Prasidėjo medijų meno festivalis „Enter'19“

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Fotogtrafijos muziejuje atodaryta trijų kūrėjų paroda: Tomo Andrijausko, Andriaus Grigalaičio ir Malvinos Jelinskaitės.
Penktadienį į keturias parodas lankytojus kvietė Šiauliuose prasidėjęs medijų meno festivalis „Enter'19“.

Šiaulių dailės galerijoje apžvalginę parodą „Vaikščiojimai sau iš paskos“ pristatė Eglė Rakauskaitė, 1999 metais pirmą kartą Lietuvai atstovusi tarptautinėje Venecijos meno bienalėje. Menininkė kūrybiniam dialogui pakvietė garsų lazdų drožėją iš Kelmės Mečislovą Ežerskį.

Į festivalį įsijungė ir Fotografijos muziejus, jame atidaryta Malvinos Jelinskaitės fotografijų paroda „Pietrytinis pietryčių vėjas“ bei Tomo Andrijausko ir Andriaus Grigalaičio paroda „Nefilmuota tikrovė. Miglos žemėlapiai“.

M. Jelinskaitė šią parodą skyrė savo gimtajam miestui – Šiauliams. Neatsitiktinis ir pavadinimas – „Pietinis pietryčių vėjas“ su užuomina į gyvenimo skersvėjus Pietiniame rajone.

Tomo Andrijausko ir Andriaus Grigalaičio paroda sumanyta kaip dviejų, Šiaulių miesto erdve ir požiūriu į kūrybą susietų, kūrėjų vizualus dialogas Fotografijos muziejaus erdvėje, tarpusavyje derinant chemiją, fiziką ir metafiziką.

Parodos Fotografijos muziejuje veiks iki birželio 20 dienos.

Šalia Fotografijos muziejaus esantis bromas penktadienio vakarą transformavosi į garso, šviesos ir erdvės instaliaciją – „Portalą“. Instaliacijos autorius – Lukas Vigelis.

Kūriniai pasklido ir į kitas miesto erdves, juos kūrė Živilė Žvėrūna, Jolita Puleikytė, Marius Žalneravičius.

LDS Šiaulių skyriaus patalpose, esančiose Aušros alėjoje, veikė vieno vakaro VDA TF studentų teminė paroda „Horizontų privatumas“.

Festivalio proga prie Šiaulių dailės galerijos šią savaitę sugrįš atnaujinta ir pertapyta Vytauto Viržbicko skulptūra.

Šiemet festivalis „Enter“ suskirstytas į dvi dalis, pirmosios dalies renginiai vyks iki liepos 24 dienos. Antroji festivalio „Enter'19“ dalis prasidės rugpjūčio mėnesio pabaigoje.