Nugalėtoja labiausiai vertina tradicinę virtuvę

Nugalėtoja labiausiai vertina tradicinę virtuvę

Nu­ga­lė­to­ja la­biau­siai ver­ti­na tra­di­ci­nę vir­tu­vę

Bir­že­lio mė­ne­sio „Die­nos re­cep­to“ sky­re­lio nu­ga­lė­to­ja „Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jai iš­rin­ko Pak­ruo­jo Juo­zo Paukš­te­lio bib­lio­te­kos di­rek­to­rę Ro­mual­dą Kul­šy­tę. Jos pa­teik­tas „ska­re­lių“ su obuo­liais re­cep­tas pel­nė dau­giau­siai www.skras­tas.lt skai­ty­to­jų bal­sų.

Ja­ni­na ŠA­PAR­NIE­NĖ

janina@skrastas.lt

Nu­ga­lė­to­jai įteik­ta „Šiau­lių kraš­to“ do­va­na – Juo­zo Va­si­liaus­ko kny­ga „Žo­li­nin­kas pa­ta­ria. 140 re­cep­tų svei­ka­tai, gro­žiui, mais­tui“.

„Nau­jo­ji kny­ga pa­pil­dys ma­no ku­li­na­ri­nę na­mų bib­lio­te­kė­lę, ją pa­nau­do­siu, ga­min­da­ma“, – sa­kė po­nia Ro­mual­da.

R. Kul­šy­tė juo­kė­si, kad yra „tiks­liu­kė“, ga­min­da­ma griež­tai lai­ko­si re­cep­tuo­se nu­ro­dy­tų pro­por­ci­jų ir dar­bo ei­liš­ku­mo, kad pa­tie­ka­las bū­tų no­ri­mo sko­nio. Vir­tu­vė­je di­rek­to­rė neeks­pe­ri­men­tuo­ja: ir lei­di­niuo­se, ir in­ter­ne­te pa­kan­ka ta­len­tin­gų ku­li­na­rų.

„Die­nos re­cep­tas“ – pui­ki „Šiau­lių kraš­to“ rub­ri­ka, jos re­cep­tais nuo­lat nau­do­juo­si, su­ži­nau vis ką nors nau­jo“, – sa­kė R. Kul­šy­tė.

Di­rek­to­rė la­biau­siai mėgs­ta kep­ti py­ra­gus, nors mo­ka ruoš­ti įvai­riau­sius pa­tie­ka­lus. Svars­to, kad šis po­mė­gis gal­būt li­kęs iš stu­di­jų me­tų, kuo­met iš vi­sos Lie­tu­vos su­va­žia­vu­sios mer­gi­nos bend­ra­bu­čio vir­tu­vė­je kar­tu ga­min­da­vo ką ska­naus, da­lin­da­vo­si re­cep­tais.

Nu­ga­lė­to­jos ti­tu­lą po­niai Ro­mual­dai pel­nęs ban­de­lių „ska­re­lių“ re­cep­tas – taip pat iš stu­di­jų lai­ko.

Nuo tų lai­kų jau tris de­šim­tis me­tų R. Kul­šy­tė pil­do sa­vo ku­li­na­ri­nių už­ra­šų kny­gu­tę.

„Ko tik ten nė­ra! Laik­raš­čių, žur­na­lų iš­kar­pos, ran­ka ra­šy­ti raš­te­liai, spaus­din­ti iš in­ter­ne­to at­si­siųs­ti teks­tai! Ne­se­niai įsi­gi­jau nau­ją už­ra­šų kny­ge­lę – pa­ma­čiau, kad lai­kas su­kaup­tus re­cep­tus su­gru­puo­ti. Kad bū­tų pa­pras­čiau su­ras­ti no­ri­mą, pa­vyz­džiui, kep­tos žu­vies re­cep­tą – už­tek­tų kny­ge­lė­je at­si­vers­ti sky­rių apie pa­tie­ka­lus iš žu­vies. Pra­dė­jau gru­puo­ti juos dar žie­mą, ta­čiau kol kas dar­bas įstri­go – re­cep­tų ko­lek­ci­ja vis pa­si­pil­do nau­jais“, – šyp­so­si nu­ga­lė­to­ja.

R. Kul­šy­tė la­biau­siai ver­ti­na tra­di­ci­nę lie­tu­viš­ką vir­tu­vę. Nors lan­ky­da­ma­si ki­to­se ša­ly­se, ra­gau­ja ir te­nykš­čius pa­tie­ka­lus, do­mi­si na­cio­na­li­niais re­cep­tais. Bet, pri­si­pa­žįs­ta, vi­siš­ka eg­zo­ti­ka ne­si­ža­vi.

„Se­nuo­siuo­se ku­li­na­ri­jos lei­di­niuo­se ga­li­ma ras­ti neį­mant­rių, la­bai ska­nių pa­tie­ka­lų re­cep­tų, ku­rių ne vie­nas šian­dien – ne­pel­ny­tai už­mirš­tas. Kaip pa­ga­min­ti ką įdo­maus, daž­niau­siai ieš­kau, lauk­da­ma sve­čių: džiu­gu ruoš­ti sta­lą ar­ti­miems žmo­nėms“, – sa­ko po­nia Ro­mual­da.

„Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jams R. Kul­šy­tė siū­lo pa­si­ga­min­ti vie­ną iš to­kių prieš de­šimt­me­čius po­pu­lia­rių de­ser­tų – šo­ko­la­di­nius ku­ku­lius. Di­rek­to­rė nė ne­beat­si­me­na, ar iš gi­mi­nai­tės, ar iš ko­kios stu­di­jų drau­gės šį re­cep­tą ga­vo. Ta­čiau juos iki šiol kartkartėmis ga­mi­na.

Vir­ti šo­ko­la­di­niai ku­ku­liai

Ku­ku­lių teš­lai rei­kės 4 kiau­ši­nių, pu­sės stik­li­nės cuk­raus, 1 val­go­mo­jo šaukš­to ka­ka­vos mil­te­lių, 1 val­go­mo­jo šaukš­to ly­dy­to svies­to, 1 ar­ba­ti­nio šaukš­te­lio so­dos, mil­tų min­ky­mui. Jų kie­kis ima­mas iš akies – pa­gal tai, ko­kio kie­tu­mo teš­la bus ruo­šia­ma. Po­nia Ro­mual­da min­ko vi­du­ti­nio kie­tu­mo teš­lą.

Ku­ku­liams vir­ti skir­tam mi­ši­niui rei­kės pust­re­čios stik­li­nės cuk­raus, 2 stik­li­nių van­dens, 100 gra­mų svies­to, 1 val­go­mo­jo šaukš­to ka­ka­vos mil­te­lių.

Teš­lai skir­ti pro­duk­tai su­mai­šo­mi ir min­ko­mi, be­riant mil­tus, kol teš­la pa­si­da­rys no­ri­mo kie­tu­mo. Su­for­muo­ja­mi ne­di­de­li ku­ku­liai.

Vi­ri­mo mi­ši­niui į puo­dą su­pi­la­mi vi­si pro­duk­tai, iš­mai­šo­mi, jis už­vi­ri­na­mas. Į ver­dan­čią ma­sę su­de­da­mi ku­ku­liai ir at­sar­giai pa­mai­šo­mi. Po to puo­das už­den­gia­mas ir ver­da­ma 20 mi­nu­čių, jo ne­nu­den­giant.

Iš­vir­ti ku­ku­liai iši­ma­mi ir at­vė­si­na­mi.

Ska­naus!

Au­to­rės nuo­tr.

Ro­mual­da Kul­šy­tė lai­mė­ta kny­ga pa­pil­dys sa­vo na­mų ku­li­na­ri­nę bib­lio­te­ką.