Pasveikinti Šv. Kazimiero ordino Lelijos garbės ženklo laureatas bei jaunasis Šiaulių miesto šviesuolis

Organizatorių nuotr.
Šv. Kazimiero ordino Šiaulių komtūras Celestinas Alminas Šv. Kazimiero ordino Lelijos garbės ženklą įteikė žymiam Lietuvos ir pasaulio smuikininkui, kompozitoriui, „Camerata Solaris“ orkestro meno vadovui ir dirigentui Vilhelmui Čepinskiui.
Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje vyko dirigento Vilhelmo Čepinskio vadovaujamo „Camerata Solaris“ (Šiaulių kamerinio orkestro) ir pianistės Giedrės Špečkauskaitės-Bartkienės koncertas.

Koncerte pasveikinti Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero ordino įsteigtų nominacijų laureatai.

Šv. Kazimiero ordino Lelijos garbės ženklas buvo įteiktas žymiam Lietuvos ir pasaulio smuikininkui, kompozitoriui, „Camerata Solaris“ orkestro meno vadovui ir dirigentui Vilhelmui Čepinskiui. Virtuozas yra grojęs su karališkuoju Londono simfoniniu orkestru Švedijos karalienei bei Norvegijos karališkosios šeimos nariams, koncertavo garsiausiose JAV ir Europos koncertų salėse, Ispanijos karalienė už meno sklaidą Europoje apdovanojo Maria Pia Fanfani fondo „Kartu už taiką“ medaliu.

„Jis yra šviesa muzikos kūrybinės kultūros srityje, subtiliai skambanti ir toli girdima. Vilhelmo Čepinskio veikla Šiauliuose priartina šiauliečius prie tauriosios muzikos ir miestas tampa šviesesniu“, – sakė koncerto vedėja Raimonda Sližienė.

„Angelo globėjo“ nominacija apdovanotas jaunasis Šiaulių miesto šviesuolis – Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos kanklininkas, docentės Reginos Marozienės ugdytinis Modestas Ulberkis. Žiūrovai turėjo galimybę dar prieš apdovanojimų ceremoniją išgirsti jaunojo atlikėjo kankliavimą kartu su „Camerata Solaris“ orkestru.

Po ceremonijos orkestras, diriguojamas ką tik apdovanoto Lelijos garbės ženklu laureato V. Čepinskio, ir pianistė Giedrė Špečkauskaitė-Bartkienė atliko vokiečių XIX amžiaus kompozitoriaus Roberto Šumano kūrinį – Fortepijoninį kvintetą Es-dur, op. 44. Žiūrovai mėgavosi V. Čepinskio autorine šio kūrinio versija styginių orkestrui.

Vienas iš pasaulietinio Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero ordino tikslų – atkurti karo ir pokario laikmečiu sunaikintą Lietuvos šviesuomenę, kaip tautos ir valstybės išlikimo garantą. Kasmet komisija Šiauliuose, sudaryta iš Šiaulių miesto Garbės piliečių, profesorių, teisininkų, žymių meno, švietimo ir kultūros atstovų, iš pateiktų kandidatų išrenka Metų šviesuolius ir jie apdovanojami Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero ordino Lelijos garbės ženklu – skulptoriaus H. Orakausko skulptūrėle „Angelas su lelija“.