Pirmos profesionalios Šiaulių fotografės nuotraukose – tarpukario pasaulis

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Pasak Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininko Sanios Kerbelio, Sošanos Zaksaitės nuotraukos – tarsi tiltas į tarpukarį.
Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pastate veikia pirmos profesionalios Šiaulių fotografės Sošanos Zaksaitės paroda iš bendruomenėje saugomo archyvo. S. Zaksaitės nuotraukose liko įamžintas žydų gyvenimas tarpukario Šiauliuose.

Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pastate S. Zaksaitės kūryba pristatoma antrą kartą. Pirmoji jungtinė paroda „Žydai anuomet ir dabar...“ suvienijo du laikotarpius – tąkart eksponuoti S. Zaksaitės nufotografuoti tarpukario Šiaulių žydų atvaizdai ir Šiaulių apskrities žydų bendruomenės narių portretai, įamžinti Fotografijos namų fotografų.

Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis sako, kad ši paroda – pirmosios tęsinys. Bendruomenė saugo suskaitmenintą S. Zaksaitės archyvą, jame yra apie 300 nuotraukų.

Surengti parodą talkino Šiaulių apskrities žydų bendruomenės bičiuliai – Fotografijos namų „bildukai“, atrinkti nuotraukas padėjo fotografas Rolandas Parafinavičius.

„Man akimis, šie darbai atspindi tarpukario Lietuvos istoriją, laikmetį, įvairius socialinius sluoksnius, tai tarsi tiltas į tarpukarį, žvilgsnis į dingusį to laikmečio žydų pasaulį. Pačios nuotraukos kalba ir parodo, kad žydai buvo visokie: mokiniai gimnazijoje, žmonės sinagogoje, kariai Lietuvos kariuomenėje, turtingi ir nelabai. Norisi nuotraukomis pasidalyti su visuomene, jaučiame susidomėjimą – parodą tikrai verta aplankyti“, – sako S. Kerbelis.

Nors bendruomenės pirmininkas sulaukia raginimų įkelti parodą į virtualią erdvę, to daryti neskuba – ragina pirmiausia fotografijas pamatyti gyvai. S. Kerbelis cituoja fotografų įvertinimą: S. Zaksaitės nuotraukos meniškos, profesionalios.

Žinių apie S. Zaksaitę, sako S. Kerbelis, nėra daug. Gimė 1909 metais Šiauliuose. Iš pradžių fotografijos mokėsi pas tėvą – fotografą Chaimą Izraelį Zaksą (tėvas Šiauliuose turėjo fotoateljė, ji veikė 1901–1914 ir 1922–1932 metais), vėliau fotografijos meno mokėsi Rygoje.

Grįžusi į Šiaulius, atidarė modernią savo fotoateljė – parodoje galima pamatyti jos nuotrauką. Žinomas ir fotoateljė adresas – Vilniaus g. 166.

Iš Lietuvos S. Zaksaitė išvyko dar prieš Antrąjį pasaulinį karą – ištekėjusi su vyru 1931 metais apsigyveno Tel Avive. Kiek vėliau čia atvyko ir tėvas.

Fotografė mirė būdama penkiasdešimties – 1959 metais. S. Kerbelis sako, kad kol kas trūksta žinių apie jos gyvenimą Izraelyje, bet tikisi, kad spragas pavyks užpildyti.

Pirmoji, jungtinė paroda „Žydai anuomet ir dabar...“ šiuo metu eksponuojama Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje. Pasak S. Kerbelio, vėliau planuojama abi parodas sujungti ir eksponuoti Latvijoje, Jūrmaloje.