Kita medalio pusė: muštynės, vagystės ir kvaišalai

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininko Aivaro Navicko žodžiais, Šiaulių miestas yra saugus miestas, tačiau saugotis kiekvienam vis tiek reikėtų.
Po COVID-19 pandemijos pernai atgijęs šalies viešasis gyvenimas sugrįžo kartu su teisės pažeidimais. Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariatas 2022-aisiais sulaukė 37 058 pranešimų apie įvykius, įvykdytus Šiauliuose ir rajone. „Topų“ viršūnėje – viešosios tvarkos pažeidimai, kvaišalai, girti vairuotojai.

Viešas gyvenimas – viešos nuodėmės

Ekstremaliausiomis Šiaulių miesto vietomis pareigūnai įvardija iki paryčių veikiančius barus. Retą savaitgalį nesulaukiama pranešimų apie juose ar šalia jų kilusias muštynes. „Karštuoju“ tašku tradiciškai įvardijamas „Pegasas“, tačiau nuo jo neatsilieka ir „Mega“, „Dramaturgas“, kiti. Prie miesto naktinių barų pernai įvykdyti ir keli sunkūs nusikaltimai.

Į policijos akiratį jau spėjęs patekti ir ką tik Šiaulių pietiniame rajone atidarytas „Mc'Donalds“, naktinėmis valandomis teikiantis maisto išsivežti paslaugą. Čia jau užfiksuotos kelios nusikalstamos veikos. Naktinio maisto atvyksta pirkėjai ne tik iš miesto, bet ir iš apskrities rajonų.

„Kaip bebūtų, naktiniai klubai mieste saugumo neprideda“, – įsitikinęs Šiaulių miesto ir rajono policijos Reagavimo skyriaus viršininkas Aivaras Navickas.

Tačiau nusikalstamų veikų fiksuojama ne vien prie naktinių barų, bet ir kitose miesto vietose, dažniau centrinėje Šiaulių dalyje, kur daugiau traukos centrų ir daugiau miesto svečių. Naujametė naktis policijos pareigūnams taip pat nebuvo rami – nors išvengta incidentų, susijusių su pirotechnikos naudojimu, alkoholio ir triukšmo mieste buvo daug.

Opi problema – narkotinių medžiagų, dažniausiai sintetinių arba žolinių, vartojimas tarp jaunimo.

Per vienuolika 2022 metų mėnesių Šiaulių mieste ir rajone viešosiose vietose užregistruota 281 nusikalstama veika.

Rimta problema A. Navickas įvardija girtus vairuotojus. Pernai vien Šiaulių miesto ir rajono policijos pareigūnai, reaguojantys į įvykius, pričiupo beveik pustrečio šimto neblaivių vairuotojų: 150-iai asmenų dėl sunkaus girtumo iškeltos baudžiamosios bylos, 90-iai – administracinės. Jei įvertinti tai, kad su alkoholio vartojimo prie vairo problema kovoja ne tik šie, bet ir kitų policijos padalinių pareigūnai, girtų vairuotojų skaičius tampa šokiruojantis.

Didelė problema mieste – stipriai išaugęs vagysčių iš parduotuvių skaičius. Pastebėta, kad kai kurie vagys per dieną spėja aplankyti net ne vieną, o kelias prekybos vietas. Dėl pavogtų daiktų kainos, kuri nesiekia 151 euro, tokiems pagal įstatymą netaikoma baudžiamoji atsakomybė.

Reagavimo skyriaus viršininkas patenkintas tik tuo, kad 2022 metais Šiaulių mieste ir rajone itin sunkių nusikaltimų skaičius ganėtinai menkas. Nelikę mieste ir kadaise dažnų transporto priemonių vagysčių problemos.

Tačiau vis dar pasitaiko vagysčių viešose vietose. Ne išimtis jos ir privačiose valdose, ir iš automobilių.

„Dalį kaltės dėl to turėtų prisiimti ir gyventojai, paliekantys kiemuose įrankius, kepsnines, kitus vertingus daiktus, o automobilius nerakintus ir net su užvedimo rakteliais. Žmonės ir patys turi savo turtą saugoti“, – įsitikinęs pareigūnas.

Namuose – smurtas ir sukčiavimai

Neviešo gyvenimo „topų“ viršūnėje pernai ir vėl buvo smurtas artimoje aplinkoje. Vien 2022-ųjų gruodį Šiaulių miesto ir rajono pareigūnai sulaukė net 350 pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje, lapkritį – 250.

Pastebima, kad smurto namuose stipriai išauga kiekvienam mėnesiui įpusėjant – pašalpų mokėjimo dienomis.

Iš „topų“ nesitraukia ir internetiniai sukčiavimai, įvykdyti perkant ar parduodant prekes, paspaudžiant sukčių atsiųstas fiktyvias nuorodas, atveriančias kelius į gyventojų sąskaitas, „investuojant“ santaupas.

„Prieš gerą savaitę „patrauklaus“ pasiūlymo investuoti pinigus sulaukusio šiauliečio nesulaikė net bankas, kuris, išvydęs abejotiną sandorį, blokavo žmogaus sąskaitą ir informavo jį apie riziką. Vyras skubiai atsidarė sąskaitą „Revoliut“ platformoje ir „investavo“, sukčiui atiduodamas tūkstančius eurų“, – teigia Reagavimo skyriui nuo praėjusių metų kovo 1 dienos vadovaujantis A. Navickas, prieš tai Šiaulių apskrities policijos Patrulių rinktinės 1-osios kuopos vadas.

Komanda – patrulis ir tyrėjas

Reagavimo skyriuje šiuo metu yra laisvi apie 30 etatų pareigūnų, kurių užduotis – reaguoti į įvykius Šiaulių mieste ir rajone. Iš beveik devynių dešimčių darbo vietų užimta tik kiek daugiau negu 50. Drastiškas trūkumas, pasak A. Navicko, atsirado, praėjusių metų kovo mėnesį reorganizavus padalinių darbą ir dalį pareigūnų perkėlus į naują Šiaulių apskrities viešosios tvarkos tarnybos specialiosios parengties skyrių, kurio paskirtis – vykdyti specialias operacijas, tramdyti riaušes, patruliuoti masiniuose renginiuose ir kita.

„Išskėstomis rankomis laukiame jaunų žmonių. Tikimės, kad šiemet gretos gerokai pasipildys“, – sako komisaras.

Galvoja, kad jaunus žmones rinktis pareigūno kelią pristabdo psichologiškai ir fiziškai sunkus darbas bei nemotyvuojantis atlyginimas.

Į įvykius reaguojančių pareigūnų ekipažą, praėjusių metų kovo 1 dieną sujungus Patrulių rinktinę ir Nusikalstamų veikų registravimo skyrių, dabar sudaro patrulio ir tyrėjo komanda. Taip sukomplektuotas ekipažas ne tik fiksuoja incidentą, tačiau gali priimti ir procesinius veiksmus – sulaikyti asmenį, spręsti dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

Policijos, kai į įvykių vietas važiuodavo patruliai, kurių užduotis būdavo surašyti vieną popieriuką užfiksuojant, ką pamatė, ir nuvežti teisės pažeidėją į komisariatą, anot A. Navicko, jau nebėra. Dabar į įvykio vietą atvykusi komanda gali ir privalo atlikti daug ką. Tam reikalingos žinios ir pakankama kompetencija.

„Abejočiau, kad šiandienos policijos pirminės grandies pareigūnui pakaktų tik vidurinio išsilavinimo, prieš kokius 15 metų atverdavusio visus kelius į policiją“, – sako pašnekovas.

Įsitikinęs, kad Lietuvos policija pastaraisiais metais modernėja ne tik savo technine baze, bet ir gerėja pareigūnų kompetencijos.

„Kalbėdamiesi su ukrainiečiais dažnai girdime pastebėjimus, kokio aukšto aptarnavimo lygio yra mūsų policija, palyginti su Ukrainos“, – teigia A. Navickas.

Smagu, kad Šiaulių miesto ir rajono gyventojai vis dažniau elgiasi pilietiškai, pranešdami apie daromus įvairius teisės pažeidimus, o tai rodo gyventojų nepakantumo negatyvui lygį ir pasitikėjimą policija.