R. Adomaitis – Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas

Redakcijos archyvo nuotr.
„Vyriausybės premija – tai ir džiaugsmas, ir įpareigojimas“, – sako Remigijus Adomaitis, Šiaulius ir Lietuvą garsinančio berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ ir dainavimo mokyklos, gyvuojančios jau daugiau nei tris dešimtmečius, vadovas.
Vyriausybės kultūros ir meno premija šiemet skirta 12 menininkų ir kultūros veikėjų. Tarp jų – šiauliečiui chorvedžiui Remigijui Adomaičiui, Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ vadovui. Premijos laureatai gegužės 28 dieną buvo pagerbti Vyriausybės rūmuose. Juos sveikino Premjerė Ingrida Šimonytė.

Premija taip pat įteikta Giedrei Beinoriūtei – kino režisierei, Pranui Bieliauskui – vertėjui, Gintarui Česoniui – parodų kuratoriui, fotomenininkui, Daliai Ibelhauptaitei – režisierei, prodiuserei, Jūratei Katinaitei – muzikologei, Elonai Lubytei – muziejininkei, dailėtyrininkei, Rūtai Noreikaitei – kultūros žurnalistei, knygų autorei, Dainiui Pulauskui – džiazo muzikantui ir kompozitoriui, Vytautui Rumšui – aktoriui, režisieriui, Agnijai Šeiko – choreografei ir Gintautui Vieversiui – architektui.

Vyriausybės vadovė pasidžiaugė, kad Lietuvoje turime šitiek labai skirtingų, unikalių ir talentingų kūrėjų, kurie per žodžius, garsus, judesius, vaizdus dalijasi savo turtingais pasauliais, atveria į juos duris ir leidžia mums svečiuotis, gėrėtis ir mokytis jausti.

Premijos laureatu tapęs Remigijus Adomaitis su „Šiaulių kraštu“ pasidalijo, jog „tai – ir džiaugsmas, ir įpareigojimas.“

„Žinau, kad daug žmonių yra įtraukiami į premijos kandidatų teikimo procesą. Dėkingumą jaučiu už palaikymą, atramą. Už tai, kad tikima tuo, ką darau, ir tai viso choro nuopelnas, – pabrėžė chorvedys. – Be šito instrumento ir dirigento nebūtų. Tik dirigentas tą instrumentą nuolat turi kurti. Pandemijos laikas mums buvo ypač sudėtingas. Bendrų repeticijų negalėjome rengti, bet galėjome daugiau kreipti dėmesį į kitus dalykus – individualiai dirbti, vesti instrumento pamokas.“

R. Adomaitis, kuris yra ir dainavimo mokyklos „Dagilėlis“ vadovas, pasidžiaugė, jog sukurta dainavimo mokykla davė vaisius ir gelbėjo sudėtingoje pandeminėje situacijoje. Koncertinę choro veiklą tikisi atgaivinti rudenį. Rugsėjo 4 dieną numatomas „Dagilėlio“ koncertas Nidoje, muzikos festivalyje.

Vyriausybės kultūros ir meno premija skiriama Lietuvos, taip pat pasaulio lietuvių kultūros ir meno kūrėjams ir veikėjams už svarų indėlį į kultūrą ir meną ir ypatingus šios srities nuopelnus. Premijos dydis – 340 bazinių socialinių išmokų (13 600 eurų).