Pakruojo bibliotekoje – miniatiūrinės knygelės ir ekslibrisai

Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos nuotr.
Jonas Nekrašius Pakruojyje pristatė dvi parodas. Šiame mieste jis gyveno 1979–1992 metais.
Trečiadienį Pakruojo Juozo Paukštelio viešojoje bibliotekoje teisininkas, kultūrologas, kolekcininkas Jonas Nekrašius pristatė dvi parodas – „Knygelės, telpančios delne“ ir „Ex libris kaip kolibris“. Apie tai praneša biblioteka.

 

Abi parodos skirtos Lietuvos Seimo paskelbtiems Pranciškaus Skorinos (1486–1551) metams, jo leidinio „Mažoji kelionių knygelė“ išleidimo 500-ųjų metinių sukakčiai bei Martyno Mažvydo (1510–1563) pirmosios lietuviškos knygos „Katekizmo“ 475-osioms metinėms.

Pristatydamas parodas J. Nekrašius Pakruojo „Atžalyno“ gimnazijos moksleivius supažindino su žymiausiu Lietuvos miniatiūrinių knygų leidėju, žurnalistu, redaktoriumi Viliumi Užtupu (1927–2008), jis 1992 m. įkūrė leidyklą „Vilius“ ir pirmasis Lietuvoje pradėjo leisti miniatiūrines knygutes. Šiuo metu miniatiūrinių knygelių leidyba garsėja Palangoje gyvenantis dailininkas Vytautas Kusas. 2011-aisiais jo išleista 9 milimetrų aukščio ir 8 milimetrų pločio knygutė pralenkė V. Užtupo pasiektą rekordą.

J. Nekrašius taip pat kalbėjo apie ekslibrisą. Jo iniciatyva prieš daugiau nei 30 metų Pakruojyje rengtos ekslibrisų parodos, susitikimai su jų kūrėjais, o 1985 metais pastatyta skulptūra ekslibrisui (autorius – kraštietis dailininkas Klemensas Kupriūnas) – vienintelė visame pasaulyje.

Parodos bibliotekoje veiks iki rugsėjo 30 dienos.

Susijusios naujienos