
Naujausios
Mylimos karvės pieno duoda daugiau
Asta ir Vidas Monstvilai iš Stupurų kaimo (Joniškio rajonas) pieno ūkį kurti pradėjo nuo keturių nuosavų karvių. Dabar jie dirba apie 180 hektarų ir laiko 106 melžiamas karvutes, iš kurių kiekvienos kasmet vidutiniškai primelžia net 8,2 tonos pieno. Šeimininkai savo augintines myli: visoms suteikia vardus, žino charakterį, moka pašnekinti, o kad jos būtų ramios ir produktyvios, fermoje paleidžia muziką. Didžiausia problema – mažos supirkėjų kainos, 16 eurocentų už litrą pieno skamba kaip pasityčiojimas.
Loreta RIPSKYTĖ
loretar@skrastas.lt
Mokiniams karvė – jau naujiena
Stupurų kaime Astos ir Vido Monstvilų ūkį pažinsi iš tolo. Kieme pilna technikos, greta iškilusi naujos statybos ferma su pagalbinėmis patalpomis: sanitariniu mazgu, darbininkų poilsio kambariu, pieno šaldytuvu, kabinetu, kuriame kompiuterio ekrane galima stebėti, kas vyksta ūkyje, kiekvienos karvės davikliai perduoda ataskaitą.
Lentynose rikiuojasi puodeliai su karvių ir jaučių atvaizdais, pilna miniatiūrinių šių gyvūnų skulptūrėlių, minkštų žaislų.
Šeimininkai pasakoja, kad suvenyrai, kurių surinkta jau apie 300, atkeliavo ne tik iš Lietuvos, bet ir Austrijos, Belgijos, Vokietijos, net iš tolimųjų Kenijos, Argentinos, kur buvo nukeliavęs Astos brolis Tomas.
Parodos ūkininkai dar nesurengė, bet mokinių ekskursijų iš Joniškio ir Šiaulių jau sulaukia. Vaikams jie parodo ne tik skulptūrėles, bet ir visą ūkį: dažnas mažesnis nustemba, sužinojęs, kad iš tiesų „maximos“ pieno neduoda, pirmiausia karvutes reikia pamelžti.
Kiekviena karvė turi savo vardą
Šeimininkai pakviečia apsidairyti. Melžimo aikštelėje tuščia, nes karvutės, iš ryto pamelžtos, ramiai rupšnoja savo vietose. Žalos, juodmargės, žalmargės, viena – šarolė prancūziškos veislės, beveik oranžinė, kiša galvas, akylai stebėdamos svetimą žmogų.
Asta Monstvilienė sako, kad kiekviena turi savo charakterį. Vienoms būtinas švelnumas, o kitoms reikia griežto žodžio – kitaip neklausys, neprisipratinsi. Kartais paleidžiamas groti radijas, kuris gyvulius savotiškai ramina.
Buvo viena karvutė, kurią visi mylėjo, kiekvienas svetimas vaikas galėjo prieiti, net pajodinėti. Glaustydavosi kaip šuniukas. Tačiau melžti prisileisdavo tik trumpam. Porą litrų duoda, o paskui apsisuka ir nupėdina ten, kur jai reikia, nebesugrąžinsi. Teko jos atsisakyti, nors ir gaila buvo.
Vienoje fermos pusėje laikomos „paauglės“ telyčios, kitame sektoriuje – melžiamos karvės. Visos jos turi vardus, kuriuos galvoja visi šeimos nariai ir melžėjos.
„Kas randa atsivestą veršiuką ar padeda karvei veršiuotis, tas ir tampa „krikštatėviu“, – juokiasi ūkininkė. – Svarbu, kad naujo galvijo vardas prasidėtų ta pačia, kaip ir mamos, raide.“
Gyvulių nameliai
Atskirai laikomi vos prieš kelias dienas atsivesti veršiukai. Lauke – „vaikų“ darželis, „paaugliai“, turėsiančios karvutės ir sūnaus Manto auginami mėsiniai jaučiai. Aptvarų teritorijoje pastatytos eilės namelių. Mažesni – vienviečiai, didesni, savo forma primenantys parašiuto gaubtą – kelių vietų. Juose gyvuliai slepiasi nuo šalčio ir vėjo.
„Kartais žmonės stebisi, kad jaučiai ar telyčios žiemą būna lauke. Tačiau gyvulio kūno temperatūra aukšta, jis kaip laukinis žvėris, pats šiltas, šiek tiek šildo ir kailis. Kartais jie net nenori lindėti nameliuose. Kai labiau atšąla, tada sulenda. Svarbiausia, kad būtų sausa ir vėjas neužpūstų“, – aiškina Asta Monstvilienė.
Melžiamos karvės visą laiką praleidžia fermoje, taip pat ir vasarą. Ūkininkų teigimu, taip paprasčiau palaikyti reikalingą temperatūrą, reguliuoti pašarus. Be to, didelei bandai reiktų daug žemės ganyklai.
Vos 16 euro centų
Stupuriečiai mišriame ūkyje valdo apie 180 hektarų. Didžioji dalis žemės nuomojama. Ūkininkai, taikydami sėjomainą, augina įvairias kultūras: kviečius, miežius, rapsus, žirnius, pupas, kukurūzus.
Būtent grūdinės kultūros ir padeda išlaikyti melžiamas karves, nes pastaruoju metu pieno ūkis tapo nepelningu.
Ūkininkai skaičiuoja, kad maždaug 50 procentų pajamų, gaunamų už pieną, turi iškart atiduoti karvių išlaikymui. O kur dar vaistai, kurie kasmet brangsta, įvairūs papildai, technologijų tobulinimas.
„Prieš gerus pusantrų metų už kilogramą pieno mes gaudavome vieną litą arba net šiek tiek daugiau. Šiemet supirkėjai moka vos 16 euro centų, kitaip tariant – dvigubai mažiau nei 2014-aisiais, o smulkesniems ūkininkams – vos 9–10 euro centų. Kai kalbama apie 2008–2009 metų krizę, aš galiu pasakyti, kad mums jau prasidėjo antra krizė“, – atvirauja A. Monstvilienė.
V. Monstvilas priduria: „Pieno ūkių Lietuvoje nebereikia, kalbama apie pieno perteklių, o jo gamintojai priversti jaustis išmaldos prašytojais, norėdami gauti didesnę kainą už tiekiamą žaliavą. Tačiau pažiūrėkite, koks perdirbėjų pelnas: jie iš to paties riebaus pieno nugriebia ir gamina grietinę, sviestą, kitus produktus, ir dar liesą pieną parduoda brangiau nei tiekėjams mokama“.
Pradėjo nuo aštuonių karvių
2015-aisiais stupuriečių ūkis Joniškio rajone metų ūkio rinkimuose užėmė antrą vietą. Dar anksčiau efektyviausio ūkio rinkimuose jiems buvo skirta trečia vieta Lietuvoje.
A. ir V. Monstvilai viską sukūrė savo rankomis. Pradžią ūkiui davė keturios nuosavos ir dar keturios Astos mamos dovanotos karvės, vėliau bandą nuolat didino. Beveik visas piendaves ūkininkai užsiaugino patys, veislei pirko tik penkias telyčias.
Dvejus metus karves laikė nuomotoje fermoje už aštuonių kilometrų, gretimame Pakruojo rajone. Iki ūkio tekdavo važiuoti prastu keliu, kartais juo vos prasibraudavo traktoriumi. Žiemą gerai užpusčius, sniegą stumdavo traktoriaus kaušu.
„Įdomiai atrodydavo vaizdelis: rieda traktorius praktiškai per laukus, jame sėdi vyras ir dvi moteriškės – aš ir viena melžėja, – mena A. Monstvilienė. – Tačiau buvome jauni, entuziastingi, netrūko nei noro bei užsidegimo dirbti, nei sveikatos“.
Kai prieš aštuonerius metus pasistatė savo fermą prie namų, darbo sąlygos gerokai pasikeitė. Nebereikia keltis trečią nakties. Juolab kad yra patikimi penki darbininkai – melžėjos, šėrikai iš Stupurų, Jaučiūnų ir Gataučių kaimų.
Šeimoje ūkininkauja ir sūnūs: Vilniaus Gedimino technikos universitete aplinkosaugą studijuojantis, bulius auginantis Mantas bei augalininkyste užsiimantis Edvardas. Tėvams dirbti padeda ir Karolis. Mamos teigimu, vaikai ūkyje talkininkavo nuo mažens, būdami vos šešerių išmoko melžti karves.
Autorės nuotr.
AUGIMAS: Asta ir Vidas Monstvilai pieno ūkį kurti pradėjo nuo keturių karvių, dabar laiko 106 melžiamas karvutes.
NAMELIAI: Aptvarų teritorijoje pastatytos eilės namelių – vienviečių ir keliaviečių, kuriuose gyvuliai slepiasi nuo šalčio ir vėjo.
VERŠIUKAS: Prieš parą gimęs veršiukas.