Saulėta Gatvės muzikos diena šurmuliavo bulvare

Saulėta Gatvės muzikos diena šurmuliavo bulvare

Sau­lė­ta Gat­vės mu­zi­kos die­na šur­mu­lia­vo bul­va­re

Šeš­ta­die­nį Šiau­liuo­se pa­si­ro­dy­mus ren­gę mu­zi­kan­tai ir at­li­kė­jai į Vil­niaus gat­vės pės­čių­jų bul­va­rą iš­vi­lio­jo gau­sų bū­rį mies­tie­čių ir mies­to sve­čių. Šiau­liai įsi­lie­jo į vi­so­je ša­ly­je vy­ku­sią Gat­vės mu­zi­kos die­ną.

Jū­ra­tė RAU­DU­VIE­NĖ

jurate@skrastas.lt

Jau 12 va­lan­dą prie Tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cent­ro „Bul­va­ro va­sa­ros“ ren­gi­nių cik­lą pra­dė­jo mies­to pu­čia­mų­jų or­kest­ras ir so­lis­tai. Po ge­ros va­lan­dos juos pa­kei­tė moks­lei­vių or­kest­ras „Ro­mu­va“.

Pir­mo­je die­nos pu­sė­je gat­vė­je dau­giau­siai kon­cer­ta­vo jau­niau­si at­li­kė­jai. Daž­niau­sias mu­zi­kos inst­ru­men­tas – gi­ta­ra. O štai „Ju­ven­tos“ pro­gim­na­zi­jos penk­to­kės Mi­la ir Mig­lė sa­va­ran­kiš­kai iš­si­nuo­mo­jo gar­so ko­lo­nė­lę ir dai­na­vo due­tu. Jos ant­rus me­tus da­ly­vau­ja Gat­vės mu­zi­kos die­no­je ir yra la­bai pa­ten­kin­tos. Mer­gai­tės su­lau­kia daug dė­me­sio, klau­sy­to­jų. Pa­tir­tį su­kau­pė dai­nuo­da­mos mo­kyk­los an­samb­ly­je.

Kiek to­liau ruo­šė­si pa­si­ro­dy­mams gi­ta­ris­tų an­samb­lis. Jo va­do­vė Vil­ma Klum­by­tė sa­kė su­bū­ru­si apie 27 vai­kus iš Sta­sio Šal­kaus­kio, Didžd­va­rio gim­na­zi­jų, Sal­du­vės pro­gim­na­zi­jos, Gin­kū­nų So­fi­jos ir Vla­di­mi­ro Zu­bo­vų pa­grin­di­nės mo­kyk­los, nes šio­se įstai­go­se tu­ri gi­ta­ros my­lė­to­jų bū­re­lius. Skir­tin­gas ne tik at­li­kė­jų am­žius – nuo še­šia­me­čių iki gim­na­zis­tų, bet ir gi­ta­rų dy­dis.

Mu­zi­ka skam­ban­čia­me bul­va­re per­si­py­nė įvai­raus am­žiaus at­li­kė­jai. Gat­vės mu­zi­kos die­nos pro­jek­to Šiau­liuo­se koor­di­na­to­rė Gied­rė Braz­laus­kai­tė, lan­ky­da­ma gro­jan­čius mu­zi­kan­tus, pa­pa­sa­ko­jo, kad dau­gu­ma at­li­kė­jų – jau­ni­mas, pro­fe­sio­na­lai už­siė­mę ir į gat­vę nei­na. Mu­zi­kan­tai gat­vė­je gro­ja va­lan­dą, dvi, tris. Yra su­si­bū­ru­sių gru­pių bū­tent šiam pro­jek­tui.

Šios die­nos šū­kis – „Pa­ma­tyk mu­zi­ką“. Jį įkū­ni­jo eks­kur­si­ja „Skam­ban­tys Šiau­lių gra­fi­čiai“, ku­rią or­ga­ni­za­vo gi­dė Jū­ra­tė So­bu­tie­nė.

G. Braz­laus­kai­tė ak­cen­ta­vo, kad šį­met Gat­vės mu­zi­kos die­na Šiau­liuo­se įdo­mi tuo, kad mu­zi­ką pa­pil­dė edu­ka­ci­nės veik­los. Sa­va­no­riai vi­siems sve­čiams kli­ja­vo lai­ki­nas ta­tui­ruo­tes „Ma­tau mu­zi­ką“. Vie­na stu­di­ja su­kū­rė spe­cia­lų lo­go­ti­pą su sau­lės akies sim­bo­li­ka, ir to­kį lo­go ne­mo­ka­mai bu­vo ga­li­ma už­si­dė­ti ant sa­vo marš­ki­nė­lių.

Po pie­tų prie Kaš­to­nų alė­jos vei­kė dirb­tu­vės, ku­rio­se ga­lė­jai pa­si­ga­min­ti sa­vo būg­ne­lį ir įsi­lie­ti į bend­rą mu­ša­mų­jų rit­mą. Su­si­do­mė­ję praei­viai ste­bė­jo vir­tuo­ziš­ką žong­li­ra­vi­mą, gė­rė­jo­si di­džių­jų mui­lo bur­bu­lų iliu­zi­ja.

Šiais me­tais gat­vės mu­zi­kan­tai pra­plė­tė te­ri­to­ri­ją – gro­jo Vy­tau­to gat­vė­je esan­čio­je ka­vi­nė­je, o prie Talk­šos eže­ro kū­rė mu­zi­ki­nę lais­va­lai­kio zo­ną.

Koor­di­na­to­rė sa­kė, kad su­pla­nuo­ti, kiek mu­zi­kan­tų da­ly­vaus, ne­si­sten­gia, nes atei­na pa­gro­ti ir neuž­si­re­gist­ra­vu­sių­jų. Skai­čiuo­ja, kad įsi­kū­rė apie 30 mu­zi­kuo­jan­čių punk­tų. Džiau­gė­si, kad šį­met į pro­jek­tą įsi­jun­gė Šiau­lių uni­ver­si­te­to stu­den­tai, 1-osios mu­zi­kos mo­kyk­los at­li­kė­jai.

Pa­va­ka­re vi­si bu­vo kvie­čia­mi at­si­neš­ti sa­vo mu­zi­kos inst­ru­men­tus ir vie­nu rit­mu skleis­ti mu­zi­ką mies­tui.

„Gat­vės mu­zi­kos die­na – pro­ga jau­ni­mui ir pa­si­ro­dy­ti, ir už­si­dirb­ti, ir įpras­min­ti sa­vo mu­zi­ka­vi­mą. Dau­ge­lį jų da­ly­vau­ti pa­ska­ti­na tė­vai. Ga­ra­žiu­kuo­se mu­zi­kuo­jan­čiam jau­ni­mui tai ga­li­my­bė juos pa­ma­ty­ti. Iš jų vė­liau užau­ga pro­fe­sio­na­lai, ku­rie gro­ja „Mu­zie­jų nak­ty­se“, – pa­sa­ko­jo G. Braz­laus­kai­tė.

Gat­vės mu­zi­kos die­na pir­mą kar­tą su­reng­ta 2007 me­tais dai­ni­nin­ko ir mu­zi­kan­to And­riaus Ma­mon­to­vo ini­cia­ty­va.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

Pa­si­ro­dy­mui ruo­šė­si iš ke­tu­rių mo­kyk­lų su­bur­tas gi­ta­ris­tų an­samb­lis, de­ši­nė­je – va­do­vė Vil­ma Klum­by­tė.

Mi­la ir Mig­lė Gat­vės mu­zi­kos die­no­je da­ly­va­vo jau ant­rus me­tus.

Gat­vės mu­zi­kos die­nos Šiau­liuo­se koor­di­na­to­rė Gied­rė Braz­laus­kai­tė ak­cen­ta­vo, kad šis ren­gi­nys – pro­ga jau­nu­mui pa­ro­dy­ti sa­vo mu­zi­ką.

Di­džių­jų bur­bu­lų šou su­lau­kė di­de­lio su­si­do­mė­ji­mo.