Rašytojos skverelio įteisinimas užtruko net 2,5 metų: „Kokie terminai ir kas tai kontroliuoja?“

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Žinomos rašytojos, kraštietės Jolitos Skablauskaitės vardas Joniškio rajono tarybos sprendimu šiam skvereliui buvo suteiktas dar 2020 metais, bet iki šiol jis nebuvo įteisintas.
Joniškio rajono tarybos narys Ernestas Vasiliauskas viešai iškėlė klausimą: kodėl nevykdomas sprendimas dėl kraštietės rašytojos Jolitos Skablauskaitės skvero įteisinimo, nors sprendimas suteikti šį vardą priimtas prieš dvejus su puse metų? Maža to, Registrų centras redakcijai patvirtino net negavęs prašymo iš Joniškio rajono savivaldybės administracijos tokį objektą įtraukti į Adresų registrą. Tuo tarpu Krepšinio alėja jau registruota, nors rajono Tarybos sprendimas priimtas tik prieš pusmetį.

Tik kai straipsnis buvo parengtas spaudai, paaiškėjo, kad pagaliau Savivaldybės administracija pateikė dokumentus Registrų centrui dėl J. Skablauskaitės vardo skverelio registravimo.

Vieną užregistravo, kitų – ne

Joniškio rajono taryba sprendimą šviesaus atminimo rašytojos Jolitos Skablauskaitės vardu pavadinti skverelį Joniškyje, Varpo ir Livonijos gatvių sankirtoje, priėmė dar 2020 metų vasarį, tačiau jo vis dar nėra Regia žemėlapyje ir Adresų registre. Tuo tarpu ta pati rajono Taryba 2022 metų gegužę nusprendė įvažiavimui, jungiančiam Livonijos gatvę su Darbininkų gatve, suteikti Krepšinio alėjos pavadinimą ir jis Regia žemėlapyje, nepraėjus nė pusmečiui, jau egzistuoja.

„Kodėl nevykdomas rajono Tarybos sprendimas? Argi rašytojos Jolitos Skablauskaitės vardo skveras neturėjo būti įteisintas anksčiau, nei atsirado Krepšinio alėja? Kokie terminai ir kas tai kontroliuoja?“ – klausimus žeria E. Vasiliauskas.

Juos dėl Regia žemėlapyje iki šiol nesančio J. Skablauskaitės vardo skvero Tarybos narys viešai pateikė ir spalio 27 dieną po rajono Tarybos posėdžio. Taip pat E. Vasiliauskas pažymėjo, kad negana to, Regia žemėlapyje nėra net Skaistgirio miestelio Jono Viliūno vardo parko, nors dėl jo pavadinimo Tarybos sprendimas priimtas dar bene 2009 metais.

Pasak E. Vasiliausko, jei rajono Tarybos sprendimų projektuose terminas nenurodytas, įstatymų numatyta tvarka jie turi būti pateikiami Registrų centrui per penkias darbo dienas, o užregistravus per 60 dienų turi atsirasti ir tai žymintys ženklai. Už Tarybos sprendimų vykdymą atsako Administracijos direktorius. Kodėl taip viskas nevyksta?

Meras Vitalijus Gailius pareiškė, kad Tarybos narys šia tema jau pateikė klausimus raštu ir jis asmeniškai kontroliuos, kad į minėtus klausimus būtų atsakyta, kodėl Registrų centras neregistruoja (skverelio) ir kad Tarybos sprendimai būtų vykdomi.

Registrų centras net negavęs sprendimo

Redakcijos žiniomis, po to, kai 2020 metais rajono Taryba nusprendė skvereliui suteikti rašytojos Jolitos Skablauskaitės vardą, 2022 metų sausio 6 dieną buvo pasirašyta panaudos sutartis tarp Nacionalinės žemės ūkio tarnybos ir Joniškio rajono savivaldybės administracijos. Pagal ją 99 metams savivaldybei panaudai perduotas 0,29 hektaro žemės sklypas, esantis Joniškyje, Varpo g. Nr. 2A, tai ir yra minėtas skverelis. Tačiau toliau dėl jo pavadinimo užregistravimo reikalai buvo įstrigę iki šiol.

„Šiaulių kraštas“ pateikė užklausą Registrų centrui, kodėl neregistruojamas J. Skablauskaitės vardo skverelis; o gal jis jau registruotas, tik dokumentai dar „nesuvaikščiojo“? Registrų centro Komunikacijos skyriaus atstovas spaudai Mindaugas Samkus atsiuntė netikėtą atsakymą: „Ne, Jolitos Skablauskaitės vardo skveras Joniškyje nėra įregistruotas Adresų registre ir iki šiol nesame gavę Savivaldybės administracijos sprendimo dėl šio adreso įtraukimo į registrą.“

Tik kai straipsnis buvo parengtas spaudai, paaiškėjo, kad pagaliau Savivaldybės administracija lapkričio 3 dieną pateikė dokumentus Registrų centrui dėl J. Skablauskaitės vardo skverelio registravimo.

Tačiau rašytojos Jolitos Skablauskaitės vardo skverelis, nors ir neįteisintas, realybėje ir iki šiol buvo lankomas, svarbus literatūra, žymiais kraštiečiais besidomintiems žmonėms. Ten Joniškio kultūros centro rūpesčiu buvo pastatyta speciali nuoroda, ant suolelių prisegtos lentelės su rašytojos kūrinių citatomis. Veikia knygų namelis. Vieta mėgstama ir tėvelių su vaikais, nes veikia fontanas, tvenkinuke plaukioja daug ančių. Jono Avyžiaus viešoji biblioteka ir literatų klubas „Audruvė“ jau antrus metus iš eilės ten pasodina krokų. Šįkart tai padaryta spalio 31-ąją. Pievelėje susodinta daugiau kaip 600 svogūnėlių. Prie akcijos prisijungė ir Seimo narys Liudas Jonaitis.