Pergalingi receptai parsivežti iš kelionių

Pergalingi receptai parsivežti iš kelionių

Per­ga­lin­gi re­cep­tai par­si­vež­ti iš ke­lio­nių

Bir­že­lio mė­ne­sio kon­kur­są „Ga­mink ir bal­suok“ lai­mė­jo pa­kruo­jie­tė siu­vi­mo meist­rė Ri­ma Ra­ziu­lie­nė. Jai ati­te­ko „Šiau­lių kraš­to“ do­va­na – me­di­kės, mi­ty­bos eks­per­tės Gra­ži­nos Gum kny­ga „Su­per svei­ka­ta“. R. Ra­ziu­lie­nei sėk­mę pel­nė re­cep­tas, par­si­vež­tas iš ke­lio­nių po Nor­ve­gi­ją.

Ja­ni­na ŠA­PAR­NIE­NĖ

janina@skrastas.lt

At­si­ver­tu­si lai­mė­tą­ kny­gą, po­nia Ri­ma nu­si­šyp­so­jo: au­to­rė pa­tei­kia re­cep­tą su ša­la­vi­jo sėk­lo­mis, ku­rias pa­kruo­jie­tė var­to­ja jau ku­rį lai­ką.

„Sten­giuo­si mai­tin­tis svei­kiau, ne­var­to­ju drus­kos, ašt­rių prie­sko­nių. Ši kny­ga pra­vers ir man, ir pa­žįs­ta­moms – skai­ty­si­me, ga­min­si­me“, – sa­kė nu­ga­lė­to­ja.

Pri­zą jai pel­nęs nor­ve­giš­kai pa­ruoš­tos la­ši­šos re­cep­tas prieš ke­le­tą me­tų par­si­vež­tas iš ke­lio­nės po Nor­ve­gi­ją. En­tu­zias­tin­ga ke­liau­to­ja ša­ly­se, ku­rio­se vie­ši, do­mi­si ne tik ar­chi­tek­tū­ros įžy­my­bė­mis, gam­ta, bet ir ku­li­na­ri­nė­mis tra­di­ci­jo­mis, sten­gia­si pa­ra­gau­ti tų vie­to­vių pa­tie­ka­lų. Nor­ve­gi­jo­je R. Ra­ziu­lie­nę su­do­mi­no žu­vies ruo­ši­mo bū­dai, iš­sau­gant ver­tin­gą­sias sa­vy­bes. Iš drau­gų nor­ve­gų ji par­si­ve­žė po­rą re­cep­tų, ku­riais pa­si­da­li­jo su „Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jais. Abu re­cep­tai pel­nė po­pu­lia­ru­mą, o R. Ra­ziu­lie­nė – pri­zus.

Pak­ruo­jie­tė juo­kau­ja, kad prieš ke­le­tą mė­ne­sių lai­mė­ta sal­džių ke­pi­nių re­cep­tų kny­ga dar ke­liau­ja iš ran­kų į ran­kas, šiuo me­tu duo­ta nau­do­tis po­nios Ri­mos ko­le­gei – Žir­mū­nų pro­fe­si­nio mo­ky­mo cent­ro Pak­ruo­jo sky­riaus bū­si­mų vi­rė­jų mo­ky­to­jai. R. Ra­ziu­lie­nė šia­me cent­re mo­ko siu­vi­mo pra­džia­moks­lio.

Tra­di­ci­nį  nu­ga­lė­to­jos re­cep­tą pa­kruo­jie­tė taip pat siū­lo „at­vež­ti­nį“ – šį kar­tą iš Grai­ki­jos, sau­lė­to­sios Kre­tos sa­los, ku­rio­je ne­se­niai lan­kė­si.

„Kre­to­je at­krei­piau dė­me­sį, kad grai­kiš­ki pa­tie­ka­lai, nors gau­sūs, bet leng­vi ir grei­tai, pa­pras­tai pa­ruo­šia­mi. Vi­sa­da nau­do­ja­ma daug dar­žo­vių. Šios ke­lio­nės at­ra­di­mu ta­po už­kan­dis kep­ti po­mi­do­rai, įdaryti fe­tos sū­riu. Iki tol nė į gal­vą nea­tė­jo, kad įda­ry­ti ga­li­ma ne tik, pa­vyz­džiui, pa­pri­kas ar ki­tas dar­žo­ves, bet ir po­mi­do­rus. O to­kie po­mi­do­rai man ta­po pui­kiu de­ser­tu prie ka­vos, su­grį­žus iš pa­plū­di­mio. At­vė­sę jie lie­ka to­kie pat ska­nūs, kaip ir ką tik iš­kep­ti“, – sa­kė R. Ra­ziu­lie­nė.

Grį­žu­si na­mo, ji pa­ti pa­ban­dė iš­si­kep­ti šių po­mi­do­rų. Paaiš­kė­jo, kad Pak­ruo­jo par­duo­tu­vė­se par­duo­da­mas fe­tos sū­ris – ki­tos rū­šies, nei bu­vo nau­do­ja­mas Kre­tos vi­rė­jų. Tad re­cep­tą po­nia Ri­ma kiek pa­kei­tė, pri­tai­kė čia pat ran­da­miems pro­duk­tams. Juo­kia­si, kad ve­žė­si iš Grai­ki­jos šiam pa­tie­ka­lui nau­do­ja­mo prie­sko­nio ore­ga­no O kai ra­do šio prie­sko­nio pa­va­di­ni­mo ver­ti­mą, paaiš­kė­jo, kad tai – rau­do­nė­lis.

Įda­ry­ti po­mi­do­rai

Rei­kės: 4 po­mi­do­rų, aly­vuo­gių alie­jaus. Įda­rui – 200 gra­mų 9 pro­cen­tų rie­bu­mo varš­kės, 2–4 šaukš­tų grai­kiš­ko jo­gur­to (tirš­tes­nio), čes­na­ko skil­te­lės, smul­kiai pjaus­ty­tų kra­pų, rau­do­nė­lio ir ke­lių ga­ba­lė­lių mo­ca­re­los sū­rio.

Po­mi­do­rai per­pjau­na­mi pu­siau, iši­ma­mos sėk­los, jų vir­šus iš­te­pa­mas alie­ju­mi. Įda­rui varš­kė su­mai­šo­ma su jo­gur­tu, smul­kiai pjaus­ty­tu ar iš­spaus­tu čes­na­ku, kra­pais.

Su­dė­jus įda­rą į po­mi­do­rus, pa­bars­to­ma rau­do­nė­liu, ant vir­šaus už­de­da­ma po ga­ba­lė­lį mo­ca­re­los.

Ke­pa­ma ant ke­pi­mo skar­dos iki 180–200 laips­nių įkai­tin­to­je or­kai­tė­je apie 30–40 mi­nu­čių, vis pa­tik­ri­nant.

Au­to­rės nuo­tr.

Pak­ruo­jie­tei Ri­mai Ra­ziu­lie­nei pri­zą pel­nė iš ke­lio­nių par­si­vež­ti re­cep­tai.