Pakruojo stoginėje – parodos, skirtos ugniagesiams

PUDS nuotr.
Modeliukų ekspozicijoje – šimtai gaisrinių automobilių.
Pakruojo ugniagesių draugijos stoginėje vakar atidaryta Vilniaus teritorinės muitinės posto viršininko Vlado Bogdzevičiaus ir buvusio Pakruojo priešgaisrinės tarnybos viršininko Artūro Jacevičiaus gaisrinių automobilių modeliukų kolekcijos paroda. Paroda skirta pagerbti šv. Florijoną – ugniagesių globėją, kurio diena, kaip ir ugniagesių ir gelbėtojų profesine šventė, minima kasmet gegužės 4 dieną.

Kartu su modeliukų paroda stoginėje vakar atidaryta ir paroda stoginės istorijai ir Šv. Florijono dienai paminėti. Joje bus galima pamatyti ugniagesių aprangą bei fotografijas, primenančias stoginės gyvavimą 1930-1995 metais.

Muitinės pareigūno Vlado Bogdzevičiaus kolekcijoje – daugiau kaip 1 000 automobilių modeliukų, iš kurių – 300 gaisrinių. Viskas prasidėjo nuo „Moskvič 403“ 1:43 mastelio modeliuko, kurį Vladui nupirko mama septintoje klasėje. Iki mokyklos baigimo jis įvairių modeliukų turėjo gal apie dvidešimt: visi jie buvo su numeriais, visų atsidarinėjo durelės ir bagažinės.

Kolekcionierius sako, kad iš pradžių, ko gero, tai nebuvo tikrasis kolekcionavimas: tiesiog buvo įdomu „lakstyti“ po visą Vilnių ir medžioti, tikrąja to žodžio prasme, modeliukus – vis kažkas pranešdavo juos matęs parduodamus tai vienoje, tai kitoje parduotuvėje. Rimtai kolekcionuoti automobilių modeliukus 1:43 mastelio pradėjo tik grįžęs iš kariuomenės, kai pinigus užsidirbti pradėjo pats.

Paroda veiks ir gaisrinių automobilių modeliukų kolekcija Pakruojo ugniagesių draugijos stoginėje eksponuojama ir paroda veiks iki gegužės 5-osios.