Paminėtas poeto Vacio Reimerio 100-metis

Ritos ŽADEIKYTĖS nuotr.
Vacio Reimerio bičiulis Stasys Lipskis laiko knygą „Jis lieka, virtęs knygomis, su mumis...“. Tai buvo vienintelis egzempliorius leidinio pristatyme.
Rugpjūčio 3 dieną Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vasaros skaitykloje bei kultūros centre, Kuršėnuose, paminėtos poeto ir vertėjo Vacio Reimerio 100-osios gimimo metinės.

Parodoje – knygos, paveikslai, poeto daiktai

Vasaros skaitykloje kūrėjo garbei smuiko garsais – poetas mėgo groti smuiku – atidaryta Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekos surengta paroda „O žeme auksine, o žeme molėta“. Joje galima susipažinti ne tik su V. Reimerio parašytomis knygomis, tačiau ir jo siųstais laiškais kraštiečiams, jo tapytais paveikslais.

Autentiškų V. Reimerio daiktų iš Vilniaus, kur gyvena jo žmona, atvežė rašytojas, literatūros kritikas, V. Reimerio draugas Stasys Lipskis. Čia galima išvysti poeto portfelį, kuriame yra įvairių straipsnių, rankraščių bei nuotraukų iš Kuršėnų apylinkių, taip pat ir V. Reimerio naudotą rašomąją mašinėlę.

S. Lipskis į Kuršėnus atgabeno ir masyvų poeto stalą, kuris suras savo vietą, kai biblioteka įsikurs naujose patalpose, kur bus įkurtas kampelis, skirtas V. Reimerio atminimui.

Netradicinis formatas – draugų sentimentai

Iš parko kultūros centro parodų salės link patraukė kuršėniškiai. Jiems pristatyta Rasos Praninskienės sudaryta ir leidyklos „Žuvėdra“ išleista knygutė „Jis lieka, virtęs knygomis, su mumis...“, skirta poeto V. Reimerio šimtmečiui.

S. Lipskis dalijosi, jog knyga pradėta ruošti dar pernai, o jos formatas – netradicinis, bet labai artimas pačiam V. Reimeriui. Poetas draugams dovanodavo autentiškas, paties įrištas knygeles „Posmai su akvarele“, kuriose buvo patalpintos jo eilės ir akvarelės piešiniai.

Todėl į knygą įtraukti ne tik eilėraščiai, kolegos Vytauto Kirkučio pokalbiai su poetu ar asmeninio archyvo nuotraukos, bet ir kai kurie V. Reimerio tik draugams dovanotose knygelėse buvę piešiniai.

Kuršėnai – svarbi vieta poeto gyvenime

„Vacys Reimeris buvo su Kuršėnais užaugęs“, – sakė S. Lipskis. Poetas labai mylėjo Kuršėnus, jautė nuoskaudą, kai namas, kuriame kadaise gyveno, buvo parduotas ir nugriautas. Anot S. Lipskio, V. Reimeris troško nors savo buvusio namo slenksčio tam, kad gyvendamas Vilniuje nuolat galėtų prisiminti Kuršėnus.

Ne tik V. Reimeriui buvo svarbūs Kuršėnai, bet ir Kuršėnams – jis. 1981 metais poetas tapo pirmuoju Kuršėnų miesto garbės piliečiu.

„Jis yra kartu su mumis per knygas, per piešinius, per smuiko garsus, per draugus“, – atviravo Šiaulių rajono kultūros centro direktorė Jovita Lubienė. Ji ir kultūros centro darbuotojas Zenonas Gestautas skaitė V. Reimerio eiles, o Šiaulių rajono literatų asociacijos narė Albina Budreckienė dalijosi savo kūryba apie poetą.

Renginyje muzikinius kūrinius atliko kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Salduva“ ir moterų vokalinis ansamblis „Melodija“.

Renginį organizavo Viešoji biblioteka, Kultūros centras bei Etninės kultūros ir tradicinių amatų centras.

Susijusios naujienos