Iš koncertinės kelionės po Latviją sugrįžus

Zenono Ripinskio nuotr.
Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos liaudiškos muzikos ansamblis „Jovarėlis“ grįžo iš keturių dienų koncertinės išvykos po Latviją, kur surengė koncertus Rygos lietuvių vidurinėje ir Cėsio 1-oje pagrindinėje mokyklose, Limbažų miesto savivaldybės salėje. „Erasmus+“ projekto metu taip pat buvo surengti lietuvių tautinių instrumentų ir latvių kuoklių muzikavimo meistriškumo mokymai, su Latvijos švietimo institucijomis buvo aptartos tolesnio bendradarbiavimo galimybės, o su Limbažų muzikos ir meno mokykla pasirašyta bendradarbiavimo sutartis.

 

Pasak Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos direktorės dr. Reginos Marozienės, šiais metais laimėto programos „Erasmus+“ projekto „Mokinių ir mokytojų tarpkultūrinės kompetencijos plėtotė“ atsirado puiki galimybė gimnazijos mokiniams ir pedagogams surengti dvi keliones į Latviją. Viena iš jų buvo ši gimnazijos ansamblio „Jovarėlis“ koncertinė išvyka, kita kelionė bus surengta pavasarį, kuomet į Daugpilį vyks gimnazijos dailės metodinės grupės mokiniai ir pedagogai.

„Mūsų gimnazijos vykdomas „Erasmus+“ projektas inicijuoja gimnazijos mokinių ir pedagogų tarpkultūrinių kompetencijų plėtrą, todėl išvykos į Latviją metu mūsų mokiniai ne tik surengė puikius koncertus trijuose Latvijos miestuose, bet ir turėjo plačią pažintinę kultūrinę programą – apsilankė Latvijos nacionalinėje operoje, Rygos, Cėsio ir Limbažų miestų muziejuose, istoriniuose objektuose, turėjo puikią galimybę pabendrauti su Latvijos moksleiviais. Pažymėtina, jog labai svarbus išvykos programos elementas buvo grojimo latvių ir lietuvių muzikos instrumentais meistriškumo pamokos, kurios vyko kartu su Limbažų muzikos ir meno mokyklos mokiniais ir pedagogais. Mūsų „Jovarėlio“ ansamblio nariai patys pristatinėjo savo instrumentus, pademonstravo grojimo jais ypatybes.

Be abejo, labai svarbu, jog kelionės metu buvo pasirašyta bendradarbiavimo tarp mūsų gimnazijos ir Limbažų muzikos ir meno mokyklos sutartis, kuri įgalins plėsti partnerystės ryšius tarp mūsų ir Latvijos mokinių bei pedagogų.

Galiu drąsiai teigti, jog Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijoje tarptautiniams ir tarpkultūriniams ryšiams yra skiriamas didelis dėmesys. Labai džiaugiamės, jog nuo šių mokslo metų pradžios į mūsų gimnazijos kolektyvą įsiliejo didelę tarptautinių kultūros renginių organizavimo patirtį turintis projektų vadovas Zenonas Ripinskis, kurio pastangomis tikimės praplėsti gimnazijos tarptautinius partnerystės ryšius, naudingus tiek mūsų pedagogams, tiek mokiniams. Be to, idėjas, kurias parsivežame iš partnerių užsienyje, galime puikiai panaudoti ir miesto kultūrinės plėtros labui“, – sako menų gimnazijos direktorė dr. Regina Marozienė.

Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos liaudiškos muzikos ansamblis „Jovarėlis“ visuose koncertuose Latvijoje sulaukė gausių žiūrovų aplodismentų ir puikaus latvių muzikos pedagogų įvertinimo. Ansamblio meno vadovė Regina Vaišnorienė ir vokalinės grupės vadovė Rita Daukantaitė pasidžiaugė, jog visi ansamblio nariai puikiai įvykdė jiems keltas užduotis ne tik koncertų, bet ir meistriškumo užsiėmimų metu, nuoširdžiai bendravo su latvių mokiniais.

Pirmasis „Jovarėlio“ koncertas įvyko Rygos lietuvių vidurinėje mokykloje, kur svečius iš Lietuvos labai svetingai priėmė mokyklos direktorė Jolanta Nagle ir direktorės pavaduotojas bei Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Rolandas Žalnierius. Koncertuota sausakimšoje mokyklos salėje, į kurią, deja, netilpo visi mokyklos mokiniai, todėl šį kartą koncertas buvo surengtas tik 1–4 klasių mokiniams. Vizito Rygoje metu Šiaulių Sondeckio menų gimnazijos direktorė dr. Regina Marozienė davė interviu Latvijos nacionalinio radijo LR4 laidai.

Nuoširdžiai svečiai iš Lietuvos buvo priimti ir Cėsio 1-oje pagrindinėje mokykloje, kurioje muzikai skiriamas didelis dėmesys. Mokyklos salėje vykusiame koncerte kartu su šiauliečiais pasirodė ir šios mokyklos mokiniai bei pedagogai. Mokyklos vadovai pasidžiaugė galimybe užmegzti dalykinius ryšius su kolegomis iš Šiaulių. Vizitą į šią mokyklą surengti padėjo Latvijos Jazepo Vytuolio muzikos akademijos prof. Janis Purinš.

Trečiąją kelionės po Latviją dieną šiauliečiai atvyko į Limbažus. Miesto kultūros centre dalyvauta lietuvių tautinių instrumentų ir latvių kuoklių meistriškumo mokymuose, kur mokiniai pristatė savo instrumentus, papasakojo apie save ir gimnaziją. Taip pat buvo aplankyti Limbažų sidabro, kraštotyros ir gaisrinės muziejai.

Prieš koncertą Limbažų savivaldybėje buvo atidaryta mūsų gimnazijos mokinių dailės darbų paroda. Dieną vainikavo bendradarbiavimo sutarčių tarp gimnazijos ir Limbažų muzikos ir meno mokyklos pasirašymas, kurį įprasmino bendras abiejų mokyklų mokinių koncertas.

Viešnagės Latvijoje metu mūsų gimnazijos mokiniams ir pedagogams buvo surengta plati kultūrinė-pažintinė programa – ekskursijos po Rygos senamiestį, Livonijos ordino statytą Cėsio pilį ir miestą, Limbažų istorijos, Sidabro bei gaisrininkų muziejus. Paskutinę kelionės dieną apsilankyta Jūrmalos vandens pramogų parke, pasivaikščiota kurortinio miestelio Majori gatvėmis.

Viešnagės Rygoje metu gimnazijos direktorė dr. R. Marozienė ir projektų vadovas Z. Ripinskis susitiko su Latvijos Jazepo Vytuolio muzikos akademijos profesoriumi Janiu Puriniu, su kuriuo aptarė koncerto, skirto Latvijos nepriklausomybės dienai pažymėti Šiauliuose surengimo ir tolesnio bendradarbiavimo galimybes.