavo ir vienas iš E. Ganusausko knygos apie žymias asmenybes herojų – garsus imtynininkas, Lietuvos kariuomenės atkūrėjas generolas Česlovas Jezerskas.

Renginyje pabrėžta, jog tremties tema yra labai svarbi istorinei atminčiai išsaugoti. Tremtinių karta išeina, o knygose užrašyti jų liudijimai lieka ir kitoms kartoms.