
Naujausios
Sultys gerina kraują
Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija padarė žmonių, penkis rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis, bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių žmonių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus maisto bei gėrimų vartojimas padeda išvengti anemijos (mažakraujystės) bei sunkios kaulų ligos osteoporozės.
Tirta per 120 žmonių
Asociacija prisijungė prie Sulčių ekspertų tarybos vykdomo visos Lietuvos eksperimento, kurio metu tūkstančiai žmonių visoje Lietuvoje 5 dienas iš eilės rytais gėrė po sulčių stiklinę, bei atliko kraujo tyrimus dvidešimčiai natūralias sultis gėrusiųjų bei dar dvidešimčiai tokių produktų nevartojusių Lietuvos įmonių kolektyvų. Tyrimuose dalyvavo per 120 žmonių, buvo atlikta 240 kraujo mėginių tyrimų, iš kurių paaiškėjo kalcio (Ca) ir geležies (Fe) kiekis kraujyje.
Pasak Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentės, gydytojos Dangiros Babenskienės, jeigu kraujyje šių svarbių medžiagų trūksta, gali kilti anemijos, osteporozės ir kitų negalavimų grėsmė.
„Šiuo metu Lietuvoje daugėja anemijos ir osteporozės atvejų, kurie vis dažniau diagnozuojami jaunesniems asmenims. Manau, kad pagrindinės blogėjančios statistikos priežastys — netinkamas maistas ir gyvenimo būdas, kenksmingi įpročiai“, — sako laboratorinės diagnostikos gydytoja.
Net nedidelės pastangos gerina sveikatą
Tyrimų rezultatai parodė, kad net 98 procentai po eksperimento natūralias sultis gėrusių asmenų kraujyje geležies kiekis atitiko medikų rekomenduojamas normas. Tų, kurie natūralių sulčių nevartojo, geležies kraujyje tyrimai blogesni -- tik 92 procentų asmenų kraujyje geležies kiekis atitiko normas.
Net 96 procentų sultis vartojusių asmenų kraujyje kalcio kiekis atitiko normas. Tų, kurie natūralių sulčių nevartojo, kalcio kraujyje tyrimai ženkliai blogesni -- tik 82 procentų asmenų kraujyje kalcio kiekis atitiko normas.
„Laboratoriniai tyrimai parodė, kad net nedidelės pastangos sveikiau maitintis — pavyzdžiui, penkias dienas iš eilės gerti rytais sultis, gerina kokybinius sveikatos rodiklius. Dažnai žmonės klaidingai mano, kad jei gerai jaučiuosi, tai mano sveikata -- puiki. Anaiptol, nes dažniausiai ligų simtomai nejuntami, nors liga įsisenėjusi. Kraujo tyrimais galima diagnozuoti ligas ankstyvose stadijose ir užkirsti kelią ligoms progresuoti, jei žmogus pakeičia maitinimosi įpročius — renkasi sveikesnį, mažiau riebalų ir daugiau vitaminų bei mineralinių medžiagų turintį racioną. Tai daug pigiau ir efektyviau negu gydyti įsisenėjusią ligą brangiais vaistais ar chirurginėmis operacijomis“, — sako gydytoja Dangira Babenskienė.
Gydytojai rekomenduoja valgyti pusryčius
„Verta prisiminti Viduramžių alchemiko Paracelso žodžius, kas kiekvienas produktas yra ir vaistas, ir nuodas. Tos pačios tiesos galioja ir šiandieniame pasaulyje, tad patarčiau nepadauginti vienos rūšies maisto ir maitintis kuo įvairiau“, — pasakoja Sulčių ekspertų tarybos narys doc. Vaidotas Urbonas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikų gydytojas.
Pasak gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės, yra nustatyta, kad žmonių, kurie valgo pusryčius, mityba yra visavertiškesnė. Tokie žmonės gauna daugiau maistinių skaidulų, angliavandenių, mikronutrientų (vitamino A, C, B1 , B9, kalcio, cinko ir geležies) per dieną nei tie, kurie pusryčių nevalgo.
Tiriant paauglius pastebėta, kad nevalgantys pusryčių suvartoja daugiau riebaus maisto. O sveikas, tinkamas maitinimasis apsaugo organizmą nuo nutukimo, antro tipo CD, mitybos nepakankamumo (į šią sąvoką įeina įvairių medžiagų stoka, pavyzdžiui, mažakraujystė dėl geležies stokos, kalcio stoka, vitaminų stoka ir pan.), kai kurių vėžio rūšių, ir bendrai gerina organizmo funkcionavimą.
Parengta pagal Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos inf.
TYRIMAI: Gėrusių penkias dienas rytais sultis kraujo duomenys buvo geresni, nes sultyse yra vitamino C, kuris padeda įsisavinti geležį.
Redakcijos archyvo nuotr.