Šiauliuose ir Joninių, ir Kupolinių renginiai

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Sigita Milvidienė, „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja, kviečia į Kupolines: bus ir dainų, ir burtų.
Šiauliuose rytoj, birželio 23 d., 15–20 valandą prie Žaliūkų malūno šurmuliuos „Aušros“ muziejaus rengiamos jubiliejinės, jau dešimtosios Kupolinės. Vakare, 19–24 val., Kultūros centras kviečia į „Aktyvias Jonines mieste“.

Į Kupolines

Žaliūkių malūnininko sodyboje lankytojų laukia Kupolinių apeigos, žolynų ir burtų valanda, kūrybinės dirbtuvės, folkloro ansamblių pasirodymai. Įėjimas nemokamas. Šventės dalyviai ras ir šurmuliuojantį kermošių, ir daugybę veiklų. Žaliūkių gatvės kalvio Alberto Martinaičio dirbtuvėlėje galima bus išmokti gaminti švilpynes, žaislus. Šventėje dalyvaus ir dailės studija „Auksinė ochra“.

Kupolinėse skambės ir šienapjūtės, ir meilės dainos, ir senosios sutartinės. Koncertuos vaikų ir jaunimo folkloro ansambliai „Čiutulis“, „Gąsužis“, modernaus folkloro grupė „Rasgauda“, Šiaulių kultūros centro „Laiptų galerija“ folkoro ansamblis „Salduvė“. Atvyks ir svečių: neseniai susibūrusi „Tyrulė“ iš Radviliškio rajono, išskirtinis Vilniuje gyvenančių dzūkų kūrybinio folkloro ansamblis „Dainaviai“. Dainingiems dzūkams vadovauja žinoma postfolkloro atlikėja archeologė Daiva Steponavičienė-Rugiaveidė. Vakaro sulauksime kartu su folkloro ansambliu „Ramočia“ iš Kelmės. Kelmiškiai žada trankią vakarušką.

„Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvidienė primena, jog jau dešimtį metų prie Žaliūkių vėjo malūno organizuojamos Kupolinės turi daug pavadinimų: Kupolės, Rasos, Vainikų šventė, Joninės.

„Šventės pavadinimuose slypi skirtingų istorijos laikotarpių prasmės, – pabrėžia S. Milvidienė. – Kupolėmis seniau vadintos sužydėjusios pievos, vaistažolės, iš kurių buriama, ir medis arba šakota kartis, įkasama šventvietės viduryje, apipinta vainikais. Pagal Simoną Daukantą – tai Vainikų šventė, mat jais puošia galvas, vartus, medžius, kryžius. Rasų pavadinimas primena, jog dabar vešliausi žolynai, o ant jų, saulei tekant, tyriausia rasa. Joninių pavadinimas atėjęs iš katalikų bažnyčios liturgijos. Tai šv. Jono Krikštytojo gimimo šventė. Tad Kupolinėmis ar Rasomis vadinamą dieną ypač mėgsta Jonai, Jonės, Janinos, nes ji švenčiama Joninių išvakarėse, o mūsų krašte varduvininkus iš vakaro ir sveikindavo.“

Vasarvidis arba vasaros saulėgrįža kitados buvo švenčiama net savaitę, kupiną šventinių apeigų su žolynais, ugnimi ir vandeniu. Būdavo renkamos vaistažolės, kurios šiuo metų laiku turi daugiausiai gydomųjų galių. Jos laikomos namuose iki kitų metų vidurvasario, gydo žmones ir gyvulius, gina nuo nužiūrėjimo.

Tad į šventę VU Šiaulių akademijos Botanikos sodo botanikai atsiveš įvairiausių vaistingų, žydinčių, kvepiančių žolynų. Seniau buvo tikima, kad, pavyzdžiui, Joninių išvakarėse nuskinta jonažolė gali išgydyti net 99 ligas. Nuo ko, dėl ko ir kaip tomis vaistažolėmis reikia gydytis, papasakos išmanantys specialistai. Maža to, botanikai lankytojams pristatys simbolinį augalą – kūpolį.

Joninių išvakarėse renkamos ne tik vaistažolės – suskinta 9 ar 12 žolynų puokštė, vadinama kupole, yra stebuklinga, tinka burtams ir ateities spėjimui. Sako, kad tokia kupolė gydo žmones ir gyvulius, gina nuo piktų akių nužiūrėjimo, taip pat pagal ją galima spėti ir kitų metų laimę. Juk kiekvienas šioje puokštėje esantis augalas turi skirtingą reikšmę, kurią bus galima sužinoti per specialiai tam skirtą burtų valandą.

Į Jonines su užduotimis

„Aktyvios Joninės mieste“ prasidės užduotimis punktuose, esančiuose skirtingose miesto erdvėse. Entuziastingiausi dalyviai, kurie įvykdys visas užduotis ir žemėlapį užpildys baltų simboliais, bus apdovanoti amuletais. Paslaptingiausios vasaros šventės apeigos bus užbaigiamos Talkšos ežero pakrantėje. Čia skambės šventinis koncertas ir degs Joninių laužas.

Šventė prasidės 19 val. Prie Šiaulių kultūros centro (Aušros al. 31) atvykę miestiečiai galės gauti žemėlapį su nurodytomis punktų vietomis bei susipažinti su taisyklėmis, o varduvininkai – Jonai, Janinos ir Janės – bus pradžiuginti dovanomis. Antrasis užduočių punktas, įkurdintas Kaštonų alėjoje, dalyvius pakvies simboliškai apsivalyti, perėjus pro Saulės virsmo vartus. Toliau įvairiose Vilniaus g. pėsčiųjų bulvaro erdvėse žinias apie Jonines tikrins mįslių stotelės. Skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės iš vasaros lauko gėlių bus galima susikurti kupolių puokštę, o VU Šiaulių akademijos Studijų skyriaus vidiniame kiemelyje išgirsti savo ateitį.

Koncertinė programa skambės Saulės Laikrodžio aikštėje. Pasirodys grupės: „Sidabro“, „No_use“ ir „Baltos varnos“, Šiaulių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvai: folkloro ansamblis „Sidabrinė gija“ (meno vad. V. Rezgienė-Taučienė), liaudiškų šokių ansamblis „Kalatinis“ (meno vad. V. Verkulienė), liaudiškų šokių grupė „Vajaunas“ (meno vad. R. Laugalis), taip pat folkloro ansamblis „Salduvė“ (meno vad. D. Daknys) ir Joniškio kultūros centro gyvo garso grupė „Septem band“.

Renginį vainikuos Talkšos ežero pakrantėje Joninių laužo ir šiaudinių skulptūrų uždegimas, kupolių deginimas ir apeigų užbaigimas su Biržų „Saulės“ gimnazijos folkloro ansambliu „Saulala“. Ištvermingiausieji galės laukti saulės patekėjimo ar vakaro pramogas pratęsti ieškant stebuklingiausiojo paparčio žiedo.