Ar gyventojai pastebi švarėjantį miestą?

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaulių savivaldybė skelbia šįmet itin anksti pradėjusi valyti gatves. Vytauto gatvė.
Šiaulių miesto savivaldybė skelbia, kad šiais metais kaip niekada anksti pradėtos valyti nuo per žiemą susikaupusio purvo miesto gatvės – dar vasario pabaigoje. Darbai beveik baigti. Gyventojams priminta, kaip pavasarinio švarinimosi metu tvarkyti atliekas. Šįmet planuojama asfaltuoti 4–5 žvyruotas gatves. Gyventojams dėkojama už bendradarbiavimą, pastebint mieste atsirandančias problemas.

Gatvių valymas eina į pabaigą

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė spaudos konferencijoje informavo, kad gatvių valymas nuo per žiemą susikaupusio purvo tiek iš gatvių, tiek iš šaligatvių eina į pabaigą. Pagrindinės gatvės išvalytos, o paslaugos teikėjui galutinis terminas nustatytas balandžio 6-oji.

„Gyventojai turėtų pastebėti, kad miestas švarėja“, – mano vedėja.

Ji sakė, kad pavasarį reikia išvalyti apie 145 kilometrus miesto gatvių ir apie 6 000 kvadratinių metrų šaligatvių.

Pokyčiai surenkant žaliąsias atliekas iš daugiabučių kiemų

E. Bružienė priminė, kad nuo balandžio prasidės žaliųjų atliekų surinkimas. Žmonės jau pradeda valyti kiemus, sodus. Didelių pasikeitimų nėra, grafikai skelbiami Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro interneto svetainėje. Netelpančias į atliekų konteinerius atliekas gyventojai gali išvežti į tokių atliekų aikštelę šalia uždaryto sąvartyno Kairiuose.

Skyriaus vadovė akcentavo, kad dažnai kildavo problemų su daugiabučių namų žaliųjų atliekų maišais. Buvo leista patiems daugiabučių administratoriams ar bendrijų pirmininkams pasirinkti vietas, kur padėti tuos maišus su surinktomis žaliosiomis atliekomis. Praktika parodė, kad maišai paliekami netinkamose vietose, iš kurių sudėtinga atliekų vežėjams juos paimti. Visi patiria nepatogumų, sulaukiama skundų. Pakeistos Atliekų tvarkymo taisyklės ir nustatyta, kad didmaišiai su žaliosiomis atliekomis gali būti padėti tik prie atliekų konteinerių. E. Bružienė labai prašė šios tvarkos laikytis. Žaliosios atliekos iš gyventojų išvežamos kas dvi savaites.

Didelių gabaritų atliekų surinkimas nesikeičia. Atliekos išvežamos 4 kartus per metus. Nenorintiems laukti, vedėja siūlo dvi galimybes: patiems išvežti atliekas į didelių gabaritų atliekų aikšteles Pailių gatvėje 19 ir J. Basanavičiaus gatvėje 168 B arba kartą per metus užsisakyti individualią paslaugą, kuri įeina į rinkliavą ir papildomai nekainuoja. Atliekos bus išvežtos per 5 darbo dienas nuo užregistruoto poreikio. Užregistruoti galima atliekų tvarkymo centre bendruoju elektroniniu paštu arba telefonu.

Nors pastaruoju metu Šiauliuose jau ne vieną dieną buvo viršijamas oro užterštumas kietosiomis dalelėmis, E. Bružienė aiškino, kad oro kokybė pablogėja nuo skirtingų priežasčių. Teisės aktais leidžiama, kad per metus toks užterštumas viršytų normą ne daugiau nei 35 dienas.

„Oras buvo ramus, slėgis didelis, žmonės dar kūrenosi kietuoju kuru, aišku, ir gatvės nevalytos, ir transportas prisideda. Tikiuosi, kad balandį ir gegužę užterštumo padidėjimo nebus“, – viliasi skyriaus vadovė.

Ji pabrėžė, kad gatvės turi būti valomos kartu jas drėkinant, kai dulkės nekeliamos į viršų. Vedėja pripažino, jog buvo sulaukta skundų, kad paslaugų teikėjai nesilaiko šio reikalavimo. Jie buvo įspėti.

Išasfaltuos kelias žvyruotas gatves

E. Bružienė priminė, kad pagal pernai sudarytą sąrašą šiais metais bus asfaltuojamos kelios žvyruotos gatvės. Pokyčiai laukia Dainavos gatvės ir tako, Svajonės gatvės, Klaipėdos gatvės dalies, Karklų gatvės.

Pradėjo projektuoti ir Skroblų gatvės asfaltavimą, nors suplanuota ten darbus atlikti kitais metais. Vedėja sakė, jos dėl šios gatvės bus sprendžiama, kai bus aiškus galutinis finansavimas. Kasmet asfaltas paklojamas 3–4 kilometrams žvyruotų gatvių.

Apie mieste pastebėtas problemas aktyviai praneša gyventojai

Savivaldybės administracijos Miesto koordinavimo skyriaus vedėja Rigita Tijūnaitienė dėkojo gyventojams už bendradarbiavimą, kurio dėka Savivaldybė sėkmingai sprendžia įvairias mieste kilusias problemas. Gyventojai jau įprato prireikus skambinti telefono numeriu 1863 arba pranešti apie pastebėtą problemą elektroniniu ryšiu. Per 2021 metus iš gyventojų ir iš darbuotojų buvo užregistruota apie 17 tūkstančių pranešimų, iš kurių 8 315 pranešimų gauti iš gyventojų.

R. Tijūnaitienė sakė nieko nenustebinsianti paminėjusi, kad daugiausia pranešimų sulaukia dėl miesto teritorijų ir aplinkos tvarkymo. Vienos problemos gali būti išspręstos iš karto, kitoms – reikia laiko.

Beveik 4 000 pranešimų persiųsti kitiems skyriams arba organizacijoms, pavyzdžiui, Policijos komisariatui.

Miesto koordinavimo skyriuje įsteigtame koordinavimo centre miestas stebimas 92 vaizdo kameromis. Per jas praėjusiais metais pastebėti 3 372 įvairūs pažeidimai.

Nemaža dalis iš gyventojų gaunamų pranešimų – tai prieštaravimai apie rūkymą balkonuose ar lodžijose ir informacija apie planuojamus statybos darbus.

Kitos gyventojams aktualios temos – gyvūnų gerovė, triukšmo prevencijos taisyklių laikymasis.

Skyriaus vadovė papasakojo, kad apie trečdalis miestą stebinčių vaizdo kamerų turi nustatytą analitiką – kameroms užprogramuotas patruliavimas. Jos sukasi tam tikroje teritorijoje ir fiksuoja neįprastus atvejus.

„Jei gyventojai laiku praneša apie nulaužtą suoliuką ar apipieštą sieną, peržiūrėję įrašus galime nustatyti pažeidėjus. Pavyzdžiui, Centriniame parke nauja estrada. Pagal mūsų pranešimus jau daug kartų policija važiavo į parką, kur vaikinai lipo ant stogo ar ruošėsi kitokioms veikloms. Pavyko jas sustabdyti. Labai svarbus gyventojų įsitraukimas“, – sakė R. Tijūnaitienė.

Vaizdo kamerų mieste vis daugėja. Sausį jų turėjo apie 60, o metų pabaigoje – jau per 90. Šiais metais taip pat numatyta vaizdo kamerų plėtra. Vedėja pasakojo, kad šiais metais planuojama įsigyti 2 mobilias kameras, kurių panaudojimas padės nustatyti miesto teršėjus didelių gabaritų atliekomis.