„Goda“ jau tris dešimtmečius atvira ypatingiems lankytojams

Dienos centro nuotr.
Dienos centro „Goda“ orkestrui – jau 25 metai.
Neseniai Šiaulių miesto savivaldybės globos namai minėjo neeilinę progą – dienos socialinės globos centras „Goda“ pažymėjo savo 30-ąjį gimtadienį. Jį šventė ne tik globos namų bendruomenė, lankytojų tėveliai, bet ir gausus būrys svečių, kurie tapo įstaigos ne tik gerai pažįstamais kolegomis, bet ir draugais. Renginio metu koncertavo ypatingas kolektyvas – dienos centro „Spalvų muzikos“ orkestras, minintis 25-ąjį gimtadienį.

 

Įsikėlė į atnaujintas patalpas

Šiaulių miesto savivaldybės globos namų padalinio „Goda“ istorija prasidėjo 1991 metais, kai tėvai, auginantys neįgalius vaikus, susibūrė į „Vilties“ bendriją ir tais pačiais metais  kreipėsi į Šiaulių miesto savivaldybę, kad skirtų patalpas, kuriose jų neįgalūs vaikai galėtų būti prižiūrimi, mokomi, ugdomi bei auklėjami. 1991 metų rugpjūčio 26 dieną Žalgirio gatvėje buvo atidaryti „Vilties“ bendrijos namai. Po trijų metų šie namai gavo savarankiškos globos įstaigos statusą, o 1997 metų kovą pavadinti ugdymo ir globos centru „Goda“. Nuo 2013 metų rugsėjo „Goda“ tapo Šiaulių miesto savivaldybės globos namų padaliniu.

Globos namų direktorė Danutė Akaveckienė pasakojo, kad dienos centre „Goda“ laukiami tiek fizinę, tiek protinę, tiek psichinę negalią turintys asmenys nuo 18 metų. Be to, centro teikiamos paslaugos – tai ir ilgalaikė pagalba ir žmonių su negalia artimiesiems. Absoliuti jų dauguma ilgus metus ir be atokvėpio rūpinasi silpniausiais šeimos nariais, patirdami asmeninę socialinę atskirtį. Teikiamomis paslaugomis siekiama įgalinti ne tik negalią turinčius asmenis, bet ir jų artimuosius.

Praėjusiais metais dienos centas įsikūrė po atliktos renovacijos gerokai atnaujintose patalpose. Čia atsirado funkcionalios erdvės, aplinka pilnai pritaikyta lankytojų poreikiams. Atlikti tiek išorinės, tiek vidinės pastato dalies renovacijos darbai: koridoriai pritaikyti judėti neįgaliųjų vežimėliais, įrengti liftai pakilti į antrą aukštą, pritaikyti tualetai, dušai, padidintos grupių patalpos, įrengti įvažiavimai į pastatą.

Atnaujintose dailės, keramikos, muzikos, kineziterapijos ir kitose studijose su dienos centro lankytojais kasdien dirba savo srities specialistai, padedantys jiems ugdyti socialinius įgūdžius, stiprinti fizinę būklę ir įdomiai praleisti laisvalaikį. Dienos centre taip pat įkurta lankytojų taryba, kuri leidžia dienos centro „Goda“ laikraštį, organizuoja renginius, dalijasi informacija, mokosi imtis iniciatyvos sprendžiant organizacinius klausimus.

Vyresnioji socialinė darbuotoja Justina Pinčiauskaitė pasakojo, kad globos namų dienos centro lankytojams sudarytos sąlygos, dalyvauti įvairiausiose užimtumo veiklose: spalvų muzikos orkestre, keramikos, dailės, teatro, šokio, muzikos, sporto bei rankdarbių studijose. Rekonstravus pastatą atsirado galimybės išplėtoti sporto ir kineziterapijos užsiėmimus.

Didelę reikšmę įstaigos neįgaliems lankytojams turi muzika – dienos centre įkurtas "Spalvų muzikos" orkestras praėjusiais metais paminėjo savo veiklos 25-metį. Groti centro lankytojai mokosi pagal spalvų muzikos sistemą, kur natos ir instrumentų klavišai yra pažymėti sutartinėmis spalvomis. Muzikuojama įvairiais klavišiniais instrumentais, būgnais, patys orkestro nariai dainuoja. Kolektyvas savo pasirodymus rengia ne tik įstaigos organizuojamuose renginiuose, bet ir skirtinguose Lietuvos kampeliuose.

Socialinėse dirbtuvėse gimsta keramikos gaminiai

Įgyvendinant projektą „Nuo globos link galimybių: bendruomeninių paslaugų plėtra“ jau antrus metus veikia čia įsteigtos socialinės dirbtuvės. Projekto dėka 16 globos namų lankytojų dalyvauja maisto ruošimo, keramikos ir aplinkos tvarkymo darbuose ir mokosi naujų darbinių įgūdžių. Dalyviai ruošia maistą, kuria įvairius keramikos dirbinius, atlieka aplinkos tvarkymo darbus. Geriausiai realizuojami keramikos dirbiniai.

„Vis dažniau ir dažniau mūsų kuriami dirbiniai randa savo šeimininkus, o mes džiaugiamės ir sėkmės padrąsinti dalyvaujame mugėse, miesto šventėse. Iš nepasitikėjimo savimi mūsų centro kūrėjams padeda išsivaduoti gaunamas atlygis, kurį jie užsidirba. Tikimės, kad tai ko projekto dalyviai išmoksta centro dirbtuvėse, vėliau panaudos, dalyvaudami atvirose ar apsaugotose darbo rinkose“, – sakė J. Pinčiauskaitė.

Pirmi metai socialinėse dirbtuvėse atnešė nemažai iššūkių ir jose dirbantiems lankytojams, ir įstaigos specialistams, tačiau pasiekimai džiugina. Socialinėse dirbtuvėse gaminamo maisto asortimentas nuolat pildomas naujais gaminiais, o svečių laukia dienos centre „Goda“ įsikūrusi socialinių dirbtuvių krautuvėlė, kurioje – projekto dalyvių rankų darbo keramikos dirbiniai bei rankdarbiai.

Globos namų direktorė D. Akaveckienė pasakojo, kad „Godoje“ ruošiamasi teikti naujas paslaugas. Susikūrė stipri šių namų bendruomenė, kurios nariai mėgsta leisti laiką kartu: keliauti, dalyvauti bendruose užsiėmimuose, kartu švęsti šventes. Tai paskatino centro bendruomenę atverti duris naujiems klientams – senjorams. Tikimasi suburti garbaus amžiaus sulaukusių asmenų, turinčių slaugos poreikį, grupę.

„Norime pasiūlyti savo paslaugas, pagalbą, laiką ir dėmesį senjorams. Centre šiai klientų grupei būtų teikiamos užimtumo, pavėžėjimo, maitinimo paslaugos. Atsižvelgiant į vyriausių dienos centro lankytojų poreikius, juos kviesime dalyvauti veiklose ir užsiėmimuose. Kartu tikimės kurti ir stiprinti kartų dialogą“, – sakė direktorė.