Žaliūkių malūnininko sodyboje statomas svirnas

V.GELŽINIENĖS nuotr.
Žaliūkių malūnininko sodyboje-muziejuje statomas svirnas.
Šiauliuose, Žaliūkių malūnininko sodyboje-muziejuje, sparčiai kyla svirnas – ketvirtadienį ir penktadienį su dailidystės amatu lankytojus supažindino tautodailininkas, meno kūrėjas Zenonas Tomkus. Nemokamas renginys yra viena iš Medžio meistrų plenero „Tradicinės lietuvių sodybos trobesių statyba“ veiklų.

Į Žaliūkių malūnininko sodybą-muziejų svirnas parsivežtas praėjusių metų spalio mėnesį iš Mėdginų kaimo (Joniškio r.).

Perkeliant ir statant svirną rasta įvairiausių įdomybių: rožančius, nuotraukos iškarpa iš laikraščio, kurioje įamžinti vokiečių kariai, pasėlių metrika, užrašyta ant svirno sienos. Datuotos antro aukšto durys leidžia manyti, kad svirnas pastatytas ne vėliau kaip 1914 metais.

Medžio meistrų plenere numatoma įrengti akmeninius pamatus, atkurti rąstines sienas ir medines konstrukcijas, pastatyti gegnes, užkalti grebėstus ir uždengti skardinį stogą.

Svirno patalpos bus pritaikytos muziejinėms reikmėms: įrengtos atviros namų apyvokos daiktų saugyklos, kuriose lankytojai susipažins su daugeliu jau užmirštų senovinių daiktų, atspindinčių lietuvių valstiečių buitį.

Pleneras tęsis rugpjūčio 19–20 dienomis, sodyboje kalvystės amatą demonstruos liaudies meistras, medžio drožėjas, kalvis Albertas Martinaitis. Rugpjūčio 19 dieną paskaitą „Dailidės amatas senajame kaime֧“ skaitys senųjų dailidystės ir stalystės amatų meistras Romualdas Valantis. Rugsėjo 2 dieną paskaitą „Senojo Lietuvos kaimo sodybos trobesiai“ skaitys kultūros paveldo specialistė dr. Rasa Bertašiūtė, vyks plenero užbaigimas, rezultatų aptarimas, diskusijos.