Silpnina Šiaulių darbo rinkos mokymo centrą

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaulių darbo rinkos mokymo centrui gresia prarasti investicijas ir filialą.
Šiaulių darbo rinkos mokymo centras (ŠDRMC) vėl turi naują vadovę. Ir vėl laikinąją. Buvusi laikinoji direktorė Jolita Vengrė greičiausiai pareigas prarado todėl, kad priešinosi sumanymui ŠDRMC Mažeikių filialą perduoti Mažeikių politechnikos mokyklai. Kodėl Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje kilo siekis susilpninti Šiauliuose veikiančią įstaigą? Kodėl vis kaitaliojami laikinieji vadovai, o konkursas neskelbiamas?

Neatiduodi, tada išnuomok po eurą

2018 metais Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai parengus įstaigų tinklo pertvarkos planą, Šiaulių DRMC pokyčių jame nebuvo. Tačiau šių metų sausį centras gavo ministro įsakymo projektą, kuriame numatyta Mažeikių skyrių iš įstaigos paimti ir perduoti Mažeikių politechnikos mokyklai.

Tuometinė centro administracija surašė visą eilę motyvų, kodėl tai neturėtų įvykti. Pavyzdžiui, kad Mažeikių skyriaus veikla sudaro apie trečdalį viso centro veiklos apimties, kad jis įkurtas investavus nemažą dalį centro uždirbtų lėtų ir žmogiškųjų resursų.

Tačiau Mažeikiuose pastatytas naujas skyriaus pastatas, kuriame išplėstas suaugusiųjų profesinis mokymas, profesinė reabilitacija, įrengta moderni fizinė reabilitacija, yra labai patrauklu.

„Mažeikiuose Šiaulių DRMC ir projektinėmis lėšomis pastatytas naujas pastatas. Fizinė reabilitacija kelerius metus veikia pelningai. Kažkam, matyt, jos labai reikia, nors niekas to oficialiai neįvardija“, – sakė J. Vengrė.

Į centro pastabas nebuvo atsižvelgta ir ši reorganizacija įtraukta į įstaigų tinklo pertvarkos planą.

Kovo mėnesį buvusį laikiną centro direktorių pakeitė Vairuotojų mokymo skyriaus vedėja ne vienerius metus ten dirbusi Jolita Vengrė. Ji sakė, jog niekada niekas taip ir nepaaiškino, kodėl iš centro norima atimti Mažeikių skyrių. Ji žinojo tik tiek, kad tai politinis sprendimas.

J. Vengrė sako greitai supratusi, kad ministerija šioje pertvarkoje nenori niekur figūruoti ir vadina šį procesą tiesiog įstaigos vidaus struktūros pokyčiais.

Išsistudijavusi teisės aktus laikinoji vadovė kreipėsi į Teisingumo ministeriją, prašydama išaiškinti, ar gali viena viešoji įstaiga perduoti savo turtą kitai įstaigai. Greitai gavo atsakymą, kad negali.

Lapkričio mėnesį ministerija rado kitą variantą – Šiaulių DRMC išnuomoja Mažeikių skyrių Mažeikių profesinei mokyklai 10 metų, o po 1 eurą per mėnesį.

Centras iškart gavo Mažeikių politechnikos mokyklos prašymą tokiai nuomai. J. Vengrė sakė tikėjusi, jog vyks kažkokia diskusija, sąlygų aptarimas.

„Ministerija – dalininkė abiejų mokyklų. Mažeikiams viską paduodame ant lėkštutės. Ką gauna Šiauliai?“ – kėlė klausimus vadovė.

Dar rugsėjo mėnesį į ministeriją kreipėsi ne tik laikinoji direktorė, bet ir įstaigos tarybos pirmininkas verslininkas Žilvinas Dubosas. Buvo akcentuojama, kad Mažeikių padalinio likvidavimo kaštai nepakeliami centrui, o jo prarandamas turtas ir investicijos gali turėti neigiamos įtakos centro veiklai ateityje.

Kadangi J. Vengrė vykdyti tokių nurodymų neskubėjo, lapkričio 11 dieną iš laikinosios direktorės pareigų buvo atšaukta.

Ji pasakojo, kad Mažeikių skyrius veikė 7–8 metus. Iš pradžių centras ten turėjo vairuotojų, profesinį mokymą nuomojamose patalpose. Įstaiga matė strateginį tikslą ten plėstis ir teikti tokią paslaugą, kokios nebuvo Mažeikiuose. O iš kur administruoti padalinį – iš Šiaulių ar net iš Vilniaus – nėra skirtumo, nes tai paslaugos kokybės nekeičia.

Ji stebėjosi, kad Šiaulių DRMC jau 6,5 metų neturi nuolatinio vadovo. Ministerija esą vis žadėdavo skelbti konkursą vadovo pareigoms eiti, tačiau taip jo ir nepaskelbė.

Nauja laikinoji vadovė bus sukalbamesnė?

Laikinąja mokyklos direktore ministerija be konkurso vieneriems metams paskyrė Ingridą Ivanauskienę.

Pakalbinome vadovę, kokia jos patirtis ir kaip ji užėmė šias pareigas. Laikinoji direktorė paaiškino, kad prieš užimdama pareigas dirbo UAB „Exto“ ir Profesinio rengimo centre.

Centro direktorius Saulius Dargužas informavo, kad I. Ivanauskienė šioje įstaigoje dirbo profesijos mokytoja ir sektoriaus vadove, bet labai seniai.

Paklausėme I. Ivanauskienės, kaip ji pateko į Šiaulių DRMC laikinojo vadovo pareigas, kaip ministerijai ji tapo žinoma, jei nebuvo skelbtas konkursas. Vadovė paaiškino, kad ji dalyvavo ne viename ministerijos skelbtame konkurse, gal taip ir tapo ministerijai žinoma.

Laikinoji direktorė patvirtino, kad vakar lankėsi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje, tačiau teigė, kad Mažeikių skyriaus nuomos klausimas ten sprendžiamas nebuvo.

I. Ivanauskienės paskyrimas laikinąja Šiaulių DRMC vadove apaugo gandais, nes ji paskutiniuose Seimo rinkimuose buvo vienos iš apylinkių pirmininkė, o jos vyras – stebėtojas nuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos.

Savivaldos rinkimuose Mindaugas Ivanauskas buvo visuomeninio rinkimų komiteto „Už Šiaulius“ sąraše, kuriam vadovavo į Seimą nebeišrinktas Valerijus Simulik. Jis kartu su būriu bendražygių prieš Seimo rinkimus pateikė prašymus įstoti į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

„Aš niekur nesikišu...“

Pasklido kalbos, kad V.Simulik ruošia sau darbo vietą – vadovauti Mažeikių skyriui ar net pačiai Mažeikių politechnikos mokyklai.

Paklausėme buvusio Seimo nario, ar jam rekomenduojant I. Ivanauskienė tapo Šiaulių DRMC direktore.

„Aš niekur nesikišu. Patikėkit, dabar aš turiu savų problemų. Kad žmonės ieškosi darbo, tokia jų teisė. Aš čia neturiu nieko bendro“, – tvirtino politikas.

Paskutinėmis savaitėmis V.Simulik sakė išgirdęs, kad pretenduos tapti Šiaulių kolegijos, Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos, Šiaulių profesinio rengimo centro vadovais.

„Aš kol kas išsikėlinėju iš Vilniaus, grąžinu valstybinius daiktus. Iki naujų metų tikrai nieko neplanuoju. Dabar, valdžiai pasikeitus, kur nors įsikišt...“ – nutęsė V.Simulik.

Jis paneigė, kad yra politiniai bičiuliai su ministru Algirdu Monkevičiumi, anot jo, jau greičiau oponentai, nes požiūris į švietimo klausimus dažnai išsiskirdavo.

Visuomeninio judėjimo vadovas sakė, kad net nežinantis, ar kartu su būriu judėjimo dalyvių yra priimti į Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjungą, nes jokios informacijos apie tai iki šiol negavo.

„Mūsų pareiškimai mėtėsi kažkur centrinėje būstinėje. Ar jie sutvarkyti, ar mes priimti, nieko nežinau. Bet dabar aš noriu pailsėti“, – kalbėjo buvęs seimūnas.

Nuolatinį vadovą skirs po reorganizacijos

Klausimus apie Šiaulių DRMC silpninimą, įpareigojant perduoti Mažeikių skyrių kitai įstaigai, apie naujos vadovės skyrimo aplinkybes raštu pateikėme ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai.

Komunikacijos skyrius pateikė atsakymus: „Siekiant, kad profesinio mokymo pasiūla atitiktų darbo rinkos paklausą, vyksta nuosekli profesinio mokymo įstaigų pertvarka: 2016 m. Lietuvoje veikė 73 profesinės mokyklos, šiuo metu jų yra 57. Pertvarkos plane, šalia kitų veiksmų, numatyta likviduoti Šiaulių darbo rinkos mokymo centro Mažeikių skyrių ir įsteigti Mažeikių politechnikos mokykloje Mažeikių filialą. Tai leis sustiprinti profesinį mokymą Mažeikiuose konsoliduojant dviejų Mažeikiuose veikiančių profesinio mokymo įstaigų pajėgas, kurios teikia paslaugas, skirtas Telšių regionui.

Apie naujos laikinosios direktorės paskyrimo aplinkybes ministerija paaiškino tik tiek, kad ji dirbo vadovaujamą ir pedagoginį darbą Šiaulių profesinio rengimo centre, turi edukologijos magistro laipsnį.

„Pastaraisiais metais Šiaulių DRMC turėjo įvairių problemų dėl vadovavimo, vyko teisminiai ginčai. Šiaulių DRMC vadovo konkursą numatoma skelbti, kai bus įvykdyti reikalavimai, susiję su tinklo pertvarka“, – paaiškinta, kodėl įstaiga eilę metų neturi nuolatinio vadovo.