
Naujausios
Pigiau – į Suvalkus iš Šiaulių
Patogus devynių vietų mikroautobusas ketvirtą valandą ryto iš Šiaulių išrieda į Suvalkus. Didysis ketvirtadienis. Artėja Velykos. Pulkelis pensininkių moterų važiuoja už kelių šimtų kilometrų sotesnio ir pigesnio kąsnio. Tokių kaip jos, o ir jaunų, vaikus auginančių šeimų Suvalkuose – tūkstančiai. Aikštelėse prie bazių ir parduotuvių daugiau automobilių su lietuviškais negu su lenkiškais numeriais.
Regina MUSNECKIENĖ
reginamus@skrastas.lt
Pirkti pigiau – ir malonumas, ir iššūkis
Nusprendžiau sau leisti vienos dienos kelionę į Lenkiją. Smalsu įsitikinti, ko vertos tos komercinės kelionės į svečią šalį.
Vežėją susiradome pagal skelbimą. Kelionė patogiu mikroautobusu už 15 eurų. Patyręs vairuotojas kelionę suplanuoja taip, kad bazėse, kur susidaro didžiausios eilės, atsidurtume anksti rytą.
Viename iš pasienio miestelių išsikeičiame pinigus. Vairuotojas išsideri, kad už eurą duotų 4,22 zloto. Tačiau vėliau sutikti lietuvaičiai gyrėsi už eurą gavę dar daugiau – 4,37 zloto.
Pirkimo maratoną pradedame nuo mėsos bazės. Neišvaizdus pastatas. Į jį nekviečia ryškūs reklaminiai stendai. Tačiau lietuvaičiai ir be reklamos sužino, kur naudingiausia apsipirkti. Beveik visi pirkėjai kalba lietuviškai. Dėžės prikrautos fasuotų rūkytos mėsos gabalų. Ant sienos – prekių sąrašas ir kainos.
Pirmąkart nuvažiavus susigaudyti nelengva. Tenka atidžiai žiūrėti į lenkiškus pavadinimus. Lyginti lietuviškas ir lenkiškas kainas. Zlotus versti į eurus. O už tavęs jau stovi būrys tautiečių. Nėra kada. Juolab kad kiti į didžiulius vežimėlius krauna ilgai nesvarstydami.
Kainos vilioja pirkti visko ir daug. Tarsi ruoštumėmės badmečiui. Pustrečio kilogramo rūkytos nugarinės – aštuoni eurai, 400 gramų rūkytos karkos, pusė kilogramo kepto kalakutienos kumpelio – 1,80 euro. Vidutinė rūkytų mėsos gaminių kilogramo kaina – apie trys eurai.
Sumanus vairuotojas užima eilę prie kasos, kad kuo trumpiau sugaištume ir apsuktume kuo daugiau taškų. Kai ateina pirmosios mūsų ekipažo pirkėjos, vairuotojas eina ieškoti kitų, pataria joms ir atveda į jau visai artėjančią prie kasos eilę.
Kasininkas sėdi uždaroje patalpoje. Su pirkėjais bendrauja pro langelį. Šiapus langelio prie pirkėjo prišoka kasininko padėjėjas. Jis ima iš krepšelio prekes, sako kasininkui jų kainas ir kiekius.
Už 6,5 kilogramo mėsos gaminių sumoku 21 eurą. Lietuvoje už tokią sumą būčiau nupirkusi tik pusę šio kiekio.
Dar labiau sutaupo perkantys neapdorotą mėsą. Labiausiai paklausios kiaulienos sprandinės ir nugarinės kilogramas kainuoja iki trijų eurų.
Širdį glosto lietuvių kalba ir sūrių kainos
Mūsų ekipažo piniginės – neplačios ir apetitai – riboti, todėl mėsos prisiperkame gana greitai – maždaug per valandą.
Kitas taškas – pieno bazė. Čia tiesiog pritrenkia sūrių gausa. Širdį malonina ir prieinamos kainos. Lietuvos prekybos centruose po eurą pardavinėjami pjaustyti varškės sūreliai čia – 76 centai. 150 gramų tepamo sūrio su kumpiu – 65 centai, 250 gramų varškės sūrio be laktozės – 33 centai, 300 gramų rūkyto sūrio – 1,3 euro, 400 graikiško rūkyto sūrio – 1,77 euro, įvairūs tepami sūreliai – po 33 euro centus, 250 gramų gryno 82 proc. riebumo sviesto – 95 euro centai.
Pieno bazėje aptarnauja lietuvaitė pardavėja. Pasakojama, jog Suvalkuose mielai į darbą priimamos lietuvės, kad tautiečiams būtų patogiau.
Lenkijos pasienyje maloniai nustebina ir lietuviški užrašai, informuojantys apie ūkininkus, iš kurių galima nusipirkti dalį ką tik paskerstos kiaulės, apie tai, kur galima rasti 5000 rūšių plytelių, kur – automobilių padangų ir t.t.
Prisikrauname krepšelius. Dalis nebrangių sūrių – Velykų stalui. Dalis į šaldiklį. Mes perkame palyginti kukliai. Kiti lietuvaičiai veža pilnus vežimėlius.
Vienoje iš parduotuvių išgirdusi lietuvišką šneką jauna moteris klausia, kaip patekti į tą lietuvaičių apsipirkimo rojų. Rekomenduoju kreiptis į vairuotoją. Šis nupasakoja, kaip pasiekti bazes.
Mūsų vairuotojas viską žino. Su kelionės programa supažindino dieną prieš išvykstant. Važiuosime į mėsos ir pieno bazes, Kauflandą, „Boružę“, "Lidlą“. Į autobusėlį įlipančioms keleivėms įteikė savo vizitines korteles: galbūt dar kartą norės su juo keliauti.
Keleiviams tai prieinama kelionės kaina. O vairuotojui – neblogas verslas.
Prisipirkusios sūrių keliaujame į kitas parduotuves. Velykų stalui perkame ančiukų, kurių kilogramas tik 1,99 euro, alyvuogių, kurių litras – tik porą eurų, gerokai pigesnių nei Lietuvoje arbatų, vaisių sulčių, saldumynų.
Viena kita senjorė užbėga į vaistinę – pigesnių vaistų. Vairuotojas pildo visus klientų pageidavimus, klausia, kur jos dar norėtų nuvažiuoti. Apie 14 valandą pirkimo maratonas baigiasi. Keliaujame atgal.
Pliusai ir minusai
Sugrįžusi susidėlioju produktus ir mintis. Produktų – du pilni šaldiklio stalčiai ir sotus Velykų stalas dešimčiai žmonių. Išleidau 95 eurus. Atmetus kelionės išlaidas, sutaupiau mažiausiai 60 eurų. Dirbančiam žmogui – tai nemaži pinigai. Pensininkui ar vaikus auginančiai gausiai šeimai – tokia suma dar svarbesnė. Jei perka daugiau produktų, daugiau ir sutaupo.
Tačiau toks apsipirkimas turi ir minusų. Ne visi mėsos produktai skanūs kaip tikėtasi. Apskritai, lietuviški – skanesni. Gal todėl, jog perki tai, kas išbandyta.
Kirba ir klausimėlis, ar kokį mėnesį pabuvę šaldiklyje jie nepraras dalies savo maistinės vertės?
Būtų geriausia, jeigu Lenkijos mėsos ir pieno bazės įsikurtų Lietuvoje. Taip nebus.
Ekonomistai dėl gerokai brangesnio maisto Lietuvoje kaltina kelis kartus didesnį PVM ir mažos šalies nedidelę apyvartą.
Ar gali ji tapti didesnė, kai pusė Lietuvos žmonių maistą perka Lenkijoje? Dėl pigesnio ir sotesnio kąsnio važiuoja į Suvalkus net iš Šiaurės Lietuvos.
Autorės nuotr.
Lietuvaičiai prisikrauna pilnus krepšius. Iš Lenkijos parduotuvių šluoja viską.
Suvalkai Lenkijos ekonomiką keliančius lietuvaičius sutinka draugiškai.
Prie prekybos centrų automobilių su lietuviškais numeriais daugiau negu su lenkiškais.
Dėl lietuvių antplūdžio Lenkijos prekybos centruose ir bazėse susidaro didelės eilės.