"Big Band Festival Šiauliai 2021" scenoje Skandinavijos trimito fenomeno Lasse Lindgren pasirodymas

Asmeninio L. Lindgren archyvo nuotr.
"Skandinavijos trimito fenomenas" L. Lindgren pirmą kartą koncertuos Šiauliuose.
Jau šį savaitgalį, rugsėjo 10 ir 11 dienomis, Saulės Laikrodžio aikštėje šurmuliuos tarptautinis festivalis „Big Band Festival Šiauliai 2021“. Šio reprezentacinio Šiaulių miesto renginio organizatoriai, Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“, patikino, kad širdžiai mielos muzikos skambesį renginyje atras kiekvienas klausytojas. Išskirtinę legendinės grupės ABBA geriausių dainų programą, aranžuotą bigbendui, su talentingu trimitininku ir kompozitoriumi iš Švedijos festivalyje pristatys jo šeimininkai – 19 metų Lietuvos džiazo scenoje gyvuojantis Šiaulių bigbendas, kuriame groja talentingiausi muzikantai iš visos Lietuvos.

Skandinavijos trimito fenomenas”, „Nepamirštamas nuotykis” – taip Europos džiazo kritikai atsiliepia apie pirmą kartą Šiauliuose koncertuosiantį Lasse Lindgren. Puikiai improvizuojantis trimito virtuozas garsėja ne tik meistrišku atlikimu, bet ir ypatinga laisve scenoje bei puikiu humoro jausmu. Energijos nestokojantis muzikantas gera nuotaika sugeba užkrėsti ne tik klausytojus, bet ir kartu muzikuojantį orkestrą, tad susitikimo su šiuo instrumentalistu ypač laukia Šiaulių bigbendo kolektyvas.

Kiekvienais metais norime, kad festivalis vis tobulėtų, kad programos būtų kuo įvairesnės, kokybiškesnės ir gerokai stipresnės nei ankstesniais metais, tad šiemet nusprendėme koncertuoti kartu su trimitininku Lasse Lindgren, kuris yra žinomas visame pasaulyje. Mums tai didžiulė garbė ir iššūkis”, – jaudulio neslepia Šiaulių bigbendo meno vadovo asistentas Romas Sabaliauskas.

Būnant vos penkerių metų amžiaus mano dėmesį patraukė unikalus Louis Amstrong trimito garsas. Nuo tada prasidėjo mano, kaip trimitininko, individualumo ir išskirtinumo paieškos grojant šiuo instrumentu, kurį gavau būdamas aštuonerių”, – pasakoja L. Lindgren. Savo karjerą pradėjęs kaip laisvai samdomas trimitininkas, grojo įvairiuose bigbenduose, grupėse. Įspūdinga ne tik jo sukurtų kūrinių biblioteka, bet ir gastrolių žemėlapis, kuris driekiasi nuo Baltijos šalių ir Islandijos iki Kubos.

Lasse bendradarbiavo su tokiomis didžiulėmis džiazo žvaigždėmis kaip: Ray Anderson, Django Bates, Bob Brookmeyer, Deborah Brown, Ray Charles, George Gruntz, Joe Henderson, Chuck Israels, Rob McConell, Jim McNeely, Vince Mendoza, Palle Mikkelborg, Bob Minzer, Jerome Richardson, The Real Thing, David Sandborn, Lew Solof, Maria Schneider, Clark Terry, McCoy Tyner, Kenny Wheeler, Phil Woods, Putte Wickman Nils Landgren, Niels-Henning Ørsted Pedersen.

Ypatingą pėdsaką L. Lindgren kūrybiniame kelyje paliko bendradarbiavimas su kanadiečiu trimitininku, tarptautine džiazo legenda – Maynar Ferguson. Kuomet pasaulis neteko šios garsenybės, Lasse buvo suteikta garbė tapti M. Ferguson trimito savininku ir tęsti jo muzikinį kelią. „Pasaulyje yra daug trimitininkų, bet labai nedaug jų gali perteikti muzikoje tą išraišką, dvasią ir garsą, kokį ištransliuodavo M. Ferguson. Lasse – nuostabus atlikėjas. Jis nekopijuoja Maynardo. Jis turi savo asmeninį stilių, bet dvasią neabejotinai Maynardo”, viename interviu pasakojo žinomas džiazo muzikantų prodiuseris, džiazo legendos M. Ferguson vadybininkas Ernie Garside. L. Lindgren groja ne tik su M. Ferguson trimitu, bet ir su kitais žalvariniais instrumentais. Kai kurie jų labai neįprasti. Vienas tokių – specialiai jam sukonstruotas instrumentas “Snake”.

Festivalyje be Šiaulių bigbendo ir L. Lindgren koncerto laukia Kauno bigbendo, Latvijos radijo bigbendo ir solisto Chris Noah, Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos džiazo orkestro „Romuva“, vilniečių grupės „Mood Sellers“, Klaipėdos džiazo orkestro bei Violetos ir Viliaus Tarasovų, svečių iš Prancūzijos „Radio Kaizman“ pasirodymai. Iki susitikimo rugsėjo 10-11 dienomis Saulės Laikrodžio aikštėje. Daugiau informacijos apie programą rasite www.saule.lt arba koncertų salės „Saulė“ feisbuko paskyroje.

Užs. Nr. 490680

Asmeninio L. Lindgren archyvo nuotr.
Energijos nestokojantis Lasse Lindgren gera nuotaika sugeba užkrėsti ne tik klausytojus, bet ir kartu muzikuojantį orkestrą.