Žolinės šventėje persipynė krikščionybės ir pagonybės papročiai

Reginos MAČIULYTĖS nuotr.
Žolinės šventėje Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Botanikos sode – žiedų jūra.
Žolinės šventė Šiauliuose vyko Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Botanikos sode ir Žaliūkių malūnininko sodyboje. Šventėje susipynė krikščionybė ir pagonybės laikų papročiai bei meilė gamtai.

Žolinė Botanikos sode sukvietė augalų mėgėjus. Šventinius žolynus palaimino kapelionas Arūnas Jankauskis.

Botanikos sode veikė šiuo metu žydinčių augalų parodos, jas paruošė VDU Botanikos sodas, selekcininkai ir kolekcininkai atvežė jurginų, pelargonijų, streptokarpų, vandens ir kitų augalų. Kolekcijas pristatė ir šiaulietės: pelargonijų kolekcininkės Deimantė Lapkutė-Sidabrienė, Austėja Sidabraitė, Danutė Andrulytė-Kulikauskienė, Erika Petrauskienė, Aušra Kontenytė-Kinčinienė, karpažolių kolekcininkė Rima Vaikutienė.

Šiaulių „Aušros“ muziejus lankytojams paruošė parodą „Iš praeities į dabartį“, docentė Irena Burneckienė – „Fantazijos iš traiškytų augalų“, Rasa Šiškuvienė pristatė gyvybės medžių karpinių ir gyventojų floristinių darbų parodą „Vasaros žolinėjimai“.

Lankytojai galėjo įsigyti augalų ir produktų iš gamtos – arbatžolių, floristikos dirbinių, pasimokyti tausoti gamtos išteklius.

Renginyje koncertavo aktorius, dainų autorius ir atlikėjas Mindaugas Ancevičius, šiaulietis akordeonistas Motiejus Dudnikas, jaunimo grupė „Neto“ iš Kuršėnų, sutartinių grupė „Kadujo“ (Kaunas), šiaulietė kanklininkė Andrėja Baužaitė.

Dirbtuves Botanikos sode įsirengė tradicinių amatų meistras Albertas Martinaitis.

Meistras parengė jau ketvirtąją vardinių kanklių krivūlę. Pirmoji buvo Angelo muziejuje Šiauliuose, antroji – tarptautinėje konferencijoje „Kanklės mano rankose“ Kaune, trečioji – Žaliūkių malūnininko sodyboje.

Kankles A. Martinaitis sukūrė garbingų žmonių atminimui saugoti. Botanikos sode vardinės kanklės skirtos Šiaulių miesto ir rajono garbės piliečiui profesoriui Vyteniui Rimkui ir folkloro ansamblio „Blezdinga“ (vad. Veronika Povilionienė) dalyviui Juozui Bakučiui atminti.

Žaliūkių malūnininko sodyboje vykusioje Žolinės vakaronėje dalyvių laukė šventinės Žolinės apeigos, šviežiai iškepta ruginė duona, įvairios pramogos.

Lankytojai galėjo pasinerti ir į virtualų pasaulį: išbandyti edukacinį virtualios realybės modelį bei žaidimą ir nusikelti į laikus, kai malūnai buvo neatsiejama gyvenimo dalis.

Šventėje veikė Žolynų turgelis, įvairios dirbtuvės.

Grojo ir dainavo Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro kolektyvai – moterų vokalinis ansamblis „Mėtos“ (Kužiai), liaudiškos muzikos kapela „Susiedai“ (Kužiai), romansų atlikėjų grupė „Retro“ (Verbūnai), Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ folkloro ansamblis „Salduvė“, instrumentinio folkloro grupė „Ratilai“ iš Vilniaus.

Šių metų Žolinės simboliu malūnininko sodyboje tapo įspūdingo dydžio jaučio skulptūra, ją iš nendrių sukūrė menininkai Reda ir Arūnas Uogintai.