Šiauliuose koncertavo maestro Davidas Geringas

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Davidas Geringas pasidalijo šiltais prisiminimais apie savo mokytoją Saulių Sondeckį.
Vakar vakare Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje vyko garsaus pasaulyje violončelininko, dirigento, pedagogo Davido Geringo ir jaunųjų Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos atlikėjų koncertas. Dieną maestro Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos koncertų salėje susitiko su jaunąja karta, pedagogais.

Garsaus svečio vizitas vakar pristatytas Šiaulių miesto savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje, joje dalyvavo Šiaulių meras Artūras Visockas, Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė prof. Audronė Žigaitytė, maestro Davidas Geringas, Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos direktorė dr. Regina Marozienė, Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokytoja ekspertė Nijolė Prascevičienė.

„Su malonumu atvykau į Šiaulius ne tik dėl to, kad čia yra Sauliaus Sondeckio menų gimnazija, kad iš čia yra išaugę daug muzikų, kad Šiauliai turi muzikos tradiciją, bet ir dėl to, kad gyvenimas eina labai greitai, norisi daugiau sužinoti apie dabartinę Lietuvą“, – sakė iš Vokietijos atvykęs D. Geringas. Paskutiniu laiku muzikas dažnai lankosi Klaipėdoje, Kaune. Šiauliuose, prisiminė maestro, pirmą kartą viešėjo galbūt būdamas dešimties – su Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos styginių orkestru.

D. Geringas šiltai prisiminė maestro Saulių Sondeckį (1928–2016), vieną iš svarbiausių savo mokytojų nuo vaikystės. Prisiminė ir pirmąją repeticiją, kai S. Sondeckis pakvietė į orkestrą, kai kiti bendraklasiai dar tebedainavo chore.

„Buvau labai pradžiugintas, kad gavau tokį paaukštinimą, nes pas jį orkestre groti tikrai buvo labai didelė garbė. Jis buvo nepaprastas mokytojas, kuris mokė nė tik gerai ir kartu groti, bet mokė ir būti artistais, mokėti išeiti į sceną, pavyzdžiui, jei kas nors buvo nelabai susikaupęs, liepdavo visiems eiti atgal ir vėl išeiti – kad jaustume, jog esame artistai scenoje.“ Pasak D. Geringo, S. Sondeckis buvo ne tik mokytojas – augino būti tikrais menininkais.

A. Žigaitytė sakė norinti maestro pristatyti dar kitoje šviesoje – D. Geringas yra Lietuvos muzikų sąjungos garbės narys – šalia Violetos Urmanos, Sauliaus Sondeckio, Juozo Domarko ir kitų. G. Davido, gimusio ir augusio Vilniuje, vizitą ji įvardijo kultūros politikos įvykiu.

A. Žigaitytė priminė, kad Lietuvos miestai ir miesteliai vizituojami nuo 2002 metų. Praėjusių metų rudenį lankytasi Kazlų Rūdoje, Utenoje. Iš Utenos yra kilusi D. Geringo mama, uteniškių dėka pavyko rasti maestro protėvių kapus.

Šiaulius A. Žigaitytė įvardijo ypatinga vieta: iš čia kilęs ne tik S. Sondeckis, bet ir daugybė kitų muzikų, talentingų kultūros žmonių. Iš S. Sondeckio profesorė sužinojo apie „fantastišką misiją, iš kurios turime mokytis visi“: kompozitorius, dirigentas ir pedagogas Juozas Karosas (1890–1981), 1939 metais atvykęs iš Klaipėdos į Šiaulius, kultūrininkų, o ir burmistro vaikus kvietė į muzikos mokyklą. J. Karosas buvo įsitikinęs, kad kiekvienas inteligentas turi turėti betarpišką ryšį su muzika.

R. Marozienė ne tik dėkojo D. Geringui už vizitą, bet ir akcentavo kultūros politikos problemas. Gimnazijos vadovės teigimu, susiduriama su meno atlikimo pedagogų stygiumi, po 5 metų ši problema bus labai ryški ne tik Šiaulių mieste, bet ir regione bei visoje Lietuvoje. Kita problema – koncertų salių trūkumas. „Toks vizitas galbūt paskatins kažkiek susimąstyti ir mūsų Vyriausybę“, – sakė R. Marozienė.

N. Prascevičienė dalijosi prisiminimais: koks svarbus S. Sondeckiui buvo Šiaulių miestas, kaip džiaugdavosi, kad turi nuoširdžių draugų – profesorių Mstislavą Rostropovičių, Davidą Geringą, Zacharą Broną.

„Manau, kad profesorius Saulius Sondeckis šiandieną yra labai laimingas, manau, kad jis junta, kad esame čia kartu su visais svečiais ir tai yra kultūros aukso fondas. Manau, čia ne paskutinis kartas, mes tikrai draugausime ir ateityje – birželio mėnesį atvyksta profesorius Zacharas Bronas“, – sakė N. Prascevičienė.

 

Apie Davidą Geringą (pagal Lietuvos muzikų sąjungos informaciją)

1

Lietuvos ir Vokietijos violončelininkas, pedagogas, dirigentas D. Geringas gimė 1946 metais Vilniuje muzikų šeimoje. 1963–1968 metais studijavo Maskvos konservatorijoje pas M. Rostropovičių. 1970 metais laimėjo pirmąją premiją ir aukso medalį tarptautiniame Piotro Čaikovskio konkurse. 1970–1975 metais buvo Lietuvos filharmonijos solistas. 1975 metais emigravęs į Vokietiją ir gavęs Herberto fon Karajano stipendiją, pradėjo tarptautinę solisto karjerą.

Violončelininkas koncertavo su garsiausiais pasaulyje simfoniniais orkestrais. Maestro yra pripažintas kamerinės muzikos atlikėjas, griežė įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose, drauge su žmona pianiste Tatjana Šac-Geringas atliko rečitalius prestižiškiausiose pasaulio koncertų salėse.

Nuo 1992-ųjų D. Geringas kasmet su nauja programa koncertuoja Lietuvoje. 1998 metais Vilniuje pirmą kartą surengė Violončelės savaitę, jos metu griežė su savo mokiniais ir pasirodė kaip dirigentas.

D. Geringas dirigavo įvairių šalių kameriniams orkestrams („Wiener Symhoniker“, „Orchestra Sinfonica Siciliana“ ir kt.), taip pat ir Lietuvos kameriniam orkestrui. 2005–2008 metais D. Geringas ėjo kviestinio vyriausiojo dirigento pareigas Japonijoje. 2009 metais pirmą kartą dirigavo Maskvos filharmonijos orkestrui, o 2010 metais debiutavo kaip operos dirigentas (Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre dirigavo P. Čaikovskio operą „Eugenijus Oneginas“).

Už lietuvių muzikos populiarinimą D. Geringas 1999 metais apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu, 2000 metais – Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. 2008 metais D. Geringui suteiktas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Garbės daktaro vardas.