Nugalėtoja vertina tradicijas

Nugalėtoja vertina tradicijas

MĖ­NE­SIO KU­LI­NA­RĖ

Nu­ga­lė­to­ja ver­ti­na tra­di­ci­jas

„Šiau­lių kraš­to“ rub­ri­kos „Die­nos re­cep­tas“ spa­lio mė­ne­sio nu­ga­lė­to­ja Pak­ruo­jo sa­vi­val­dy­bės gy­dy­to­ja Vil­ma Žu­vi­nin­kie­nė la­biau­sia ver­ti­na tra­di­ci­nę lie­tu­viš­ką vir­tu­vę. Mė­ne­sio ku­li­na­rės ti­tu­lą jai pel­nė re­cep­tas, ras­tas prieš ke­lis de­šimt­me­čius ra­šy­tuo­se ma­mos moks­lų kons­pek­tuo­se.

Ja­ni­na ŠA­PAR­NIE­NĖ

janina@skrastas.lt

V. Žu­vi­nin­kie­nei pa­do­va­no­ta Sau­liaus Ja­sio­nio kny­ga „Gam­ti­nis so­das“. Ją sklai­dy­da­ma nu­ga­lė­to­ja svars­tė, kur ga­lė­tų pa­nau­do­ti au­to­riaus pa­ta­ri­mus. Vil­mos so­dy­ba – Ro­za­li­mo mies­te­ly­je, upės pa­kran­tė­je, ži­no­ma kaip gra­žiai tvar­ko­ma. V. Žu­vi­nin­kie­nė mėgs­ta, kad jos val­do­se bū­tų tvar­ka, vis­kas tu­rė­tų sa­vo vie­tą.

„Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jams V. Žu­vi­nin­kie­nė bu­vo pa­tei­ku­si se­no­vi­nį obuo­lių su pie­niš­ku kre­mu re­cep­tą. Šį de­ser­tą jos ma­ma iš­mo­ko ga­min­ti dar Ant­ro­jo pa­sau­li­nio ka­ro me­tais, lan­ky­da­ma Jo­niš­kė­ly­je (Pas­va­lio ra­jo­nas) Kar­pių dva­re vei­kian­čią že­mės ūkio mo­kyk­lą. Kons­pek­tus su anuo­met po­pu­lia­rių val­gių re­cep­tais ji iš­sau­go­jo ir per­da­vė duk­rai.

„Iš pa­pras­tų pro­duk­tų leng­vai pa­ga­mi­na­mas de­ser­tas pa­ti­ko ir ma­no pa­žįs­ta­miems, pa­si­nau­do­ju­siems re­cep­tu“, – šyp­so­jo­si V. Žu­vi­nin­kie­nė.

Nu­ga­lė­to­ja vir­tu­vė­je ga­mi­na tai, ką mėgs­ta jos šei­ma, įpra­tu­si prie kuo na­tū­ra­liau pa­čių už­siau­gin­tų pro­duk­tų. Vil­ma var­di­ja: dar­žo­vės, kiau­ši­niai, vai­siai – vi­sa at­si­ra­do čia pat. Iš pa­vel­dė­to miš­ko ant Žu­vi­nin­kų sta­lo at­ke­liau­ja ba­ra­vy­kai bei rau­do­ni­kiai, iš tu­ri­mų bi­čių avi­lių – me­dus. Šei­ma au­gi­na paukš­čių, anks­čiau pe­nė­da­vo ir kiau­lių, vie­ni iš ne­dau­ge­lio neū­ki­nin­kau­jan­čių apy­lin­kių gy­ven­to­jų te­be­lai­ko kar­vę.

Vil­ma pri­si­me­na pir­mą­sias šei­mi­nin­ka­vi­mo vir­tu­vė­je pa­mo­kas ga­vu­si iš ma­mos. O ši gar­sė­jo kaip gar­džios duo­nos ke­pė­ja, šven­tiš­kų pa­tie­ka­lų ga­min­to­ja.

„Ap­link pil­na įvai­riau­sių re­cep­tų, jais su­si­do­mė­ję, vie­ną ki­tą nau­jo­vę ir iš­ban­do­me. Bet tos „mand­rys­tės“ – tik lai­ki­nas da­ly­kas. Nes mū­sų šei­mai nie­ko nė­ra ska­niau už tra­di­ci­nius lie­tu­viš­kus pa­tie­ka­lus. Pa­ti ne­su val­giu­si gar­des­nio ra­gai­šio, nei ka­dai­se kep­da­vo ma­ma. O ma­no sū­nus ir­gi sa­ko, kad „na­mi­ni­nis“ mais­tas – ska­niau­sias. Už­tat šven­tėms nė kū­čiu­kų neieš­kau par­duo­tu­vė­se, o už­min­kau pa­ti, kaip kaž­ka­da da­ry­da­vo ma­ma“, – sa­ko V. Žu­vi­nin­kie­nė.

***

Nu­ga­lė­to­ja siū­lo iš­ban­dy­ti dar vie­ną ma­mos kons­pek­tuo­se ras­tą re­cep­tą, mė­gia­mą jos šei­mo­je.

Me­duo­liui, va­di­na­mam „Ska­nės­tu“, rei­kės 300 gra­mų mil­tų, 100 gra­mų cuk­raus, 4 kiau­ši­nių, 200 gra­mų me­daus, 140 gra­mų grie­ti­nės (ge­riau­siai na­mi­nės), 60 gra­mų ke­pi­nių mar­ga­ri­no, 100 gra­mų ra­zi­nų, 30 gra­mų rie­šu­tų, 16 gra­mų „ge­sin­tos“ so­dos.

Me­dus ir mar­ga­ri­nas kar­tu iš­tir­pi­na­mi, kiek pa­kai­ti­na­mi. Cuk­rus iš­pla­ka­mas su kiau­ši­niais, su­de­da­mos nu­plau­tos ra­zi­nos ir su­smul­kin­ti rie­šu­tai. Vis­kas su­mai­šo­ma, de­da­ma grie­ti­nė. Ma­sę iš­mai­šius, su­be­ria­mi mil­tai bei so­da.

Teš­la ge­rai iš­min­ko­ma. Ke­pa­ma iki 180 laips­nių įkai­tin­to­je or­kai­tė­je 30-40 mi­nu­čių, pri­klau­so­mai nuo me­duo­lio sto­rio.

Au­to­rės nuo­tr.

Spa­lio mė­ne­sio „Die­nos re­cep­to“ pri­zas ati­te­ko Pak­ruo­jo sa­vi­val­dy­bės gy­dy­to­jai Vil­mai Žu­vi­nin­kie­nei.