Ypatinga Chia sėklų nauda sveikatai

Chia sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos ir kadaise buvusios senovės actekų mitybos pagrindas, pastaraisiais metais sulaukė daug dėmesio. Šios mažytės juodai baltos sėklos yra ne tik universalios virtuvėje, bet ir labai maistingos. Šiame straipsnyje aptarsime daugybę sveikatai naudingų chia sėklų savybių ir paaiškinsime, kodėl jas būtina įtraukti į savo mitybą.

Maistingųjų medžiagų turintis supermaistas

Chia sėklos yra puikus svarbiausių maistinių medžiagų šaltinis, o visos jos telpa mažytėje sėklytėje:

· Omega-3 riebalų rūgštys: labai svarbios smegenų sveikatai, šios riebalų rūgštys padeda mažinti uždegimus ir gerina pažinimo funkcijas.

· Skaidulinės medžiagos: Vos du valgomieji šaukštai suteikia beveik 40 proc. rekomenduojamos paros normos, padeda virškinti ir skatina sveiką žarnyną.

· Baltymai: Tai geras baltymų šaltinis, ypač vegetarams ir veganams, palaikantis raumenų augimą ir palaikymą.

· Vitaminai ir mineralai: Kalcis, magnis, fosforas ir manganas – šie mineralai, įskaitant kalcį, magnį, fosforą ir manganą, palaiko kaulų sveikatą, energijos gamybą ir kt.

Svorio valdymo sąjungininkas

Didelis skaidulų kiekis ispaninio šalavijo sėklose gali padėti ilgiau jaustis sotiems. Panardintos į skystį chia sėklos sugeria iki 10–12 kartų daugiau nei jų svoris ir sudaro į gelį panašią medžiagą, kuri lėtina maisto įsisavinimą, padeda sumažinti alkio jausmą ir išvengti persivalgymo.

Kaulų sveikatą stiprinančios medžiagos

Gramas po gramo chia sėklose yra daugiau kalcio nei daugumoje pieno produktų. Kartu su magniu, fosforu ir baltymais šios maistinės medžiagos yra būtinos stipriems ir sveikiems kaulams palaikyti.

Širdies sveikatą skatinanti priemonė

Omega-3 riebalų rūgštys yra žinomos dėl savo teigiamo poveikio širdies sveikatai. Reguliariai vartojant ispaninio šalavijo sėklas potencialiai gali sumažėti blogojo cholesterolio kiekis, padidėti gerojo cholesterolio kiekis ir sumažėti bendras cholesterolio kiekis. Be to, priešuždegiminės omega-3 savybės atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią širdies ligoms.

Cukraus kiekio kraujyje stabilizatorius

Unikalus tirpiųjų skaidulų ir alfa-linoleno rūgšties (omega-3 riebalų rūgšties) derinys chia sėklose gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, sumažinti 2 tipo diabeto riziką. Tyrimai parodė, kad chia sėklos gali pagerinti jautrumą insulinui ir sumažinti cukraus kiekio kraujyje šuolius po valgio.

Virškinimo sveikatą gerinanti priemonė

Chia sėklose esančios netirpios skaidulos skatina sveiką virškinamąjį traktą, skatindamos reguliarų tuštinimąsi ir užkirsdamos kelią vidurių užkietėjimui. Veikdamos kaip prebiotikai, chia sėklos taip pat palaiko naudingų žarnyno bakterijų augimą, užtikrindamos subalansuotą žarnyno mikrobiomą.

Nauda odai ir senėjimui

Daug antioksidantų turinčios chia sėklos padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie gali pažeisti odos ląsteles ir pagreitinti senėjimo procesus. Reguliarus jų vartojimas potencialiai gali apsaugoti odą nuo senėjimo požymių ir skatinti švytinčią veido odą.

Didina sportinį pajėgumą

Istoriškai susiklostė, kad actekų kariai vartojo ispaninio šalavijo sėklas siekdami didelės energijos ir ištvermės. Šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad jos gali padėti sportininkams "apsirūpinti angliavandeniais" ištvermės varžybose, kartu padidinant maistinių medžiagų kiekį ir sumažinant cukraus suvartojimą.

Trumpas apibendrinimas

Chia sėklos neabejotinai yra maistinė jėgainė. Dėl įvairių sveikatai naudingų savybių – nuo širdies sveikatos stiprinimo iki cukraus kiekio kraujyje stabilizavimo – jos yra vertingas bet kurios dietos priedas. Nesvarbu, ar pabarstysite jų ant jogurto, ar įmaišysite į kokteilius, ar naudosite jas kaip tirštiklį receptuose, šiuos mažyčius stebuklus lengva įtraukti į savo kasdienį režimą ir gauti didelę naudą sveikatai.

Pastaba: prieš drastiškai keisdami savo mitybą ar vartodami naujus maisto papildus, visada pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu.

Užs. Nr. 541635