„Ką darysi, Dieve, kai aš numirsiu?“: aktoriaus V. Baranausko solo jubiliejiniame vakare

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Maestro Vladas Baranauskas Šiaulių scenoje vaidina daugiau nei pusę amžiaus.
Valstybiniame Šiaulių dramos teatre šeštadienį pasveikintas 75-mečio jubiliejų švenčiantis aktorius Vladas Baranauskas. Publikai, draugams ir gerbėjams, kolegoms jis pats surengė išskirtinį poezijos, teatro ir muzikos vakarą „Salve!“

Šventė ir publikai

Į teatrą žiūrovai ėjo su gėlėmis ir dovanomis jubiliatui. O aktorius publikai dovanojo žodžio, minties ir jausmo šventę.

Vladas Baranauskas, puikus poezijos skaitovas ir žodžio meistras, skaitė M. R. Rilkės, Jono Strielkūno, Donaldo Kajoko ir kitų poetų eiles. Žadino mintis apie žmogaus likimą, Tėvynę, Dievą: „Ką darysi, Dieve, kai aš numirsiu?“

Skaitė mažai žinomas XIX amžiaus Lietuvos dvarininko, poeto, gydytojo, filantropo Stanislovo Moravskio prieš 175 metus parašytas, bet iki šiol aktualiai skambančias, eiles apie tai, kad negeri dalykai dedasi lietuvių žemėje.

Šmaikštavo epigramomis, skirtomis žinomiems visuomenės veikėjams šiauliečiams ir kolegoms. Aktoriaus žodžiais, epigramas radęs „savo grimo stalčiuje.“

Aktoriaus solo scenoje keitė jaunųjų talentų pasirodymai.

Į sceną Vladas Baranauskas kvietė savo draugus, jaunuosius muzikos talentus. Griežė smuiku aštuonmetė Bernadeta Januškaitė, kuri pasak jubiliato darbą pradeda anksčiau, nei kai kurie miestiečiai: „Ji groja jau nuo aštuonių ryto“. Grojo jubiliatui ir publikai jaunasis talentas akordeonininkas Jonas Vozbutas, jau vadinamas „antruoju Levickiu“. Iš Berlyno jubiliato pasveikinti ir jam sugroti atskrido garsi Lietuvos smuikininkė Barbora Valiukevičiūtė.

Vakarą vainikavo Vlado Baranausko ir Vaikų ir jaunimo teatro studijos „Kompanija šauni“ (vadovai Virginijus ir Dalė Dargiai) kompozicija. Jaunųjų lūpomis tariamos skambėjo amžinos tiesos, kurias jaunimo apsuptas jubiliatas dar sykį norėjo priminti visiems.

Sveikinimo žodžius ir padėkas už kūrybinę veiklą nuo miesto ir rajono žmonių Vladui Baranauskui tarė vienas po kito į sceną kopę Šiaulių miesto meras Artūras Visockas ir Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras. Seimo padėką ir sveikinimus garsino Seimo nario Stasio Tumėno padėjėjas Nerijus Brazauskas.

Ne vienas nešė dovanų skėčius: kas – nuo visų šiauliečių, kas – nuo Seimo, kas – nuo „Laiptų galerijos“. Vlado Baranausko siluetas neatsiejamas nuo skėčio rankoje bet kokiu oru.

Lelijos žiedą ir paveikslą dovanojo šv. Kazimiero ordino, kuriam aktorius priklauso, nariai. Šiltai sveikino kolegą teatro bendruomenė, o aktorė Olita Dautartaitė – ir eilėmis.

Kūrybos kelyje

V. Baranauskas Valstybiniame Šiaulių dramos teatre aktoriumi dirba nuo 1969 metų. Per beveik 53 kūrybinės veiklos metus teatre sukūrė per 100 vaidmenų. Nuo 1996 metų jis yra ir trupės administratorius

V. Baranauskas yra ir nuolatinis renginių vedėjas bei skaitovas, Šv. Kazimiero ordino narys, K. Donelaičio draugijos narys, UNESCO klubo narys, jam suteiktas meno kūrėjo statusas.

Yra parengęs monospektaklius „Aplopykim Lietuvą“ pagal Vlado Putvinskio-Pūtvio laiškus, „Akių sunka“, skirtą vyskupui ir poetui Antanui Baranauskui bei „Prisikėlimo valanda“ (pagal Marių Katiliškį).

Parengtos literatūrinės programos pagal R. M. Rilkės, Tėvo Stanislovo, K. Donelaičio ir jo epochos („Širdings, brolau...“), L. Rėzos, vyskupo M. Valančiaus kūrinius, Lietuvos partizanų laiškus, senuosius Lietuvos kunigų pamokslus ir kt.

Surengti poezijos vakarai, skirti M. Martinaičio, V. Kukulo, A. Gusto, Just. Marcinkevičiaus, V. Mačernio, J. Strielkūno, išeivių, tremties ir tremtinių, XIX a. nežinomų lietuvių poetų kūrybai. Literatūrines-poetines programas aktorius skaitė visoje Lietuvoje, svečiavosi Latvijos ir Karaliaučiaus srities lietuvių bendruomenėse.

V. Baranauskas už įvairiapusę, daugiasluoksnę ir prasmingą kultūrinę veiklą yra apdovanotas Kultūros ministerijos padėkos raštais, Seimo Pirmininko padėkos raštu ir Seimo medaliu, Šiaulių miesto savivaldybės ir Šiaulių apskrities padėkos raštais, Šiaulių apskrities viršininko garbės ženklu „Už nuopelnus Šiaulių apskričiai“ bei kitais apdovanojimais.