Vienoje Šiaulių ugdymo įstaigų užregistruotas jersiniozės protrūkis

EPA-ELTA nuotr.
Jersinioze užsikrečiama per gyvūnų ekskrementais infekuotas daržoves ir vaisius, taip pat vartojant nepakankamai termiškai apdorota mėsą, pieną ir jo produktus.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamentas informavo, kad spalio 2 dieną vienoje iš Šiaulių miesto ugdymo įstaigų užregistruotas jersiniozės protrūkis. Susirgo 6 tą pačią ugdymo įstaigą lankantys, skirtingų klasių moksleiviai. Šiuo metu atliekamas epidemiologinis tyrimas, siekiant nustatyti protrūkį sukėlusias priežastis.

Jersiniozė – tai ūmi žarnyno infekcija, kurią sukelia Yersinia bakterijos. Liga dažniausiai pasireiškia karščiavimu (38–39 °C), vėmimu, viduriavimu, dešiniosios pilvo pusės skausmu, primenančiu apendicitą. Retesniais atvejais infekcija gali komplikuotis odos bėrimais, sąnarių skausmu, įvairių organų ir sistemų pažeidimais.


Pagrindinis Yersinia bakterijų rezervuaras yra graužikai, laukiniai ir naminiai gyvūnai (katės, šunys, kiaulės ir kt.). Užsikrečiama per gyvūnų ekskrementais infekuotas daržoves ir vaisius, taip pat vartojant nepakankamai termiškai apdorota mėsą (kiaulieną, avieną, triušieną, jautieną, paukštieną), pieną ir jo produktus.

Termiškai apdorotas arba vartojimui paruoštas maistas gali būti užkrėstas jersinijomis laikant jį kartu su žalia mėsa ar daržovėmis. Į maistą jersinijos gali patekti nuo virtuvės įrankių, aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta užkrėsta jersinijomis žalia mėsa ar daržovės. Infekcijos šaltiniu gali tapti ir sergantis naminis augintinis.

Pagrindinės jersiniozės profilaktinės priemonės:

● Kruopščiai plauti rankas prieš maisto ruošimą ir valgį, po žalios mėsos ar daržovių tvarkymo;
● Vartoti pakankamai termiškai apdorotą mėsą ir jos gaminius;
● Nelaikyti termiškai apdoroto ar jau vartojimui paruošto maisto kartu su žalia mėsa, daržovėmis;
● Kruopščiai plauti virtuvės įrankius, aplinkos paviršius, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta žalia mėsa ar daržovės;
● Vartoti tik pasterizuotą arba virintą pieną ir jo produktus;
● Prieš vartojimą kruopščiai nuvalyti ir nuplauti daržoves;
● Kruopščiai valyti daržovių saugyklas (rūsius), šalinti pūvančias daržoves ar vaisius, naikinti graužikus;
● Tinkamai prižiūrėti augintinius: kruopščiai plauti rankas po kontakto su gyvūnėliais, saugiai tvarkyti ekskrementus.