Nugalėtojos receptas – iš mamos užrašų

Nugalėtojos receptas – iš mamos užrašų

Nu­ga­lė­to­jos re­cep­tas – iš ma­mos už­ra­šų

Sau­sio mė­ne­sio „Die­nos re­cep­to“ rub­ri­kos nu­ga­lė­to­ja ta­po pa­kruo­jie­tė Orin­ta Ra­ma­naus­kie­nė. Sėk­mę at­ne­šu­sį re­cep­tą ji su­ra­do ma­mos už­ra­šuo­se. O pri­zą, Mi­reil­le Gu­lia­no kny­gą „Ko­dėl pran­cū­zės ne­sto­rė­ja“, spor­tuo­jan­ti mo­te­ris ke­ti­na tai­ky­ti pra­ktiš­kai.

Ja­ni­na ŠA­PAR­NIE­NĖ

pakruojis@skrastas.lt

O. Ra­ma­naus­kie­nė „Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jams pa­tei­kė pie­vag­ry­biais įda­ry­tų kep­tų pie­niš­kų deš­re­lių re­cep­tą. Šis val­gis pa­kruo­jie­tės šei­mo­je vie­nas iš mė­gsta­miau­sių – ska­nus, so­tus, o svar­biau­sia, grei­tai pa­ruo­šia­mas. To­kių deš­re­lių re­cep­tą Orin­ta gal prieš de­šimt­me­tį su­ra­do ma­mos ku­li­na­ri­niuo­se už­ra­šuo­se.

„Bū­da­vo to­kios kor­te­lės su re­cep­tais. Pa­gal vie­ną iš­si­ke­pė­me deš­re­lių – vi­siems pa­ti­ko. Re­cep­tu da­li­jau­si ir su bend­ra­dar­bė­mis. Ku­rios iš­mė­gi­no – sa­kė, kad ska­nu. Pak­vies­ta į „Die­nos re­cep­to“ rub­ri­ką, svarsčiau, ką pa­siū­ly­ti, nes tu­riu ne vie­ną mėgs­ta­mą. Pak­lau­siau ta­me pa­čia­me ka­bi­ne­te dir­ban­čių ko­le­gių nuo­mo­nės: jos pa­si­sa­kė bū­tent už deš­re­les“, – sa­kė O. Ra­ma­naus­kie­nė.

Pak­ruo­jie­tė prie vi­ryk­lės kas­dien pra­lei­džia apie po­rą va­lan­dų. Nes rei­kia ruoš­ti ne tik va­ka­rie­nę, bet ir ki­tos die­nos pie­tus vy­rui, va­ži­nė­jan­čiam į dar­bą Šiau­liuo­se. Orin­ta la­biau­siai mėgs­ta ga­min­ti iš mė­sos, o įdo­mes­nių re­cep­tų ieš­ko in­ter­ne­te.

Nau­jie­ną ver­ti­na vi­sa šei­ma – ne­pa­ti­kęs pa­tie­ka­las dau­giau ant Ra­ma­naus­kų sta­lo ne­pak­liū­va. O su­lau­kęs pri­ta­ri­mo val­gia­raš­ty­je įsi­tvir­ti­na il­gam. Bet O. Ra­ma­naus­kie­nė ne­si­sten­gia griež­tai lai­ky­tis re­cep­tų, ieš­ko la­biau­siai tin­kan­čių jai ir šei­my­nykš­čiams.

Nuo sta­lo grei­tai dings­ta ki­tas mė­gsta­mas šei­mos ir sve­čių pa­tie­ka­las – Orin­tos ruo­šia­ma va­di­na­mo­ji „sil­kė ki­taip“ ar­ba „ne­tra­di­ci­nė sil­kė pa­ta­luo­se“. Vi­sus pro­duk­tus pa­kruo­jie­tė ma­tuo­ja iš akies. Sū­dy­tą sil­kę ar sil­kės fi­lė su­pjaus­to ma­žais ku­be­liais, su­de­da sluoks­niais. Ant vir­šaus klo­ja sluoks­nį ne­di­de­liais grie­ži­nė­liais pjaus­ty­tų švie­žių po­mi­do­rų. Ant po­mi­do­rų – kie­tai vir­tas kiau­ši­nis, o pa­čia­me vir­šu­je – mėgs­ta­mas ma­jo­ne­zas.

„Pa­si­nau­do­si­me pa­ta­ri­mais“, – per­ver­tu­si lai­mė­tą kny­gą sa­kė O. Ra­ma­naus­kie­nė. Ne­se­niai su­skai­čia­vo kū­no ma­sės in­dek­są, iš­siaiš­ki­no, kad tre­ni­ruo­čių spor­to klu­be neuž­ten­ka (Orin­ta spor­tuo­ja kar­tu su vy­res­nią­ja duk­ra, jau pra­de­dan­čia skin­ti pri­zus var­žy­bo­se). Nu­ta­rė ko­re­guo­ti ir mi­ty­bą.

Au­to­rės nuo­tr.

NAU­DA: Sau­sio mė­ne­sio ku­li­na­rė Orin­ta Ra­ma­naus­kie­nė, vos per­ver­tu­si lai­mė­tą­ją kny­gą, ra­do nau­din­gų pa­ta­ri­mų.