Nugalėtoja išpopuliarino receptą

Nugalėtoja išpopuliarino receptą

Nugalėtoja išpopuliarino receptą

Rugpjūčio mėnesio kulinarės titulą laimėjusi Simona Balčiūnienė iš Degučių (Pakruojo rajonas) sulaukė rekordinio skaitytojų palaikymo, daugiau nei pustrečio tūkstančio balsų.

Janina ŠAPARNIENĖ

janina@skrastas.lt

Jaunos šeimininkės pasiūlytas receptas (agurkėliai garstyčių marinate) pelnė jai prizą – knygą „Kaupiame atsargas“, tapo populiarus kaime.

„Paprašiau mamos, kad nueitų į parduotuvę garstyčių. Pardavėja jos ir klausia: „Agurkėlius marinuosit?“ – šypsojosi nugalėtoja, prisimindama, jog tokį konservavimo būdą iš jos perėmė ir gerokai vyresnės kaimynės.

Simona agurkus tokiu būdu marinuoja jau gal ketvertą metų. O iš kur gavo receptą – nebeprisimena. Bet kartais agurkėlių su garstyčiomis įdeda lauktuvių Degučiuose besilankantiems giminaičiams, vis jų neatsivalgantiems. Giminaitė iš Kelmės ir paskatino S. Balčiūnienę receptą pristatyti „Šiaulių krašte“..

„Tik siūlė išrinkti iš trijų, kuriuos pamėgę mano artimieji: valgių iš karšio, lydekos arba marinuotų agurkų“, – prisiminė S. Balčiūnienė.

Žuvų šeimininkė nepritrūksta, parduotuvėje jų neieško: vyras – prisiekęs žvejys, be laimikio namo niekada negrįžta.

Simona – profesionali floristė, dirba Šiauliuose. Su šeima gyvena gimtuosiuose Degučiuose. O laisvalaikiu mėgsta sukiotis virtuvėje.

Rugpjūčio mėnesio kulinarė dalijasi farširuotos lydekos receptu.

Lydeką (geriausiai nedidelę, sveriančią apie kilogramą) prieš dorojant parą palaikyti šaldytuve. Atšildžius reikia nuskusti žvynus, išdarinėti. Tuomet atsargiai nulupti odą, prie išnaros paliekant žuvies galvą.

Lydeką nukaulinti, sutrinti elektriniu trintuvu arba sumalti mėsmale su įdėtu smulkiu sieteliu. Į žuvies masę dedama batono (kaip kotletams), sumalta morka ir svogūno galva. Įmušamas vienas kiaušinis, įdedamas šaukštas grietinės. Į faršą Simona deda žuvies prieskonių, druskos, citrinpipirių – pagal skonį.

Nuluptą lydekos odą su galva S. Balčiūnienė prikemša paruoštu faršu, užsiuva arba gerai suspaudžia.

Paruoštą kepimui lydeką aptepa majonezu – kad oda neišdžiūtų. Pašauna į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Lydeka kepa maždaug pusvalandį – Simona laiko griežtai nenustato, o tikrina, kada žuvis jau iškepė.

„Kadangi farširuota lydeka paprastai gaminama šventėms, negailiu išmonės ją papuošti – čia praverčia floristikos žinios. Į stalą lydeką patiekiu, supjaustytą griežiniais. Puošybai naudoju ne citrinos (kaip rašoma daugumoje receptų), o apelsino griežinėlius – mano namiškiams citrina nepatinka, o štai apelsinas suteikia pikantišką skonį“, – sako S. Balčiūnienė.

Šį receptą Degučių gyventoja rado internete. Tačiau nei juo, nei kitais receptais griežtai neseka – improvizuoja.

Janinos ŠAPARNIENĖS nuotr.

POPULIARUMAS: Populiariu tapęs receptas Simonai Balčiūnienei atnešė rugpjūčio mėnesio kulinarės titulą ir prizą.