Geriausiai įvertinti šiauliečių sveikuoliški valgiai

Geriausiai įvertinti šiauliečių sveikuoliški valgiai

Geriausiai įvertinti šiauliečių sveikuoliški valgiai

Su geriausiais įvertinimais iš kasmetinės respublikinės sveiko maisto šventės parvyko Šiaulių sveikos gyvensenos klubo „Šviesuoliai“ nariai. Sveikuolės pasigaminti juos siūlo ir “Šiaulių krašto“ skaitytojams.

Natalija KONDROTIENĖ

natalija@skrastas.lt

Birutė Kazlauskienė ir Irena Alzbutienė, Šiaulių sveikos gyvensenos klubo „Šviesuoliai“ narės pasakoja, kad su pačių sugalvotais ir gamintais patiekalais tapo nugalėtojais. “Per savaitę sukūrėme valgių receptų paskirta tema — lietuvių mitologija“, — šypsosi moterys. Sveiki patiekalai buvo “aukoti“ lietuvių mitologijos dievams: Perkūnui, Žalčiui, Bangpūčiui, Patrimpui, Austėjai ir kitiems.

Vienos klubo moterys ruošė bulves, kitos — pupas, trečios — pjaustė vaisius. Darbas ėjo sklandžiai, kol neišvirė bulvių su lupenomis, iš kurių vėliau reikėjo padaryti „laivelius“. Bulvės, moterų siaubui, subyrėjo gabalais. Teko skubiai virti kitas. Šį kartą pavyko.

„Receptus sugalvojom pagal dievybes, jei Perkūnas, reikia aštriau, jei pavasario dievas — gaivaus, bičių deivei Austėjai — medaus ir panašiai“, — pasakojo šeimininkė Birutė.

Šeimininkė nusišypso, kad geriausias įvertinimas — žmonių klausimai apie patiekalų receptus, pagyrimai.

Konkurse buvo pristatyta per dvidešimt sveiko maisto stalų iš įvairių šalies miestų sveikuolių klubų.

ŠEIMININKĖ: „Klubas turi ypatingą šeimininkę — Birutę Kazlauskienę, jos sugalvoti sveikų patiekalų receptai pripažinti geriausiais šalyje“, — šypsojosi Šiaulių sveikos gyvensenos klubo “Šviesuoliai“ pirmininkė Irena Alzbutienė (kairėje).

Jono TAMULIO nuotr.

Birutės Kazlauskienės sveikuoliški receptai

Šarangi— varangi (patiekalas skirtas gerovės, sveikatos

ir vaisingumo dievui Žalčiui)

Sudėtis: pupos, baravykai, aliejus, česnakai, kopūsto lapas, bazilikas, špinatai, svarainio arba citrinos sulčių.

Pupas išvirti. Atvėsusioms nulupti odeles, sumalti. Švariai nuplautas ir nusausintas baravykų kepurėles supjaustyti kubeliais ir pridėjus česnako pakepinti aliejuje. Visa tai sumaišyti su pupomis ir išminkyti.

Padaryti norimos formos kepsnelius. Paruoštą ir suformuotą masę suvynioti į kopūsto lapą, pateptą aliejumi, viską sudėti į kepimo rankovę ir kepti apie 30 minučių. Galima suplakti šiek tiek baziliko, špinatų, aliejaus, česnako su svarainio sultimis ir šiuo užpilu paskaninti kepsnį.

Patiekalą galima valgyti ir karštą, ir šaltą.

Plaukia sau laivelis (antrasis patiekalas skiriamas jūrų ir vėjų dievui Bangpūčiui)

Sudėtis: bulvės, aliejus, svogūnai, česnakas, saliero šaknis, petražolės šaknis, špinatai, kopūstai, marinuotos nasturtų sėklos, mairūnas, muskato.

Bulves išvirti su lupenomis, atvėsusias perpjauti pusiau, truputį išgramdyti vidų. Įdarui įkaitintame aliejuje viską susmulkinus troškinti salierą, svogūną, česnaką, špinatus, petražolės šaknį, ir šiek tiek kopūsto.

Patroškinus įpilti šiek tiek vandens, sudėti mairūną, įtarkuoti muskato riešuto. Pagardinti marinuotomis nasturtų sėklomis

 

Žalių obuolių desertas (skiriamas dangaus dievui Patrimpui)

Sudėtis: obuoliai, želatina, medus, svarainiai, vanilinis cukrus, vanduo.

Keltą svarainių supjaustyti, užpilti 2 stiklinėmis vandens ir kelias minutes pavirinti. Sudėti išbrinkintą želatiną, medų, 0,5 kilogramo obuolių sutarkuoti, supilti atvėsusį svarainių skystį ir plakti iki putų susidarymo. Supilti į formeles ir palaikyti šaldytuve, kol sustings.

 

Slyvos su obuoliais (desertas skiriamas bičių deivei Austėjai)

Sudėtis: slyvos, obuoliai, lazdynų riešutai, svarainiai, medus.

150 gramų slyvų, 200 gramų obuolių supjaustyti, 50 gramų riešutų susmulkinti, užpilti svarainių sultimis, atsargiai išmaišyti ir užpilti medumi.

„Šviesuolių“ klubo albumo nuotr.