
Naujausios
Kad galėtume švęsti – reikia dirbti
Kuršėniškis ūkininkas Petras BARISTA didžiąsias metų šventes apibūdina vienu žodžiu – darbas. Ūkininkas pats sėda prie automobilio vairo ir vežioja šeimos įmonių, kepančių duoną, pyragą, gaminančių mėsos produkciją į parduotuves. Kokios šiemet šventės žemdirbiams?
Rita ŽADEIKYTĖ
rita@skrastas.lt
– Šie metai ūkininkams atnešė rimtų gamtos išbandymų. Kokie metai buvo jūsų šeimos ūkiui? Ar tiesa, kad duona šiemet išaugo kitokia nei ankstesniais metais?
– Duona tokia pati, tik kaina – kitokia (juokiasi). Iš tiesų šie metai ūkininkams buvo gana sunkūs. Pasėti duoną dangus leido, užauginti – irgi leido, tik pasiimti leido nebe visiems. Kai reikėjo pasiimti užaugintą duoną – Lietuvoje prasidėjo liūtys. Šiaulių krašto dar pagailėjo, šiek tiek sulaukėme Dievo malonės.
Šiais metais ūkininkai turėjo numatyti, nujausti ateitį ir spėti palenktyniauti su gamta. Mūsų ūkis, pavyzdžiui, rapsus kūlė dar nepribrendusius, su nuostoliu, bet jaučiau, kad gali būti dar blogiau ir kūliau. Tas pats ir su kukurūzais. Dar žalius nuėmėme, nes jaučiau, kad bus šlapia.
– Nuojauta ateina su gyvenimiška patirtimi ar žvalgantis į barometrus ir termometrus?
– Sekmadieniais reikia ne viską dirbti. Kas tiki – į bažnyčią reikia nueiti, kas netiki, kuo kitu užsiimti, bet pailsėti, nukrauti įtampą žmogus privalo, kad galėtų aiškiau mąstyti, suvokti, pasižiūrėti į kasdienes problemas iš kito kampo.
Šiandien, kai visi labai skuba, lekia, stresuoja, žmogui reikia bent trumpo nusiraminimo, reikia sustoti, atsikvėpti. Šiandienos žmonėms reikia ieškoti ramybės, o su ramybe ateina geros mintys ir jau tada nuo žmogaus priklauso, kaip įgyvendini savo mintis, kaip jas įvykdai.
– Užsiminėte apie duonos kainą, kuri vis kitokia, vis priklausoma nuo daugybės dedamųjų – gamtos, tarpininkų, pardavėjų. Kokie šiemet metai buvo duonos augintojams ir gamintojams?
– Šiemet UAB „Kalnas“ – „Ūkininkų Baristų duona“ duonos kainų nekėlė. O visa kita yra labai paprasta matematika – kai kaštai padidėja, žiūri nebe į pelną, o kad darbuotojams atlyginimus išmokėtumei, padengtumei kaštus. Kol kas kainų nekėlėme, dirbome iš savo rezervų. O iš kur tie rezervai?
Į kepyklos procesą įvedėme šiek tiek mechanizacijos, patys su žmona Ilona daug dirbame, aš pats dirbu ir vairuotoju, ir tiekėju laisvu nuo kitų darbų laiku. O ką darysi? Pats ir duoną, ir dešras po prekybos centrus, parduotuves vežioju, nebesamdome tam žmogaus. Bet tai – mažos įmonės galimybės.
– Daug kas jus mini geru žodžiu už mecenavimą, retas žinomesnis Šiaulių rajono kolektyvas į užsienio gastroles išvažiuoja be jūsų keptos ir papuoštos duonos kepalo. Kas lengviau – imti ar duoti? Ar lengva šiais laikais dalytis?
– Norint nors šiek tiek duoti – reikia nors šiek tiek turėti. Žinoma, duoti yra smagiau, labai smagu matyti džiaugsmingą žmogaus veidą, kai jam padedi.
Skaudu, kad mūsų valstybėje šiandien daugiau imančių, o ne duodančių. Dirbančius žmones pašalpos sugadino.
Mūsų šeima nusprendė, kad reikia dalytis, pagrindinė iniciatorė yra žmona Ilona. Dalijimasis sugrįžta geru: paragavę mūsų dovanotos duonos, žmonės jos ir nusiperka.
– Kas jus išmokė dalytis su kitais?
– Mano vaikystė nebuvo rožėmis klota – gerai žinojau nuskriausto vaiko dalią, augau mokykloje-internate, jaunystė taip pat nebuvo lengva. Todėl aš visada už tai, kad nei vaiko, nei suaugusiojo, nei biedno nevalia skriausti.
– Kokių didžiausių metų švenčių tradicijų laikosi jūsų šeima?
– Turim tradiciją – labai daug dirbti (juokiasi)! Prieššventinės dienos yra juodo darbo dienos.
Kūčių tradicijos mūsų šeimoje sujungtos iš atskirų Lietuvos kraštų papročių. Mano mama kilusi iš Aukštaitijos, tėtukas – iš Žemaitijos, todėl į mūsų šeimą yra suneštos šventinių patiekalų tradicijos. Pavyzdžiui, ant mūsų stalo visada būdavo dveji kūčiukai, mamaitė, tėtuko mama, kūčiukus visada virdavo, o mano mama kepdavo. Rinkdavomės, kurie mums, vaikams, skanesni – aukštaitiški ar žemaitiški?
– Ko palinkėtumėte sau, savo šeimai, savo šaliai?
– Šeimai linkiu svarbiausio – sveikatos, draugams – nuoširdaus draugiškumo ir nuoširdaus bendravimo, o savo šalies jaunimui linkiu pamatyti galimybes čia pat, po savo kojomis, savo mieste.
Verslas yra čia, pinigai yra čia, tik reikia gerai įsižiūrėti ir surasti. Jeigu aš, pensininkas, tai vieną, tai kitą verslą surandu, jaunoms galvoms daug lengviau sektųsi surasti savo pragyvenimo šaltinį čia, o ne svetimoje šalyje. Taip, jie parvažiuoja su naujesne mašina iš ten, bet ją galėtų užsidirbti čia.
Patikėkit, net ir stovintis savo vietoje kelmas apželia!
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Kuršėniškis ūkininkas Petras Barista linki pamatyti pragyvenimo galimybes čia pat – savo žemėje, savo mieste, savo šalyje.