Receptų knyga pravers visai šeimai

Receptų knyga pravers visai šeimai

Re­cep­tų kny­ga pra­vers vi­sai šei­mai

Rug­sė­jo mė­ne­sio „Die­nos re­cep­to“ rub­ri­kos nu­ga­lė­to­ju skai­ty­to­jų iš­rink­tas Poš­kie­čių (Pak­ruo­jo ra­jo­nas) ūki­nin­kas Al­gir­das Lau­ri­kie­tis. Jis pri­zą, Juo­zo Va­si­liaus­ko kny­gą „Žo­li­nin­kas pa­ta­ria. 140 re­cep­tų svei­ka­tai, gro­žiui, mais­tui“, par­ve­žė vi­sai šei­mai.

Ja­ni­na ŠA­PAR­NIE­NĖ

redakcija@skrastas.lt

Dau­giau­siai skai­ty­to­jų bal­sų pel­nė ūki­nin­ko pa­ta­ri­mai, kaip na­muo­se pa­si­ga­min­ti svei­ko alie­jaus ir kaip jį var­to­ti.

Do­va­ną at­si­ver­tęs A. Lau­ri­kie­tis nu­si­šyp­so­jo – ir pa­tai­kyk at­vers­ti pus­la­pį su bi­ti­nin­kų ver­ti­na­mu me­din­gu bar­kū­nu. Nes eko­lo­giš­kai ūki­nin­kau­jan­tis vy­ras lai­ko ir bi­tes.

„Ši­ta kny­ga bus mū­sų šei­mai kaip „špar­gal­kė“ – da­lin­si­mės ja ir aš, ir duk­ros“, – sa­kė nu­ga­lė­to­jas, ži­nia apie lai­mė­ji­mą pir­miau­siai ir pa­si­da­li­nęs su jo­mis.

A. Lau­ri­kie­tis at­va­žia­vus į sve­čius duk­roms su šei­mo­mis, vir­tu­vę už­lei­džia joms.

„Daž­niau­siai vir­tu­vės „še­fės“ pa­rei­gas ati­duo­du Lon­do­ne gy­ve­nan­čiai duk­rai. Ji iš vy­ro ai­rio gi­mi­nių iš­mo­ko ska­niai ga­min­ti Ai­ri­jo­je ver­ti­na­mos avie­nos, ėrie­nos pa­tie­ka­lus. Pa­mė­go­me juos vi­sa mū­sų gi­mi­nė. Tad grį­žu­siai iš Lon­do­no kar­je­rą pa­da­riu­siai sta­ty­bų spe­cia­lis­tei ten­ka sto­ti prie vi­ryk­lės ir nu­ste­bin­ti nau­ju re­cep­tu“, – sa­ko A. Lau­ri­kie­tis.

„Die­nos re­cep­to“ rub­ri­kos nu­ga­lė­to­jo pri­sta­ty­mui re­cep­tą rin­ko vi­sa šei­ma. Iš­rin­ko vie­ną iš pa­čių mė­gia­miau­sių ėrie­nos pa­tie­ka­lų, ku­rį at­ve­žė lon­do­nie­tė duk­ra.

Ėrie­na su pu­pe­lė­mis ir ža­liai­siais pi­pi­rais

6 po­rci­joms rei­kės 8–10 nu­lup­tų čes­na­ko skil­te­lių, 1,75 ki­log­ra­mo ėriu­ko ko­jos, 2 šaukš­tų aly­vuo­gių alie­jaus, 400 gra­mų švie­žių špi­na­tų la­pų, 400 gra­mų nu­sunk­tų 'fla­geo­let' pu­pe­lių, 400 gra­mų nu­sunk­tų kon­ser­vuo­tų 'li­ma' pu­pe­lių, 2 di­de­lių roz­ma­ri­no ša­ke­lių, 1–2 šaukš­tų nu­sunk­tų ža­lių­jų pi­pi­rų grū­de­lių, gar­ny­rui – no­ri­mo kie­kio bul­vių.

Or­kai­tė įkai­ti­na­ma iki 150 laips­nių. 4 čes­na­ko skil­te­lės ati­de­da­mos, ki­tos išil­gai su­pjaus­to­mos į 3–4 da­lis. Ėriu­ko ko­jo­je pa­da­ro­mos ne­gi­lios įpjo­vos, į jas įki­ša­ma po ga­ba­lė­lį čes­na­ko.

Ke­pi­mo skar­do­je ar­ba karš­čiui at­spa­ria­me pri­kais­tu­ve įkai­ti­na­mas alie­jus. Su­de­da­mos ne­pjaus­ty­tos čes­na­ko skil­te­lės bei špi­na­tai, ant di­de­lės ug­nies ke­pi­na­ma 4–5 mi­nu­tes (ar­ba kol su­vys špi­na­tai).

Su­de­da­mos pu­pe­lės, tarp jų su­kai­šio­ja­mos roz­ma­ri­no ša­ke­lės, pi­pi­rų grū­de­liai. Ant vir­šaus de­da­ma ėrie­na. Už­den­gia­ma ke­pi­mo fo­li­ja (pri­kais­tu­vis už­den­gia­mas dang­čiu).

Ke­pa­ma 3–4 va­lan­das. Lė­tai ant pu­pe­lių kep­ta ėrie­na bū­na ypač minkš­ta. Pa­tie­kia­ma su špi­na­tais, pu­pe­lė­mis ir bul­vė­mis.

Ja­ni­nos ŠA­PAR­NIE­NĖS nuo­tr.

PRI­ZAS: Nu­ga­lė­to­jui skir­tą pri­zą – re­cep­tų kny­gą, Al­gir­das Lau­ri­kie­tis par­ve­žė vi­sai šei­mai.