Bibliotekoje veikia Antano Dilio fotografijų paroda „Šiauliai ir šiauliečiai“

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje veikia šiauliečio fotografo Antano Dilio fotografijų paroda „Šiauliai ir šiauliečiai“
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos III aukšto galerijoje eksponuojama šiauliečio Antano Dilio fotografijų paroda „Šiauliai ir šiauliečiai“.

A. Dilys – fotožurnalistas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės narys, muziejininkas, filokartininkas.

1963 metais A. Dilys buvo paskirtas Eltos fotokorespondentu Šiaulių krašte. Šioje agentūroje išdirbo beveik 45 metus.

Nuo 1966 metų buvo besikuriančios Lietuvos TSR fotografijos meno draugijos organizacinio komiteto, vėliau – valdybos prezidiumo, dabar – garbės narys.

1966 metais įkūrė ir vadovavo fotomeno klubui. A. Dilio pastangomis Šiauliuose 1973 metais įkurtas pirmasis tuometėje Tarybų Sąjungoje Fotografijos muziejus prie Lietuvos TSR fotografijos meno draugijos. 1976 metais, prijungus jį prie „Aušros“ muziejaus, buvo pirmasis jo vadovas.

A. Dilys – daugelio mokslinių fotografijos konferencijų, tarptautinių fotografijos parodų rengėjas ir dalyvis, surengė kelias dešimtis personalinių parodų. Parodos „Duona“, „Ugniagesiai“, „Atgimęs kaimas“, „Mūsų tautodailininkai“, „Kryžių kalnas“ ir kt. apkeliavo daugelį šalies miestų.

Šiaulių ugniagesių muziejui 2002 metais A. Dilys padovanojo per 3 000 negatyvų, 2005 metais „Aušros“ muziejui – per 50 000 negatyvų. Kartu su sūnumi Raimondu 2000 metais Šiaulių „Aušros“ muziejui padovanojo per 63 000 atvirukų kolekciją. A. Dilys buvo ir pirmųjų Lietuvos filokartijos istorijoje konferencijų „Lietuviškų atvirukų ištakos“ (2000), „Lietuviškų atvirukų paveldas ir jų klasifikavimas“ (2001) organizatorius.

Už Lietuvos fotografijos istorijos ir filokartijos paveldo kaupimą, populiarinimą ir perdavimą „Aušros“ muziejui A. Diliui 2004 metais paskirta Pelikso Bugailiškio premija, 2006 metais – Šiaulių miesto kultūros ir meno premija.

2017 metais Šiaulių „Aušros“ muziejus išleido albumą „Antanas Dilys. Iš fotoarchyvo“ (sudarytoja Vilija Ulinskytė-Balzienė).

Pernai A. Dilys Šiaulių rajono savivaldybės viešajai bibliotekai padovanojo savo asmeninę biblioteką ir per 1 000 fotografijų (kartu su autorinėmis teisėmis), sukurtų maždaug 1965–2015 metais.

Paroda Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje veiks iki rugpjūčio 26 dienos.