Už draugystę dar vieną šimtmetį

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Grupės „Freedom Boombox“ nariai – (iš kairės) Alfredo Austin, Christopher Diaz, Richard Steighner – prieš pasirodymą nestokojo geros nuotaikos: džiaugėsi galėję paragauti šaltibarščių ir gyrė Lietuvai „Eurovizijos“ dainų konkurse atstovavusią grupę „The Roop“.
Penktadienį Šiaulių kultūros centre paminėta 100 metų Jungtinių Valstijų ir Lietuvos diplomatinių santykių sukaktis. 1922 metų liepos 28 dieną Jungtinės Valstijos galutinai pripažino Lietuvos, taip pat ir Latvijos, Estijos nepriklausomybę. Šia proga Šiauliuose vyko specialus renginys – dainavo amerikiečių a capella grupė „Freedom Boombox“.

 

„Už mūsų santykius ir draugystę dar vieną šimtmetį!“ – lietuviškai prieš koncertą kreipėsi į susirinkusiuosius Jungtinių Valstijų ambasadoriaus Lietuvoje pavaduotojas Tamir Waser.

Beveik pilna Šiaulių kultūros centro salė klausėsi svečių pasirodymo – daugiausiai populiariosios amerikiečių muzikos dainų aranžuočių, atliekamų gyvai, be pritarimo. Klausytojai stebėjosi: tokiam atlikimui reikia ypatingo talento. Kartu su muzikantais ir vyresni, ir jaunesni plojo, trypė, šūkčiojo, negailėjo aplodismentų ir po kūrinių.

„Mes lankome visa šalį, nes minime Lietuvos ir Jungtinių Valstijų diplomatinių santykių šimtmetį“, – „Šiaulių kraštui“ sakė Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadoriaus pavaduotojas T. Waser. Jau vyko a capella grupių koncertai Visagine ir Kaune.

„Lietuva susijusi su Jungtinėmis Valstijomis daug daugiau nei diplomatiniais ryšiais. Mes bendradarbiaujame ir per muziką – chorinė muzika Lietuvoje yra sena tradicija, ir mes kuriame chorinės muzikos versiją dainuodami a capella“, – teigė „Freedom Boombox“ narys Christopher Diaz.

Muzikantai Lietuvoje – pirmą kartą, bet jau ne pirmą dieną, tad džiaugėsi matydami draugiškus žmones ir ragaudami skanų maistą. Ypač patiko šaltibarščiai, kuriuos atlikėjai pavadino tiesiog burokų sriuba.

O ką dainininkai žinojo apie Lietuvą iki atvykstant?

„Žinau, kad Čikagoje ir Pensilvanijoje yra didelė lietuvių bendruomenė. Mano šeima – iš Pensilvanijos, tad keista, nes tam tikra prasme jaučiuosi kaip namuose. Mano močiutė gamindavo balandėlius, čia jie taip pat gaminami“, – pasakojo muzikantas Richard Steighner.

„Turbūt 1992 metais jie žaidė su „Svajonių komanda“, ir tai buvo košmaras (1992 metų Barselonos olimpinėse žaidynių krepšinio turnyro pusfinalyje Lietuva rezultatu 76:127 pralaimėjo Jungtinių Valstijų komandai – past.). Tai prisimenu apie Lietuvą, – su šypsena kalbėjo grupės narys Alfredo Austin. – Mes visada džiaugiamės galėdami atvykti į šalį, kurioje nesame buvę: būti atviriems naujoms mintims, išbandyti viską, ką galime.“

„Freedom Boombox“ neslėpė susižavėjimo ir Lietuvos atstovais „Eurovizijos“ dainų konkurse – grupe „The Roop“: bandė atkartoti šokius iš dainų „Discoteque“ ir „On Fire“.